Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković odgovorio Sloveniji: Mi smo članica, imamo mehanizme

Plenković je danas potvrdio da ne očekuje da će se ikakva odluka o hrvatskom ulasku u Schengen početi raspravljati i donositi za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020., nego tek nakon toga
27. rujna 2019. u 14:17 138 komentara 19378 prikaza
Andrej Plenković u Bruxellesu
Foto: Vlada Twitter
Pogledajte galeriju 1/3

Nije dobro miješati bilateralna pitanja s europskim temama, mi to ne radimo i očekujem da ni Slovenija to ne radi, komentirao je premijer Andrej Plenković danas u Bruxellesu izjave slovenskog premijera Marjana Šareca iz New Yorka, koji nije zadovoljan time što Europska komisija do kraja listopada planira zaključiti da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije za ulazak u schengensku zonu.

Nikola Grmoja ulaganje veta za Schengen Grmoja: Slovenske blokade i tužakanja postale su jeftini ritual za nepotrebne tenzije

Prilikom jučerašnjeg susreta s Plenkovićem, odlazeći predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ponovio je stav da Hrvatska treba postati punopravna članica schengenske zone i potvrdio da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu. Večernji list je, podsjetimo, početkom tjedna ekskluzivno objavio da je odluka o tome predviđena za 16. listopada, nakon čega se sve seli u Vijeće, gdje o primanju u Schengen odlučuju sve države članice jednoglasno. Kao što smo također već pisali, Plenković je danas potvrdio da ne očekuje da će se ikakva odluka o hrvatskom ulasku u Schengen početi raspravljati i donositi za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020., nego tek nakon toga. 

Andrej Plenković, Ursula von der Leyen i Dubravka Šuica Plenković u Bruxellesu: 'GONG je lijeva nevladina organizacija, vode jednu oštru kampanju protiv Šuice'

Na naše pitanje može li Slovenija unedogled blokirati hrvatsko pristupanje schengenskoj zoni jer je očito da razne slovenske vlade vežu pitanje poštivanja arbitražne presude uz pitanje ulaska u Schengen, Plenković je odgovorio:

– Ne, ne mogu oni unedogled blokirati. Mi smo članica, imamo mehanizme. Dovoljne. Samo ću to reći: dovoljne – znakovit je bio hrvatski premijer.

Nakon današnjeg razgovora s potpredsjednikom Komisije Valdisom Dombrovskisom, Plenković ima dojam da Komisija neće raditi probleme ni oko odluke hrvatske Vlade da još jednom financijski pomogne Croatia Airlinesu, niti oko odustajanja Vlade od povećanja zakonske dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina. 

– Sve sam mu objasnio i sve razumio – rekao je Plenković o Dombrovskisu, koji u Komisiji nadgleda kako hrvatska provodi strukturne reforme i kako napreduje na putu prema “čekaonici” eurozone, Europskom tečajnom mehanizmu II.

Peđa Grbin 'o tome se piše godinama' Grbin poručio Plenkoviću: Dokažite porijeklo imovine Dubravke Šuice

S Junckerom i budućom predsjednicom Komisije Plenković je razgovarao i o novom Zakonu o razvoju Grada Vukovara, koji Plenkovićeva vlada ima pripremljenog za puštanje u saborsku proceduru, ali prvo se želi uvjeriti da Komisija, koja ima ovlasti nadzirati državne potpore na jedinstvenom tržištu EU, neće imati primjedbe na nove olakšice i poticaje za investitore i otvaranje radnih mjesta u Vukovaru, što je ideja novog zakona.

– Želimo pronaći iznimke koje bi bile magnet za investicije. Postoji visok stupanj razumijevanja za Vukovar kod predsjednika Junckera, a o tome je senzibilizirana i buduća predsjednica – rekao je Plenković. 

Video: Plenković u Kninu na proslavi Oluje

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Mario125:

    Plenkoviću samo oštro i naprijed - ne boj se reći istinu !

  • DjD:

    Čovjek djeluje kao da zna što govori. Treba mu vjerovati. A zamislite da je Milanče na čelu vlade. Pa taj bi se posvađao sa pola EU.

  • brojevi:

    Na takvim se vanjskopolitičkim pitanjima vidi izvanserijska umješanost Plenkovića i njegov ogromni utjecaj u EU.