Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog koronavirusa

Plenković odgovorio Slovencima: Naše kontrole na granici dobre su i za RH i za Sloveniju

Andrej Plenković
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
27.02.2020.
u 17:03

- Imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici, kaže premijer.

Postoji stvaran razlog za povećanje budnosti na granici i ono što se radi u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa dobro je i za Hrvatsku i za Sloveniju, rekao je u četvrtak novinarima premijer Andrej Plenković prilikom predaje potpisa za kandidaturu za predsjednika HDZ-a.

"Imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici, ono što radimo je dobro i za nas i za Sloveniju. Prema tome, Hrvatska je pristupila onim mjerama za koje smatramo da su u ovom trenutku potrebne", istaknuo je predsjednik hrvatske vlade.

Premijer Plenković je komentirao slovenske kritike načina na koji Hrvatska pokušava spriječiti širenje koronavirusa.

Slovenski premijer Marjan Šarec ocijenio je u četvrtak da je kontrola koju je Hrvatska uvela na nekim graničnim prijelazima sa Slovenijom zbog koronavirusa nedjelotvorna i gospodarski štetna.

"Vrlo smireno, vrlo trezveno, bez ikakve panike radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnoga zdravstva i zdravstvene sigurnosti naših građana."   

"Ne znam je li to možda bio zadnji tvit odlazeće Šarecove vlade", kazao je Plenković.

Video - U Tomislavovom domu na Sljemenu traju pripreme za karantenu

 

I ministar Davor Božinović komentirao je kritike slovenske Vlade da mjere, koje je nakon prvih slučajeva na nekim graničnim prijelazima poduzela Hrvatska, nisu efikasne i djelotvorne.

Rekao je da Vlada zajedno sa svim nadležnim institucijama od prvog dana pojave koronavirusa u Kini javno i transparento komunicira sve što radi, uključujući i nove informacije te da mjere koje donosi, donosi na temelju struke i stručnih uputa.

"Ne želim komentirati takve ocjene koje su neprimjerene", poručio je potpredsjednik Vlade iministar unutarnjih poslova  te podsjetio na kolone u uobičajenom transportu koje se stvaraju do Samobora te da nikada javno nisu ukazivali na to zašto Slovenija radi određene mjere. 

"U ovom slučaju se radi o izvanjskom eksternom šoku kojemu se Hrvatska pokušava suprotstaviti na sve načine kako bi spriječila da se ta zaraza širi na naš teritorij. Zato su ovakve ocjene neprimjerene", rekao je Božinović, dodavši da su ocjene možda povezane sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom koji je ušao u visoku politiku s kritikama Hrvatske.

Poručio je da Hrvatska sa Slovenijom institucionalno dobro surađuje, ocijenivši da nije vrijeme niti situacija kada bi jedni drugima trebali slati takve poruke. 

"To je potpuno deplasirano. Kao što naše institucije surađuju, tako bi trebale i Vlade", poručio je.

Komentara 6

JO
JOHNNY
18:01 27.02.2020.

Ludi Janezi uvijek moraju negodovat. Bas me zanima kako bi oni postupili kad bi se kod njih otkrio pacijent s koronavirusom

Avatar Dipsy
Dipsy
17:55 27.02.2020.

A sta bi trebali? Pustat ljude bez kontrole, pa raditi paniku kada se otkriju oboljeli. Sve zemlje Europe uvode mjere sigurnosti, a nama pogotovo trebaju jer granicimo sa zemljem s najvise zarazenih u Europi

IP
iphone8
18:06 27.02.2020.

Jedina moguca opcija je pojacanje kontrole, a Slovenci neka pricaju sto hoce. Ionako nam nikad nisu bili pretjerano dragi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije