Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRATIO SE MEDIJIMA

Plenković o izbornim jedinicama: 'Glasovi birača moraju biti, barem približno, jednako teški'

Zagreb: Andrej Plenović dao izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.02.2023.
u 17:52

"Ovo je zaista strašan dan za Tursku i Siriju. Izrazito nam je žao da je do toga došlo", kazao je premijer Andrej Plenković govoreći o razornom potresu nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a

Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, premijer Andrej Plenković obratio se medijima te komentirao aktualne teme. "Razmotrili smo sva aktualna pitanja koja su iza nas i najavili aktivnosti ovoga tjedna. Najvažnije teme bile su one koje se odnose na gospodarski i socijalni aspekt naših aktivnosti i života. Komentirali smo stopu inflacije za siječanj, utjecaj zamjene kune eurom. To su najvažnije teme i od interesa naših građana. S te strane, razgovarali smo i o aktivnostima koje će ekonomski tim Vlade poduzimati u sljedećim tjednima kako bismo razmotrili daljnje aktivnosti potpore građanima i gospodarstvu, a u kontekstu energetske, prehrambene krize i inflatornih pritisaka", kazao je te naveo da će skupinu voditi ministar Oleg Butković.

"Razgovarali smo i o bitnim političkim temama koje su bile na dnevnom redu, prije svega o posjetu koji smo imali Mostaru - Hrvatski narodni sabor održan u subotu, snažna potpora Vlade i HDZ-a ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Veselimo se dolasku idućeg tjedna u Zagreb Borjane Krišto, nove predsjedateljice Vijeća ministara, u prvi službeni posjet", dodao je.  

Osvrnuo se na strašan potres u Turskoj te podsjetio kako je jutros uputio pismo sućuti. "Danas popodne prema Turskoj kreće mješoviti interventni tim. Pripadnici civilne zaštite, vatrogasaca, HGSS-a. Ovo je zaista strašan dan za Tursku i Siriju. Izrazito nam je žao da je do toga došlo", kazao je Plenković. 

Na pitanje razmišlja li se o drugoj vrsti pomoći, kazao je kako su se potresi danas dogodili te kako još uvijek nisu u potpunosti jasni svi razmjeri štete.

"U ovom su trenutku bitne ove hitne mjere. Kako bude vrijeme odmicalo, onda ćemo vidjeti kako možemo pomoći", pojašnjava.

Vezano za aferu vezanu uz sms poruke, kazao je kako je to "iscrpljena" tema. 

"Svi to već prate, ali, kažem, to je jedna tema koja je sama po sebi već iscrpljena", navodi.  

Premijer Plenković navodi kako su ministri izvijestili o slučaju u Zambiji

"Skrb o hrvatskim državljanima, briga konzularna i diplomatska zaštita. Pozdravili smo činjenicu da će se osmero naših državljana vratiti u Hrvatsku. Kada je riječ o djeci, naši službenici nisu mogli doći u kontakt s četvero djece, oni su na tajnoj lokaciji pod zaštitom zambijskih vlasti. Međutim, nastavit ćemo sve aktivnosti i kontakte koje su vezane za njihovu budućnost", kazao je.

Izborne jedinice

Plenković je rekao da će u vezi s izbornim jedinicama pričekati što će o tome reći Ustavni sud i dodao da glasovi birača moraju biti, barem približno, "jednako teški". Plenković je to odgovorio na pitanje ima li Vlada neki hodogram u vezi s time, bude li trebalo nešto poduzimati.

"Izbori su za godinu i pol, ima više nego dovoljno vremena. Imamo tim ljudi koji se bave tom temom unutar HDZ-a i kad to bude spremno onda će Vlada, na razini i u konzultaciji s partnerima, predložiti određene izmjene", rekao je. Poruka je, kaže, vrlo jednostavna - moramo učiniti, barem, približno, jednako teškim glasove birača.

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je ranije da očekuje da će broj saborskih zastupnika ostati isti i da će se vjerojatno mijenjati granice izbornih jedinica onako kako je predložio Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

"Nisam vidio, nismo o tome raspravljali, imamo ministra pravosuđa koji vodi o tome računa, ima niz prijedloga i mi ćemo pronaći rješenje koje je najbolje za Hrvatsku", komentirao je Plenković Anušićevu tvrdnju.

Na tvrdnju novinara da je u pojedinim izbornim jedinicama i 20 posto više birača, a u gradovima i 30 pa i više posto birača nego što je odraslih osoba s pravom glasa, Plenković je odgovorio da će i ta tema doći na dnevni red i da se popis birača redovito ažurira.

 

Komentara 7

BI
Biouskoli91
18:20 06.02.2023.

Budu im nasi ponudili svoj uspjesan plan obnove nakon potresa.

ZP
Zabranjen pristup
18:07 06.02.2023.

Joj nemojte im pomagati ,pa zar im nije dosta muke

DU
Deleted user
19:10 06.02.2023.

Gospon AP, koliko su teški glasovi vašeg koalicijskog partnera MP?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije