Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD LISTOPADA

Tko su dobitnici Vladinih mjera? Umirovljenicima do 160 eura, 100 nezaposlenima...

Zagreb: Od sutra dostupne veće novčanice eura
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
14.09.2023.
u 13:53

Prvi u redu jednokratnih potpora koje će biti isplaćene u listopadu bit će umirovljenici, ali će potpore dobiti i nezaposleni, stradali u potresu, osobe s invaliditetom...

Vlada je na današnjoj sjednici predstavila 5. paket mjera pomoći na kojoj je najavljeno zamrzavanje dodatnih 22 proizvoda, uz postojećih osam. To se prvenstveno odnosi na neka voća i povrća poput mrkve i limuna, ali i na higijenske potrepštine poput šampona, uložaka i WC papira. Osim toga, najavljena je i isplata jednokratnih potpora za nekoliko skupina građana, među kojima su i stradali u potresu.

Prvi u redu jednokratnih potpora koje će biti isplaćene u listopadu bit će umirovljenici, odnosno korisnici obveznog mirovinskog osiguranja ili korisnici koji su iz država s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju. Jednokratnu isplatu tako će dobiti svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 700 eura, i to po sljedećim kategorijama:

Jednokratne naknade sukladno iznosu mirovina:

- Do 300 eura - 160 eura naknade:
- Od 300,01 eura do 435 eura - 120 eura naknade
- Od 435,01 do 570 eura - 80 eura naknade
- od 570,01 do 700 eura - 60 eura naknade

Foto: Vlada RH

Nadalje, posebnu novčanu naknadu primit će i primatelji dječjeg doplatka, i to sukladno broju djece u obitelji. Te će naknade biti isplaćene u listopadu svim korisnicima koji primaju doplatak za djecu te u studenom za sve koji su u postupku ostvarenja prava.

POVEZANI ČLANCI:

Za jedno dijete - 50 eura,
Dvoje djece - 100 eura, 
Troje djece - 150 eura, 
Četvero djece - 200 eura,
Petero i više djece - 300 eura

Foto: Vlada RH

Jednokratnu novčanu naknadu ostvarit će i svi ugoženi kupci energenata, što se odnosi i na korisnike Nacionalne naknade za starije, korisnike ZMN-a koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenta, korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi, kao i nezaposlene hrvatske branitelje i civilne stradalnike iz Domovinskog rata. To se ukupno odnosi na više od 173.000 osoba te će oni dobiti naknadu od 150 eura. 

Foto: Vlada RH

Osim toga, jednokratnu naknadu dobit će i svi nezaposleni građani koji su prijavljeni u evidenciju HZZ-a na dan 1. rujna 2023., i to u iznosu od 100 eura, najavio je Plenković. Stradali u potresu nastavljat će primati postojeće potpore, a uz to će primiti i 265 eura jednokratne novčane pomoći, s time da pomoć može iznositi maksimalno 1.327 eura po kućanstvu.

Foto: Vlada RH

>> VIDEO Milanović komentirao optužbe Grabar Kitarović o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore

Komentara 34

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
15:24 14.09.2023.

Znači ljudi koji rade i završili neke škole - opet pušing.

RA
Raptor
15:39 14.09.2023.

Novcem poreznih obveznika kupuju birače, umirovljenici, 100.000 nezaposlenih, postradale u potresu, dio branitelja. A taj novac su uzeli kroz poreze i zahvaljujući inflaciji, više nego su planirali. Postajemo etatistička ekonomija. Smanjenje cijena i zamrzavanje cijena trajat će do izbora, a nakon toga će biti prepuštene tržištu, što znači, rast će. Vladajući, kao i obično, računaju na kratko pamćenje birača. A birači, kao i obično, prodat će svoj glas za 100 eura. Ukratko, kupovanje birača njihovim novcem.

Avatar 365dias
365dias
15:48 14.09.2023.

bacanje love iz helikoptera PRIJE IZBORA ne rješava ni jedan jedini problem. vlada radi POTPUNO ISTU stvar kao i vučić u srbiji - građanima daje novce koje je ranije otela od građana... i tako kupuje glasove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije