Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski parlament

Von der Leyen: Trebat će nam odlike po kojima su Hrvati poznati

Andrej Plenković u Europskom parlamentu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
14.01.2020.
u 09:43

– Svijet postaje sve složeniji, zadaće sve brojnije, previše je aktera koji nude lake odgovore i instantna rješenja – rekao je Plenković u obraćanju zastupnicima

– Trebat će nam odlučnost, zajedništvo i energija, odlike po kojima su Hrvati poznati – rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u raspravi u Europskom parlamentu, gdje je premijer Andrej Plenković jutros predstavio zastupnicima prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Von der Leyen iznimno je pozitivno govorila o Hrvatskoj i o premijeru Plenkoviću osobno:

– Prošloga smo tjedna u Zagrebu iskusili glasovito i izvanredno hrvatsko gostoprimstvo. Na svečanosti otvaranja hrvatskog predsjedanja u Hrvatskom narodnom kazalištu vidjeli smo vrlo bogatu kulturu, tradicionalan folklor, različitost… – rekla je Njemica na čelu Europske komisije.

– Andreje, znam da je ovaj dom vrlo blizak tvome srcu. Nema mnogo onih koji mogu reći da su prošli put od stažista u Europskom parlamentu do zastupnika pa do premijera države koja predsjeda Vijećem EU. Chapeau, Andrej, i poštovanje prema tome! I tvoja priča odražava izniman put koji je vaša zemlja prošla – rekla je Ursula von der Leyen.

Obraćanje je završila citirajući Mariju Jurić Zagorku:

– Velika hrvatska spisateljica Zagorka rekla je da je sloboda najvažnija, dragovoljna sloboda jer, gdje postoji takva sloboda, postoji snaga. Ja sam uvjerena da će hrvatsko predsjedanje biti predsjedanje jedinstva, predsjedanje snage, predsjedanje koje će omogućiti napredak i dovesti do snažnije Europe. 

Premijer Andrej Plenković predstavio je danas zastupnicima u Europskom parlamentu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i utjecajna Europa.

Plenković je u obraćanju zastupnicima kao jedno od ključnih pitanja istaknuo višegodišnji financijski okvir koji, kako je rekao, mora ispuniti očekivanja svih građana u svim državama članicama tako da se mora nastaviti kohezijska i poljoprivredna politika, ali treba se moći nositi s brojnim novim izazovima EU.

– Mora se pokazati naše zajedništvo i jedinstvo uz puno poštovanje naših razlika – rekao je Plenković.

Naglasio je i važnost VFO-a za ulogu Unije na međunarodnoj sceni.

– Da bismo to postigli, moramo djelovati brzo – poručio je. Dodao je da je od iznimne važnosti da se nastave pregovori na svim razinama te ostvare pomaci u svim zakonodavnim dosjeima.

Što se Brexita tiče, Plenković je rekao da će hrvatsko predsjedništvo raditi na brzom usvajanju sveobuhvatnog pregovaračkog okvira Vijeća i to na temelju prijedloga EK. Premda će nam biti žao da jedna država članica izlazi iz Unije, EU i Britanija dijele dugu povijest i to treba biti polazišna točka za izgradnju odnosa, poručio je.

– Prijelazno razdoblje od 11 mjeseci iznimno je kratko i bit će potrebno mnogo dobre volje i uloženog truda da bi se prigovori priveli kraju i postigao kvalitetan sporazum za obje strane – rekao je Plenković.

Govoreći o proširenju na države jugoistoka Europe, rekao je da krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje EU. 

– To mora biti središnja okosnica proširenja. Drago nam je da je EP usvojio rezoluciju kojom se podržava otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom – rekao je Plenković.

Foto: Reuters/PIXSELL

Kao uspješan primjer istaknuo je Hrvatsku koja danas predsjedava Vijećem EU.

– Naš primjer doista daje jednu dodatnu simboličku vrijednost sljedećem sastanku na vrhu u Zagrebu. Nadamo se da ćemo uputiti jasnu poruku našim partnerima u jugoistočnoj Europi koji se još uvijek nalaze u nekoj vrsti europskog predvorja – rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na pokretanje konferencije o budućnosti Europe, rekao je da je važno da Vijeće, Komisija i Parlament prihvate njezine ciljeve te da ona također mora biti jamac da će sve članice, nacionalni parlamenti i građani, posebno mladi, sudjelovati u procesu.

– Ona mora biti inkluzivna i otvorena – rekao je Plenković.

– Doista nam je drago da će hrvatska povjerenica Dubravka Šuica biti zadužena za pripremu konferencije u EK – dodao je.

– S obzirom na to da sve više građana izražava nezadovoljstvo u odnosu na EU, pomoći će nam da shvatimo što je dovelo do Brexita i zašto u drugim državama članicama građani izražavaju skepticizam. To je također prilika da se da riječ građanima, da nam oni kažu kakvu Europu žele da bismo mogli bolje odgovoriti na njihova očekivanja – rekao je Plenković.

Zastupnicima je predstavio četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja. Prvi je Europa koja se razvija – važno je osigurati ujednačen, održiv i uključiv rast Unije koji uzima u obzir posebnosti svih država članica i regija, s posebnom pozornosti posvećenoj europskom zelenom planu. Rekao je da trebamo zajedno raditi na klimatskoj neutralnosti do 2050., naglasio je važnost razvoja tržišta rada, kao i poboljšanja kvalitete života svih građana, ali utvrđivanja poticajnih demografskih mjera.

Drugi prioritet je Europa koja povezuje. Plenković je naglasio da rast i razvoj Europske unije uvelike ovisi o umreženosti njezina gospodarstva 

– Povezivost je jedna od najvažnijih pretpostavki za koheziju među članicama, snažno ću se zalagati za dodatni razvoj infrastrukture na dobrobit građana. Snažan naglasak bit će na zbližavanju građana kroz obrazovanje, kulturu i sport – rekao je Plenković.

U okviru trećeg prioriteta – Europa koja štiti – Plenković je naglasio potrebu veće otpornosti prema vanjskim prijetnjama, hibridnim i kibernetičkim, te poručio da je sveobuhvatno rješenje za održivu politiku migracija i azila naš zajednički cilj. Posljednji prioritet je utjecajna Europa, pri čemu je Plenković rekao da se ni jedna članica ne može sama nositi s izazovima na međunarodnoj sceni.

– Naše jedinstvo naša je najveća snaga. Europa mora govoriti jednim glasom češće i glasnije – rekao je Plenković, naglasivši dijalog s partnerima u Sjevernoj Americi i razvoj obrane uz komplementarnost s NATO savezom, ali i odnose s Kinom, Rusijom i drugim svjetskim silama na temelju uzajamnog poštovanja.

– EU ima jedinstvu priliku da postigne potrebne kompromise i riješi krize – rekao je Plenković.

– Dame i gospodo, kao što svi znamo, pred EU nalaze se brojni izazovi. Svijet postaje sve složeniji, zadaće sve brojnije, ima previše aktera koji nude lake odgovore i instantna rješenja. Rastu i očekivanja naših građana, moramo im biti bliže, služiti i ponuditi odgovarajuća rješenja – rekao je Plenković.

– Kao što stoji u našem programu, treba nam snažna Europa u svijetu punom izazova – zaključio je.

U raspravi s Plenkovićem, među zastupnicima koji su se javljali za riječ, javio se i Ivan Sinčić iz Živog zida, nazvavši premijera Plenkovića “sitnim prevarantom”.

– Ovom prilikom treba reći kako izgleda Hrvatska u vrijeme ove Vlade i za vrijeme ovog predsjedanja: bezakonje i korupcija – rekao je Sinčić i počeo objašnjavati neki osobni primjer traženja prava na pristup informacijama o ulascima u zgradu Vlade na Markovu trgu, što mu Vlada, kaže, odbija dati iako su zakonski rokovi istekli. 

– Tako se ne ponaša državnik ni premijer, tako se ponaša sitni prevarant – zaključio je Sinčić, a primjer koji je naveo tiče se, koliko se uspjelo shvatiti iz njegova govora, pisanja zakona Lex Agrokor i tzv. skupine Borg. 

Nitko od ostalih europarlamentaraca, pa ni Mislav Kolakušić koji je govorio o tome da ekonomski razvijenije države članice treba natjerati da plaćaju više novca u proračun EU, nije bio kritičan prema Plenkoviću u današnjoj raspravi u EP-u. Ruža Tomašić je poželjela svu sreću i premijeru i njegovim ministrima.

– Hrvatska je i kroz svoju povijest više puta pokazala da je spremna podmetnuti leđa za Europu u izazovnim vremenima. Iako je nekad i previše slušala tuđe naputke, Hrvatska sad ima priliku pokazati da je ambiciozna, da ima viziju i da je spremna predvoditi Europu – rekla je Tomašić. 

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Andrej Plenković u Europskom parlamentu
1/29

Komentara 46

Avatar Dipsy
Dipsy
10:53 14.01.2020.

LIjepo je cuti pohvale stranih politicara o nasem premijeru. Doveo je Hrvatsku u red i steta je sto ga vlastiti narod ne postuje koliko i strani ljudi.

ŠN
šnicl
10:56 14.01.2020.

Zadovoljan sam kako smo se predstavili pred tim svim visokim cinovnicima, vidjeli su nas najveci simbol kulture HNK, probali nase tredicionalne specijalitete..

MA
manipulacija
10:57 14.01.2020.

Zamislite tragedije i cirkusa da tamo umjesto Plenkovića stoji jedan Bero i slična ekipica. Mislim da s ovakvim vodstvom možemo biti neizmjerno zadovoljni. Plenković zna što radi i na poznatom je teritoriju pa se nadam da će i ostvariti planirano

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije