Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA VELEPOSLANICA NAPUSTILA KIJEV

Plenković o saniranju Sberbanke: Nema nikakve potrebe da itko podiže sredstva; Vujčić otkrio: HPB je platio 71 milijun kn

Zagreb: Plenković, Marić i Vujčić o kupnji Sberbanke za 71 milijun kuna
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
02.03.2022.
u 09:30

Ona je dobro, sada smo razgovarali i vjerujemo da će njena sigurnost biti u Levivu na zapadu - kratko se osvrnuo

Andrej Plenković danas se obratio medijima vezano uz preuzimanje Sberbanke. 

- Veleposlanici Anici Đamić sam dao naputak da napusti Kijev, na putu je, bit će u Ukrajini i pomagati građanima tamo. Ona je dobro, sada smo razgovarali i vjerujemo da će njena sigurnost biti u Lvivu na zapadu - kratko se osvrnuo. 

- Posljedice ruske agresije su bitne u ekonomskom i financijskom sektoru. Mi smo u Hrvatskoj zabilježili da su brojne štediše krenuli dizati svoja sredstva, zahvaljujući moratoriju ta se situacija smirila. To je zajedničko djelovanje EU-a i HNB-a, a sinoć smo objavili da je putem Jedinstvenog sanacijskog odbora donesena je odluka o čemu govori ime - sanacija Sberbanke u Hrvatskoj. Imali smo opcije likvidacije i sanaciju. Likvidacija bi imala negativne reperkusije jer bi HAOD morao isplatiti 3,8 milijardi kuna. Od četvrtka, petka smo u tijesnoj suradnji s HNB-om - kazao je. 

- Nema nikakve potrebe da itko podiže sredstva, u sljedećim danima će sanacijska uprava preuzeti upravljanje bankom, doći će do preimenovanja banke, a sve će dalje normalno funkcionirati - kazao je. 

Potom se obratio ministar financija Zdravko Marić

- Situacija koja je od svih nas pravovremeni korak se i dogodio. Svjesni smo da štedišama Sberbanke nije bilo najugodnije i reakcija je razumljiva. Svjesni smo da proteklih dana štedišama Sberbanke nije bilo najugodnije i razumljiv je i strah i nervoza. Nastojali smo slati umirujuće poruke. Složen je to proces, no Hrvatska je stala iza svog financijskog sustava i svojih građana. Cijeli tim je napravio odličan posao i ono što je najvažnije je reći da smo svojim pristupom uspjeli uvjeriti sve EU institucije da je ovo najbolje rješenje. Ovo je zdrava banka i želimo dati šansu da nastavi funkcionirati - kazao je Marić.

Obratio se i guverner HNB-a Boris Vujčić

- Likvidacija bi bila značajna ekonomska šteta, to smo spriječili. Imamo situaciju u kojoj je Sberbanka i prije bila uspješna, imala je kapitalnu adekvatnost od gotovo 20 posto. Svi mogu biti mirni, depoziti su sigurni. Mi smo sada dijelom bankovne unije. U idućim danima vidjet ćete odluke o tome kako će se zvati nova banka - u jednom trenutku će doći i do potpunog spajanja s Hrvatskom poštanskom bankom, no ne prije uvođenja eura. To je sada jedinstveni bankovni entitet koji može nastaviti uspješno poslovati kao da se ništa nije dogodilo. To se dogodilo sa svim entitetima Sberbanke u Europi. Uspjeli smo banku prodati u roku od dva dana, u drugim zemljama će banka ići u likvidaciju. Ovo je bilo jedino realno moguće rješenje da banka nastavi poslovati - kazao je. 

HPB je platio 71 milijuna kuna za kupnju Sberbanke

- Ova je banka iskazala interes, on je došao s njihove strane nakon svih aktivnosti. Ovo nije nacionalizacija banke, ovo je sanacija kojom smo spriječili likvidaciju. Umjesto štete za štediše i pravne osobe, preuzimanjem od HPB-a u roku od četiri dana stala je trka na šaltere - kazao je Plenković. 

- Vidjeli ste iz priopćenja Europske središnje banke. Zašto je proglašen sustav propadanja, zbog napada na banku i povlačenje depozita štediša. Od 8,2 milijarde kuna, tih 3,8 milijardi kuna je osigurano sustavom osiguranja depozita. Kada bi država isplatila iz Fonda, taj isti fond bi se trebao napuniti iz uplata ostalih hrvatskih banki putem njihovih štediša. Ovdje govorimo o očuvanju štediša Sberbanke, ali i štediša svih drugih banaka. Nitko nije mogao očekivati da će se dogoditi agresija, HPB je odgovorio na izazov u relativno kratkom roku - dodao je Marić. 

>> VIDEO Granatiranja u Severodonjecku: "Moja kuća je uništena! Gdje da idem? Što da radim?"

Komentara 18

ST
stefj
09:58 02.03.2022.

Ovo je sigurno puno bolje od likvidacije...

Avatar southman
southman
09:52 02.03.2022.

Pametna odluka.

Avatar Maryo
Maryo
18:19 02.03.2022.

To je ok i nije puno platila za preuzimanje Sberbank-e i ne govorim to samo zato jer sam klijent Sberbanke.. uvijek je bila korektna i ozbiljna banka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije