Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Plenković primio Čovića, razgovarali su o izbornoj reformi u BiH

Mostar: Sastanak Dragana Čovića i Andreja Plenkovića
Denis Kapetanovic/PIXSELL
03.11.2021.
u 14:07

Plenković je istaknuo da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u srijedu u Zagrebu predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s kojim je razgovarao o reformi izbornog zakonodavstva u toj zemlji, priopćeno je iz vlade.

"Današnji sastanak uslijedio je nakon niza razgovora među političkim akterima u BiH, kao i hrvatske vlade s predstavnicima EU-a, SAD-a i međunarodne zajednice o reformi izbornog zakonodavstva u BiH te važnosti otklanjanja anomalija koje omogućavaju nametanje političkih predstavnika u najvišim institucijama u BiH te majorizaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda", kaže se u priopćenju.

Plenković je istaknuo da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Naglasio je potporu Hrvatske postizanju što skorijeg dogovora među političkim strankama u BiH i usvajanju promjena Izbornog zakona do kraja godine, a kojima će se u potpunosti poštovati ravnopravnost i legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH, nastavlja se.

Čović je upoznao premijera Plenkovića s aktualnim događanjima u BiH te idućim koracima za postizanje konačnog dogovora koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje u tijelima vlasti i institucijama kako nalaže Ustav BiH i odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Usprotivio se svim političkim akterima u BiH koji se zalažu za zadržavanje statusa quo koji bi produbio postojeću krizu.

Na današnjem sastanku naglašeno je kako je koncept konstitutivnosti ključan za ravnopravnost sva tri naroda u BiH. To je i temelj ustavnog, pravednog i racionalnog Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH, kao i aktivna i pasivna biračka prava svim stanovnicima BiH. Izražena su i očekivanja da aktivnosti EU-a i SAD-a pridonesu konstruktivnom ozračju u pregovorima među političkim akterima te postizanju konačnog dogovora.

Razgovaralo se i o nastavku puta BiH prema članstvu u EU i NATO-u, daljnjoj borbi protiv covida-19 te gospodarskoj suradnji, dodaje se u priopćenju.

Komentara 4

AA
aabbcc
15:30 03.11.2021.

Neka ga ostavi seb Hercegovci pobjedjuju ali samo u Zagrebu na glasanju.

DU
Deleted user
14:51 03.11.2021.

g.covicu hoce li. u tzv.federaciji bih biti dvije izborne jedinice 1. vecinska hrvatska .2.vecinska bosnjacka pa da svatko bira svoje...ili ce biti po starom pa ce predstavnik hrvata biti komsic koji zivi u sarajevu gdje ne zivi ni 13 000 hrvata i 270 000 bosnjaka muslimana...

ME
Meter
16:25 03.11.2021.

A da se g. Čović doseli na Gornji grad, tu je ionako svaki tjedan, ne možemo bez njega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije