Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stopa rasta 10,4%

Plenković o rastu BDP-a: Rekordan rast rezultat je mjera Vlade i agilnosti hrvatskih gospodarstvenika

Plenković u društvu Ćorića, Marića i Vujčića predstavio Prijedlog zakona o uvođenju eura
Patrik Macek/PIXSELL
25.02.2022.
u 13:08

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da će Hrvatska, prema za sada dostupnim podacima Eurostata (za 21 članicu EU), biti među prvim zemljama po rastu BDP-a.

Podaci DZS-a potvrđuju da su se ostvarile procjene Vlade i Europske komisije o snažnom godišnjem rastu BDP-a Hrvatske u 2021. U prošloj godini stopa rasta za cijelu godinu iznosi rekordnih 10,4%!

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tom prigodom ističe da će Hrvatska, prema za sada dostupnim podacima Eurostata (za 21 članicu EU), biti među prvim zemljama po rastu BDP-a, zahvalivši hrvatskim gospodarstvenicima koji su svojom aktivnošću pridonijeli brzom oporavku od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, priopćili su iz Vlade.

Nedavne procjene Europske komisije pokazale su da bi Hrvatska u razdoblju od 2021. do 2023. trebala imati drugu najveću prosječnu stopu rasta (6,1%) među članicama EU, odmah nakon Irske.

"Hrvatsko gospodarstvo nadmašilo je razinu pretkrizne 2019. Uz snažne mjere Vlade, očuvana su radna mjesta i pružena je ruka privatnom sektoru da prebrodimo krizu koja je prijetila ugrozi egzistencije brojnih hrvatskih obitelji i poduzeća. Provedbom reformi i korištenjem osiguranih europskih sredstava usmjereni smo na daljnje ubrzanje rasta gospodarstva, a ulazak u schengenski prostor i europodručje strateški mijenjaju položaj i utjecaj Hrvatske na europskoj i globalnoj karti”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Suočeni s rastom cijena energenata i drugim izazovima, Plenković je kazao da će Vlada kao i dosad pravovremeno reagirati i adekvatnim mjerama štititi hrvatsko gospodarstvo i građane, što je i najavljeno prigodom predstavljanja paketa mjera u vrijednosti 4,8 milijarde kuna.

Utjecaj na rast BDP-a u Hrvatskoj u prošloj godini imali su izvoz usluga i roba, izvrsna turistička sezona, rast industrijske proizvodnje, osobna potrošnja i investicije.

I u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu nastavljen je snažan rast BDP-a na godišnjoj razini od 9,7%, dvostruko veći od stope rasta na razini EU (4,8%). BDP za 2021. premašio je realnu razinu iz 2019. za 1,5%, što je potvrda dobrih trendova u gospodarstvu i potpunog oporavka nakon COVID-19 krize.

Ključne riječi

Komentara 10

PS
Petar.Stijena
13:30 25.02.2022.

U državi sa nepristranim medijima koji nisu pod vanjskim utjecajem ova vijest bi vrištana na prvom mjestu čak i u ovoj tužnoj situaciji sa Ukrainom

TM
trade_mark
13:28 25.02.2022.

hahaha, andrej je malo uranio. 1. travnja je tek za mjesec dana. rezultat mjera vlade... manje se krali zadnjih godinu dana ili što?

AN
antonelić
13:56 25.02.2022.

još kada bi nas prd.vld. plenković izvjestio o stanju javnog duga ( 100 milijardi kuna povećanje !!! )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije