Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETI PAKET MJERA

Plenković o paketu pomoći: 'Što bi trgovci dobili zauzvrat za snižavanje cijena? Kemijsku?'

Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon predstavljanja javnog poziva za unapređenje škola
Davorin Visnjic/PIXSELL
14.09.2023.
u 15:06

Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana.

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade na kojoj je predstavljen peti paket mjera pomoći građanima i kućanstvima. Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana.

- Mjere su usmjerene na ugrožene, umirovljenike, obitelji s dječjim doplatkom, nezaposlene branitelje... Ali mjere su, kada je riječ o subvencijama cijena struje i plina, usmjerene na građane, gospodarstvo i sve institucije - rekao je premijer. 

- Ovo su mjere koje Vlada predlaže, a svi oni na koje se odnose, imaju o tome dobro mišljenje. Ovo su mjere koje Hrvatska može iznijeti, a istodobno ostvarivati strateške ciljeve - rekao je Plenković. 

- Nisam imao vremena donositi košaricu pa pokazivati tih 30 proizvoda da se malo nasmijete. Bilo bi dobro da se podsjetimo koliko puta smo smanjivali stopu PDV-a na prehrambene proizvode. Mjere smo donijeli sad jer smo uočili da se trend smanjivanja inflacije malo povećao - rekao je. 

- Mislim da smo probrali proizvode koji se kupuju i često konzumiraju, to je bio kriterij. Nastojali smo se koncentrirati na ono što je primjereno. Najave velikih lanaca da će sami smanjivati cijene pokazuje da idemo u dobrom smjeru. Ove mjere bi trebale utjecati na smanjivanje stope inflacije - dodao je premijer. Kazao je i kako je laž jučerašnja izjava predsjednika Zorana Milanovića da prosječna mirovina nije rasla još od njegovog mandata na čelu Vlade.

- Ministar Piletić će u sljedećim danima izaći i precizno reći gdje su mirovine danas. Hrpetina neistina u medijskom prostoru ne bi li stvorili sliku da situacija nije dobra. Ovo dolazi u pravom trenutku - kaže premijer te objašnjava da do ovog zamrzavanja cijena dolazi nakon što su primijetili da je inflacija počela rasti.

VEZANI ČLANCI: 

Novinari su pitali premijera zašto trgovci ranije nisu snizili cijene, na što je on odgovorio 'Pitajte ih' te su ga upitali jesu li trgovci što dobili zauzvrat. 

- Ma što bi dobili? Ništa... Kemijsku? - kazao je. 

Rekao je kako će o dječjem doplatku razgovarati kad za to dođe vrijeme te da se radi na izmjeni tog zakona. 

Upitan je i je li pitao ministra Grlića Radmana zašto nije prijavio dividendu. 

- Imamo nas koji se bavimo ozbiljnim stvarima. Imamo ministre i koji naprave grešku. Nisam primijetio promil medijske energije da se propituje SDP. Imamo dvostruka mjerila. Ovo je pogreška, on će kaznu platiti, no ovo nije trenutak kada se o tome treba razgovarati kad donosimo novi paket mjera - rekao je. 

VIDEO: Vlada predstavlja V. paket mjera

Komentara 16

Avatar MR_ZBREGOV
MR_ZBREGOV
16:04 14.09.2023.

u ovom trenu su nedvojbeno glavni generatori inflacije upravo takvi "paketi odmoći" 🤡 🤡 🤡

SA
sani1
15:35 14.09.2023.

Ježušmarija, jel’ ovaj zdrave glave?

NO
No1
16:17 14.09.2023.

Bolje da ne "pomazu". Jucer je cijena pola tih proizvoda bila niza od "zamrznutih".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije