Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve ovisi o IDS-u

Plenković skuplja ruke za preslaganje, druga opcija su izbori

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
28.04.2017.
u 11:00

Uz pretpostavku da Plenković može računati na potporu onih koji su podržali proračun Vlade, dolazimo do 74 zastupnika.

Ni godinu dana od pada prošle Vlade i velikih najava tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o preslaganju nove, HDZ-ove većine bez Mosta, Hrvatsku je dočekao vrlo sličan scenarij.

Umjesto Karamarka to sada najavljuje njegov nasljednik Andrej Plenković, koji je na konferenciji za novinare poručio da će HDZ i bez dosadašnjeg partnera imati parlamentarnu većinu, no nije htio otkriti na koga računa.

HNS neće u Vladu

Pukim zbrajanjem ruku u Saboru, uz pretpostavku da Andrej Plenković sa sigurnošću može računati na potporu onih koji su Vladu podržali pri donošenju važnih dokumenata poput državnog proračuna, dolazimo do brojke od 74 zastupnika iz klubova HDZ-a, nacionalnih manjina, HDSSB-a, HSLS-a i HKD-a, reformista i zastupnika Bandićeve stranke.

 

S obzirom na to da je nezavisna Bruna Esih već najavila da neće glasovati za “oktroiranu vladu”, ta se brojka spustila na 73. Nejasno je i kako će se na kraju postaviti Zlatko Hasanbegović, koji je nakon sjednice stranačkog predsjedništva izjavio da će njegova potpora preslaganju ovisiti o tome tko će činiti novu parlamentarnu većinu pa Plenković trenutačno mora osigurati četiri glasa “sa strane”. Čim je postalo jasno da je koalicija HDZ-a i Mosta završena priča, svi su pogledi uprti u HNS, koji mediji godinama guraju u različite kombinacije s HDZ-om.

1/9

Takve špekulacije jučer je dodatno podgrijala izjava predsjednika te stranke Ivana Vrdoljaka da je spreman sjesti za pregovarački stol “ako Plenković ima ideju o vladi nacionalnog jedinstva u kratkom roku”. Vrdoljak je naknadno pojasnio kako je vladu nacionalnog jedinstva spomenuo tek kao teorijsku mogućnost, ne i nešto što bi HNS priželjkivao. – HNS neće sudjelovati u Vladi, tisuću puta smo to odgovorili, prestanite nas gurati u tu priču, to prelazi granice dobrog ukusa – uvjeravao je Vrdoljak novinare.

Šira potpora

Ipak, za razliku od svoga stranačkog kolege Gorana Beusa Richembergha, koji jedini izlaz vidi u novim izborima, Vrdoljak ne podržava takav scenarij. Naglasio je da HNS “ne želi nalikovati hijenama koje žele raskomadati neko meso”, već dati doprinos rješavanju problema jasnom političkom porukom da mu je na prvome mjestu interes Hrvatske. Pitanje je, međutim, koliko si HNS može priuštiti podršku HDZ-ovoj vladi uoči lokalnih izbora, a pitanje je i želi li HDZ takvu suradnju. Premijer Plenković je, naime, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao kako tu stranku ne vidi u budućoj pralamentarnoj većini. Ustvrdio je, međutim da “apsolutno ima parlamentarnu većinu” i da novi izbori nisu realni.

– Broj zastupnika koji je podržao rad moje Vlade, sve krupne korake koje ova Vlada radi, sve što činimo od samog početka ove Vlade, imalo je puno širu podršku od samog trokuta partnerstva. To nije u pitanju i mislim da ćete vrlo brzo to vidjeti – objasnio je premijer. Plenkovićeva Vlada prije šest mjeseci dobila je potporu 91 zastupnika, a među njima bilo je i pet HSS-ovaca.

Manjinska vlada rješenje

Predsjednik te stranke Krešo Beljak ovaj put, međutim, odbija svaku pomisao o podršci HDZ-ovoj vladi. Premijeru Plenkoviću, dakle, preostaje popuniti većinu trojkom iz stranke Promijenimo Hrvatsku, no oni su u koaliciji sa Živim zidom, čiji predsjednik Ivan Vilibor Sinčić poručuje da nikakve kombinacije s HDZ-om ne dolaze u obzir te da isti stav očekuje od koalicijskih partnera. U protivnom će, kaže, raskinuti koaliciju.

Foto: VLm

Da nisu za preslaganje s HDZ-om poručuju i iz IDS-a. – Apsolutno ne, pa mi smo već u svom radu dokazali što znači biti dosljedan. IDS nikada neće biti dio nikakve vlade desnog centra, dakle, nećemo se preslagati s HDZ-om – poručio je predsjednik te stranke Boris Miletić.

No, poput Vrdoljaka, ni Miletić nije za nove izbore i kaže kako bi oni neposredno uoči turističke sezone značili potpuni kolaps države. Znakovito je i to što je Miletić, po neslužbenim informacijama, u srijedu navečer bio na sastanku s Plenkovićem. Na razgovor s Miletićem Plenkovića je vjerojatno potaknulo to što trojica IDS-ovaca nisu potpisala SDP-ovu inicijativu za razrješenje Zdravka Marića. Budući da Miletić odbija bilo kakvu pomisao o sudjelovanju njegove stranke u vladi desnog centra, ostaje otvoreno pitanje jesu li dvojica čelnika razgovarala o eventualnoj IDS-ovoj potpori manjinskoj vladi, za koju je također nužno 76 ruku.      

Ključne riječi

Komentara 11

ST
stefj
11:25 28.04.2017.

Čini se da su izbori vrlo izgledno rješenje. Most je opet srušio svoju vladu, drugi put u dvije godine. Opet je djelovao kao oruđe SDP-a u rušenju. Idemo opet trenirati demokraciju izborima... Kako god ispalo, vjerojatno se nikada neće ponoviti toliko loša vlada kao ona Milanovićeva, no ne bi škodila još jedna tehnološka, poput Oreškovićeve... Sve ove promijene koje je uvela ova vlada, kao i sve najavljene još su ostavština Oreškovića... Šteta što nije provedena porezna reforma kao što je zamišljena i što nisu ukinuti parafiskalni nameti kao što je najavljeno, sada će sve to biti zaustavljeno... Jedino što je napravljeno je povećanje primanja javnim službenicima, što zapravo produbljuje krizu. Da bar to nisu uspjeli sprovesti... No jedno je dobro kod Plenkovića, ako ćemo na izbore znat ćemo odmah, bez odlaganja, neće biti razvlačenja kao prošli puta...

DU
Deleted user
11:56 28.04.2017.

Sramota. Tamo gde glupost prevazilazi korisno. Nevidim da bi novi izbori garantovali drugačiju sliku.

KU
kupatilo
11:42 28.04.2017.

Pa SDP je obecao rat i ovoje opet po meni dovoravanje Mosta SDPu a ekipasu sa HDZom.Lijepo smisljeno.Pomalo srusit i jedne i druge iznosenjem svega i svaceg i za koju godinu da sami preuzmu vlast.Tu treceg razloga nema.Toje ko zena koja te voli zbog novca a susjedom se svalera jer joj se vise sviđa.Trebalibi i drugi da procitaju ovu gospođu Most.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije