Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija hrvatskih diplomata

Plenković uoči susreta s Merkel: Želimo veći stupanj ulaganja Njemačke u Hrvatsku

Svečani prijem za sudionike Konferencije veleposlanika i generalnih konzula
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
23.08.2018.
u 21:01

Iduće godine Hrvatska će bit domaćin summita Kine i 16 država srednje Europe, a u prvoj polovici 2020. predsjedat će EU-om.

Hrvatska želi s Njemačkom dogovoriti akcijski plan za jačanje suradnje, osobito za privlačenje njemačkih investicija, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Uoči posjeta Berlinu idućega tjedna, Plenković je najavio da će s kancelarkom Angelom Merkel pokušati osmisliti akcijski plan suradnje na desetak područja, od politike i gospodarstva do obrane i kulture.

"Ono što želimo je veći stupanj ulaganja Njemačke u Hrvatsku, premda su ekonomski odnosi s dvije najjužnije pokrajine Bavarskom i Baden-Wurttembergom izrazito razvijeni", rekao je Plenković novinarima na marginama konferencije hrvatskih diplomata.

"Naše partnerstvo u EU-u i NATO-u je vrlo kvalitetno. Uvijek govorimo da je Njemačka, osobito kancelarka Angela Merkel, sidro stabilnosti europskog projekta i ekonomski motor EU-a", dodao je. "Hrvatska već godinama ostvaruje to partnerstvo i dalje će ga graditi".

Plenković je zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i šeficom diplomacije Marijom Pejčinović-Burić otvorio dvodnevnu konferenciju veleposlanika i generalnih konzula koji su od sukreatora vanjske politike dobili smjernice za svoj rad.

"Važno je da diplomati iz prve ruke....čuju najizravnije o svemu onome o čemu oni zapravo moraju znati i na koji način trebaju predstavljati Hrvatsku", rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović-Burić.

Kao najveći globalni izazov navela je krizu multilateralizma, koja se odražava na rad Hrvatske u međunarodnim organizacijama i bilateralne odnose s nekim državama.

Članica EU-a i NATO-a, Hrvatska je ove godine i članica na pola mandata Vijeća za ljudska prava UN-a te predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom i Odborom ministara Vijeća Europe.

Iduće godine bit će domaćin summita Kine i 16 država srednje Europe, a u prvoj polovici 2020. predsjedat će EU-om.

Konferencija u hotelu Sheraton drugo je godišnje okupljanje hrvatskih diplomata zaredom i cilj je da ti susreti postanu tradicionalni, po uzoru na druge zemlje.

Geopolitički i sigurnosni okvir te priprema za predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. bile su teme prvog dana skupa koji se nastavlja u petak razgovorima iz područja gospodarske i javne diplomacije te funkcioniranja službe vanjskih poslova.

Svečani prijem za sudionike Konferencije veleposlanika i generalnih konzula

Svečani prijem za sudionike Konferencije veleposlanika i generalnih konzula
1/5

Komentara 8

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
22:19 23.08.2018.

Razlika izmedju ove vlade i Milanoviceve kao izmedju neba i zemlje. Milanovic, Josipovic, Mesic nisu stigli dalje od Beograda, Sarajeva, Banjaluke, ops Mesic i Sj. Koreje..

ST
stefj
00:07 24.08.2018.

Ne znam što može ponuditi osim da ih pustimo da grade hotele na obali... Imamo visoko porezno opterećenje rada, parafiskalno opterećenje poduzetništva, a sada više niti nema struke koja bi privukla neke grane, otišli su ljudi van. Okolina je kud i kamo interesantnija za ulaganje, pogledajte koliko ulažu u npr. Srbiju, a kod zadnjeg razmatranja VW-a gdje otvoriti novu tvornicu mi nismo ušli niti u širi popis. Širi popis je 50-tak zemalja... Šteta, da su se napravile protržišne reforme moglo je od ove zemlje nešto dobro ispasti, no kako je sve krenulo, Hrvati sve više vide budućnost negdje drugdje. Slavonija je prazna, tko zna, možda je to namjerno. Ipak uskoro ističe moratorij na prodaju poljoprivredne zemlje, pa su velikima smetali ljudi...

NA
narod1
10:51 24.08.2018.

Tako je, želimo da nas još više pljačkaju visokim kamatama i prodajom lošije robe po dvostrukoj cijeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije