Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković uoči susreta s Merkel: Želimo veći stupanj ulaganja Njemačke u Hrvatsku

Iduće godine Hrvatska će bit domaćin summita Kine i 16 država srednje Europe, a u prvoj polovici 2020. predsjedat će EU-om.
23. kolovoza 2018. u 21:01 8 komentara 1080 prikaza
Svečani prijem za sudionike Konferencije veleposlanika i generalnih konzula
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska želi s Njemačkom dogovoriti akcijski plan za jačanje suradnje, osobito za privlačenje njemačkih investicija, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Angela Merkel i Andrej Plenković nakon godina hladnog odnosa Hrvatska i Njemačka obnavljaju savezništvo

Uoči posjeta Berlinu idućega tjedna, Plenković je najavio da će s kancelarkom Angelom Merkel pokušati osmisliti akcijski plan suradnje na desetak područja, od politike i gospodarstva do obrane i kulture.

"Ono što želimo je veći stupanj ulaganja Njemačke u Hrvatsku, premda su ekonomski odnosi s dvije najjužnije pokrajine Bavarskom i Baden-Wurttembergom izrazito razvijeni", rekao je Plenković novinarima na marginama konferencije hrvatskih diplomata.

U Banskim dvorima održan sastanak Uprave Uljanika i Vlade Spas Uljanika Rossanda nakon sastanka bez dobrih vijesti: Još se ne zna kada će biti isplata plaća

"Naše partnerstvo u EU-u i NATO-u je vrlo kvalitetno. Uvijek govorimo da je Njemačka, osobito kancelarka Angela Merkel, sidro stabilnosti europskog projekta i ekonomski motor EU-a", dodao je. "Hrvatska već godinama ostvaruje to partnerstvo i dalje će ga graditi".

Plenković je zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i šeficom diplomacije Marijom Pejčinović-Burić otvorio dvodnevnu konferenciju veleposlanika i generalnih konzula koji su od sukreatora vanjske politike dobili smjernice za svoj rad.

"Važno je da diplomati iz prve ruke....čuju najizravnije o svemu onome o čemu oni zapravo moraju znati i na koji način trebaju predstavljati Hrvatsku", rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović-Burić.

andrej plenković Afera agrokor Plenković: Nemam vremena za igre strančica koje više sliče na klaune, nego političke stranke

Kao najveći globalni izazov navela je krizu multilateralizma, koja se odražava na rad Hrvatske u međunarodnim organizacijama i bilateralne odnose s nekim državama.

Članica EU-a i NATO-a, Hrvatska je ove godine i članica na pola mandata Vijeća za ljudska prava UN-a te predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom i Odborom ministara Vijeća Europe.

Iduće godine bit će domaćin summita Kine i 16 država srednje Europe, a u prvoj polovici 2020. predsjedat će EU-om.

Andrej Plenković Europski dan sjećanja Plenković: Osuda masovnih kršenja ljudskih prava minimum je demokratskog identiteta

Konferencija u hotelu Sheraton drugo je godišnje okupljanje hrvatskih diplomata zaredom i cilj je da ti susreti postanu tradicionalni, po uzoru na druge zemlje.

Geopolitički i sigurnosni okvir te priprema za predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. bile su teme prvog dana skupa koji se nastavlja u petak razgovorima iz područja gospodarske i javne diplomacije te funkcioniranja službe vanjskih poslova.

Svečani prijem za sudionike Konferencije veleposlanika i generalnih konzula

Svečani prijem za sudionike Konferencije veleposlanika i generalnih konzula
1 / 5
Svečani prijem za sudionike Konferencije veleposlanika i generalnih konzula
POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Razlika izmedju ove vlade i Milanoviceve kao izmedju neba i zemlje. Milanovic, Josipovic, Mesic nisu stigli dalje od Beograda, Sarajeva, Banjaluke, ops Mesic i Sj. Koreje..

 • stefj:

  Ne znam što može ponuditi osim da ih pustimo da grade hotele na obali... Imamo visoko porezno opterećenje rada, parafiskalno opterećenje poduzetništva, a sada više niti nema struke koja bi privukla neke grane, otišli su ljudi van. Okolina je kud ... prikaži još! i kamo interesantnija za ulaganje, pogledajte koliko ulažu u npr. Srbiju, a kod zadnjeg razmatranja VW-a gdje otvoriti novu tvornicu mi nismo ušli niti u širi popis. Širi popis je 50-tak zemalja... Šteta, da su se napravile protržišne reforme moglo je od ove zemlje nešto dobro ispasti, no kako je sve krenulo, Hrvati sve više vide budućnost negdje drugdje. Slavonija je prazna, tko zna, možda je to namjerno. Ipak uskoro ističe moratorij na prodaju poljoprivredne zemlje, pa su velikima smetali ljudi...

 • narod1:

  Tako je, želimo da nas još više pljačkaju visokim kamatama i prodajom lošije robe po dvostrukoj cijeni