Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenkovć s tvrtkama u Kini razgovara o ulaganjima u nizinsku prugu, Uljanik i 3. Maj

Plenković će također obići i obližnji most Hangzhou Bay u pratnji predsjednika uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shana, tvrtke koja je sagradila taj 36 kilometara dugačak most i koja gradi Pelješki most
02. studenoga 2018. u 20:08 28 komentara 1755 prikaza
Andrej Plenković i Li Keqiang u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Prvi dan radnog posjeta premijera Andreja Plenkovića Kini dogovoren je uzvratni posjet njegova kineskoga kolege Li Keqianga, koji bi uoči summita Kina+16 u Dubrovniku u travnju ili svibnju trebao posjetiti i Zagreb, doznaje se u Banskim dvorima. Plenković pritom najavljuje da će summit Kina+16 u fokus staviti infrastrukturu, malo i srednje poduzetništvo, kulturu i turizam.

Andrej Plenković BILATERALNA SURADNJA Plenković od 2. do 6. studenoga u radnom posjetu Kini

Glavna tema jučerašnjeg razgovora dvojice premijera u Pekingu bilo je jačanje političkih i gospodarskih odnosa između dviju država, s posebnim naglaskom na kineska ulaganja u Hrvatskoj.

U tu svrhu održan je i niz sastanaka s čelnicima velikih kineskih tvrtki China Road and Bridge Corporation, China Railway Engineering Group, Norinco i China Shipbuilding Industry Corporation. 

Andrej Plenković važan pečat suradnji Najveće kineske kompanije formalizirat će svoj interes za ulaganjima u Hrvatsku

I dok je tvrtka China Road and Bridge Corporation već angažirana na gradnji Pelješkog mosta, što je prvi veliki posao kineskih tvrtki financiran iz fondova EU, s drugim dvjema tek se razgovara o mogućoj suradnji i ulaganju u željezničku i lučku infrastrukturu, a Hrvatska je posebno zainteresirana za suradnju u gradnji nizinske pruge prema Rijeci. 

– Ulaganja u lučku i željezničku infrastrukturu za Hrvatsku su posebno važna. Mi smo razvili sjajnu cestovnu infrastrukturu, osobito autoceste, uložili puno u zračne luke, a ono što slijedi je daljnja modernizacija željeznica – istaknuo je premijer nakon sastanka. Naglasio je i da je plan do 2030. u željezničku infrastrukturu investirati 3 milijarde eura, pri čemu bi, kaže, interes i ekspertiza kineskih kompanija mogli otvoriti nove stranice suradnje, i to vrlo konkretne. 

Andrej Plenković i Li Keqiang u Kini | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Kada je riječ o brodogradnji, Plenković je kazao da je najveća kineska brodograđevna kompanija, koja već surađuje s Brodarskim institutom, također zainteresirana za partnerstvo i suradnju, a premijer im je predstavio stanje u hrvatskoj brodogradnji.

– Jedna od mogućnosti je izvidjeti njihov interes, koji bi bio možda konkretiziran u nekoj vrsti suradnje s Uljanikom ili 3. majem – kazao je Plenković i naglasio da zainteresiranih za suradnju s hrvatskim brodogradilištima sigurno ima te kako je važno da novi strateški partner Uljanika bude financijski likvidan i odgovarajuće angažiran kako bi se restrukturiranje provelo tako da omogući funkcioniranje kompanije na tržišnim načelima. 

Predstavljanje knjige Martine Dalić Iva boban valečić Oporba optužuje, no Plenković nije mogao ne doći u NSK

Premijer nakon Pekinga putuje u Hangzhou i Šangaj, na prvi uvozni sajam kojim Kina pokušava uravnotežiti trgovinsku razmjenu sa svijetom. U njegovoj pratnji jučer su komentirali kako je ovaj posjet prigoda da konačno ožive odnosi s drugim najmoćnijim gospodarstvom svijeta. Kinezi su, kažu, imali kontakte i s prijašnjim hrvatskim vladama, ali svi su planovi zapinjali u realizaciji, a sada je prigoda da se napravi veliki iskorak potpisivanjem memoranduma o suradnji dviju zemalja. 

>> Pogledajte kako bi trebao izgledati Pelješki most

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj