Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković pozvao na reformu UN-a: Govorio o cjepivu, Hrvatima u BiH i klimatskim promjenama

25. rujna 2020. u 21:26 28 komentara 1379 prikaza
Foto: Screenshot/YouTube/Vlada HR

Premijer Andrej Plenković pozvao je u petak na reformu UN-a u virtualnom govoru na 75. Općoj skupštini svjetske organizacije, istaknuvši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

Krize koje su 2020. godine pogodile svijet, poput pandemije koronavirusa i posljedične gospodarske krize, "jasno su pokazale da je predanost multilateralizmu relevantnija nego ikada", rekao je Plenković.

Postojeće krize ne smiju dovesti do "izolacionizma u međunarodnoj zajednici", nego potaknuti spremnost na suradnju "u pravom duhu solidarnosti i međusobne potpore", a nijedna organizacija nije u boljem položaju da to promiče od Ujedinjenih naroda, kazao je.

Stoga su nam "potrebni Ujedinjeni narodi za 21. stoljeće", poručio je Plenković i pozvao na reformu organizacije, uključujući i samu Povelju UN-a, njezin temeljni dokument, kao i Vijeća sigurnosti, najmoćnijeg tijela UN-a u kojem odnosi reflektiraju situaciju s kraja Drugog svjetskog rata.

"Naša organizacija mora sačuvati svoje temeljne vrijednosti i načela na kojima je utemeljena, ali isto tako mora odražavati stvarnost i potrebe našeg vremena", rekao je premijer.

Varaždin: Milanović i Plenković na svečanoj sjednici Varaždinske županije LISTA POPULARNOSTI Novi Crobarometar: Plenković i Milanović izjednačeni, HDZ zadržao apsolutnu prevlast

Ujedinjene narode kritičari često prozivaju zbog navodnih iracionalnih troškova, sporosti u djelovanju, neprovođenju svojih odluka i pristranosti u njihovom donošenju.

Organizaciji je u proračunu prošle godine nedostajalo 768 milijuna od ukupno 2.85 milijardi dolara jer 51 država nije ispunila svoje financijske obaveze, uključujući Brazil i SAD, prenosi Reuters.

Stručnjaci ističu kako su financijski problemi simptom šire krize povjerenja u tu instituciju. 

Jednakopravnost Hrvata u BiH

Osim godina kriza, 2020. je i godina obljetnica, rekao je Plenković - uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svjetske konferencije o ženama, ove se godine obilježava i 25. godišnjica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je "prekinuo najkrvaviji rat u Europi od Drugog svjetskog rata".

Milanović i Pahor na obilježavanja 77. obljetnice oslobođenja interniraca iz logora Kampor 'DAJTE MU KOCKU ŠEĆERA' Milanović odgovorio Plenkoviću: S onim haklom na Jarunu vjerojatno mu je pao šećer

Plenković je istaknuo kako se u međuvremenu "ovaj dio Europe temeljito promijenio nabolje, ali da neki problemi opstaju i zaslužuju punu pažnju", pa naglasio da Hrvatska smatra da godišnjicu Daytona treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u BiH. 

Pozvao je na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi spriječio izborne inženjeringe.

Podsjetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan prije 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om koja je na njemu potvrdila "svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi država zapadnog Balkana".

"Gledajući unatrag, puno toga je postignuto i puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unaprijed, iskrena pomirba ključna je za stabilnost regije. To se može graditi samo na istini i utemeljeno na činjenicama, zajedno s pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve", poručio je.

Andrej Plenković u Splitu se sastao s lokalnim čelnicima 'NEMAM POJMA TKO GDJE RUČA' Plenković: Nisam bio u Kovačevićevu Klubu. Pitao sam ministre na Vladi tko je bio tamo

Lobiranje za profesoricu Seršić i zahvala za Zagreb

Plenković je govoru naglasio da je ponosan što Hrvatska po prvi puta ima kandidatkinju za sutkinju Međunarodnog suda pravde - profesoricu međunarodnog prava i prorektoricu za međunarodnu suradnju zagrebačkog Pravnog fakulteta Maju Seršić.

"Osim dokazanih profesionalnih kvaliteta, vjerujemo da bi izbor profesorice Seršić također bio važan za postizanje bolje rodne ravnoteže i poštenije zastupljenosti država u sastavu Suda", kazao je premijer.

Plenković je podsjetio i da se Hrvatska nosi s posljedicama razornog potresa koji je pogodio Zagreb, pa zahvalio svim svjetskim čelnicima koji su "poslali poruke solidarnosti i pružili podršku" Hrvatskoj.

Cjepivo za sve i zaštita planeta

Pozdravio je rezoluciju UN-a o "Sveobuhvatnom i koordiniranom odgovoru na pandemiju" i istaknuo da ona jasno pokazuje potrebu za "zajedničkim globalnim pristupom u odgovoru na njezin utjecaj i posljedice".

Zagreb; Svečano otvorenje izložbe o 800 godina zajedničke kulturne baštine Mađarske i Hrvatske Otvorena povijesna izložba Politička elita naklonila se najstarijoj hrvatskoj zastavi iz 17. st. izloženoj u Klovićevim dvorima

Naglasio je da cjepivo mora biti dostupno najvećem mogućem broju ljudi i da se na tome ne smije štedjeti. 

Govorio je i o opasnostima klimatskih promjena, "izazova stoljeća", upozorivši da svjetski čelnici ne smiju ignorirati da je u posljednjih pet godina postignut rekord globalnih temperatura oceana koji imaju "središnju ulogu u reguliranju Zemljine klime", kao i da "zabrinjavajućom brzinom" raste njihova zagađenost plastikom.

"Ukoliko ne djelujemo sada, šteta učinjena našoj planeti bit će nepopravljiva", kazao je Plenković, pa pozvao nacije da se "ujedine i preuzmu odgovornost za ostvarivanje zdravijeg, pravednijeg i održivijeg svijeta za buduće generacije".

PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • iluustrator:

  daleko sam od ljubitelja andreja..no kad čovjek vidi "spoljne" kako kao jedan uglas po svem hrvatskom..da vam ga kevi

 • Avatar Joejordan
  Joejordan:

  Dobro večernji zašto dopustite ovoj penellopea da piše uvrede i ne kažnjavati ju??dok sve ostale komentare brisete i blokirate.

 • Avatar Joejordan
  Joejordan:

  Ovdje na ovom večernjaku je ok vrijeđati hrvate i Hrvatsku čak kako mi se čini i poželjno od strane srpskih trolova,dok recimo ni slučajno da bi njih tko uvrijedio,pa dokle više gospodo s večernjaka ćete dopuštati to??