Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILATERALNA SURADNJA

Plenković od 2. do 6. studenoga u radnom posjetu Kini

Andrej Plenković
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
31.10.2018.
u 20:46

Hrvatska će 2019. biti domaćin sljedećeg sastanka inicijative Kina+16 koja promiče intenzivniju suradnju drugog po veličini gospodarstva na svijetu sa zemljama istočne i srednje Europe

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravit će u radnom posjetu Narodnoj Republici Kini od 2. do 6. studenoga tijekom kojega će s kineskim premijerom Li Keqiangom te drugim dužnosnicima razgovarati o bilateralnoj suradnji kao i suradnji u formatu Kina+16, priopćio je u srijedu ured premijera za odnose s javnošću.

"Premijer će posjet Kini započeti u Pekingu, gdje će održati sastanke sa svojim domaćinom, premijerom Keqiangom, te drugim kineskim dužnosnicima i gospodarstvenicima, na kojima se očekuje potvrda dobrih odnosa i intenzivnog političkog dijaloga te razgovor o svim aspektima bilateralne suradnje, kao i suradnje u formatu Kina+16", stoji u priopćenju.

Hrvatska će 2019. biti domaćin sljedećeg sastanka inicijative Kina+16 koja promiče intenzivniju suradnju drugog po veličini gospodarstva na svijetu sa zemljama istočne i srednje Europe.

Premijer Plenković susreo se s kineskim kolegom Li Keqiangom nekoliko puta u posljednje dvije godine, tijekom summita Kina+16 održanog u srpnju u Sofiji te na sastanku na vrhu ASEM-a (Europa i Azija) koji je održan u listopadu u Bruxellesu.

Nakon Pekinga, premijer će 3. studenoga otputovati u Hangzhou, gdje će se sastati s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang s kojom Hrvatska već ima dinamične odnose u pogledu gospodarske razmjene i poslovnih kontakata.

Hangzhou je također poznat kao grad gdje je boravio i Marko Polo, koji ga je opisao kao "najveličanstveniji grad na svijetu".

Obići će također i obližnji most Hangzhou Bay u pratnji predsjednika uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shana, tvrtke koja će graditi Pelješki most. Riječ je o mostu dugačkom 36 kilometara.

Sljedeća etapa puta je Šangaj, najveća trgovačka luka na svijetu, gdje će uz brojne svjetske lidere, zajedno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, sudjelovati na otvorenju sajma China International Import Expo na kojem se očekuje preko 2800 tvrtki iz cijelog svijeta. Sajam omogućuje zemljama i regijama širom svijeta jačanje gospodarske suradnje i trgovine s Kinom.

Na sajmu će sudjelovati i izaslanstvo HGK i predstavnici hrvatskih tvrtki.

Tijekom boravka u Šangaju premijer će kao panelist sudjelovati na forumu "Trade & Innovation", a otvorit će i Ured Hrvatske turističke zajednice u Šangaju.

Posjet Kini završit će sudjelovanjem na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu koji organizira Hrvatska gospodarska komora, a na kojem će se kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.

 Plenković i biskup Komarica o potpori Hrvatima u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u srijedu biskupa Banjolučke biskupije mons. Franju Komaricu i izrazio mu zahvalnost na iznimnoj humanosti i dugogodišnjem predanom radu u zaštiti prava i identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini, priopćio je ured premijera za odnose s javnošću.

"Predsjednik vlade Plenković izrazio je zahvalnost biskupu Komarici na iznimnoj humanosti i dugogodišnjem predanom radu u zaštiti prava i identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju.

Biskup Komarica, dodaje se, istaknuo je važnost nastavka brojnih projekata razvojnog, kulturnog i vjerskog karaktera koje vlada RH sustavno poduzima kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je tijekom 2018. osigurao programe i projekte u vrijednosti od 24 milijuna kuna.

Premijer Plenković i biskup Komarica su također razgovarali o situaciji u BiH nakon općih izbora te izrazili potporu legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u političkom sudjelovanju na svim razinama vlasti u BiH kako je definirano Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom.

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
20:57 31.10.2018.

Gdje je referendum, smrdljiva anemična udbaška crkotino?

BR
brojevi
12:49 01.11.2018.

Najpametniji premijer od postanka RH. Do sada je prvu vožnju političkog slaloma odradio u maniri J. Kostelić a svima je dobro poznata ostavština bivših vlasti uz novonastale probleme kojima Plenković sigurno nije kriv. Animozitet nekih komentara više su produkt isključivih umova koji ne dovode u sumju svoja naučena politička i etička uvjerenja a kontra sebe imaju neuništivog Premijera koji je svojom retorikom i oporbu sveo na dvorske budale. Da ne govorimo o SDP-u koji je sa silnim saborskim interpelacijama i potkopavanjima svake vrste iskopao jamu samom sebi.

AE
Aedes2017
09:42 01.11.2018.

Mao ga zove na konzultacije !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije