Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Putujete u Njemačku, Sloveniju, BiH... Ovo su mjere i uvjeti za ulazak u pojedine države

Sve na jednom mjestu
13. studenoga 2020. u 14:07 10 komentara 96634 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Popis epidemioloških mjera kojih se putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica navedenih zemalja objavio je Vladin portal koronavirus.hr, a danas je ažurirao podatke pojedinih zemalja.

AUSTRIJA

U Austriji su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja koje su na snazi od 3. do 30. studenoga. Dopuštena su putovanja samo u neodgodivim situacijama. Više informacija nalazi se na poveznici

Od 17. listopada 2020. na snazi je upozorenje austrijske Vlade za putovanja iz Hrvatske slijedom kojeg je putnicima iz Hrvatske ulazak u Austriju moguć samo uz predočenje negativnog PCR-testa koji nije stariji od 72 sata, izuzev Brodsko-posavske županije, Istarske županije, Koprivničko-križevačke županije, Osječko-baranjske županije, Šibensko-kninske županije, Varaždinske županije i Zadarske županije. Ako ne putujete iz prethodno navedenih županija te ako se pri ulasku u Austriju ne može predočiti negativni test, osobe se upućuju u karantenu te su dužne u roku od 48 sati obaviti testiranje. Putnici koji u Austriju ulaze bez testa moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji. Pojedinci mogu ući u Austriju bez ograničenja ako su u pitanju obiteljski razlozi od posebnog značaja (bolest, posjet životnom partneru ili djeci, sahrana ili vjenčanje), a što je potrebno vjerodostojno utvrditi pri ulasku u Austriju (npr. preslika putovnice člana obitelji, rodnog lista, potvrde o prebivalištu i sl.). Sve iznimke i dodatne informacije su na poveznici.

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

BOSNA I HERCEGOVINA

Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom izlaska ili ulaska iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Više informacija potražite na sljedećim poveznicama.

FBiH – poveznica i poveznica

Republika Srpska – poveznica i poveznica

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

CRNA GORA

Trenutačno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore. Republika Hrvatska se nalazi na "zelenoj listi" te kao takva ne podliježe ograničenjima. Više informacija pročitajte na poveznici.

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

FRANCUSKA

U Francuskoj su od 30. listopada do 1. prosinca na snazi nove mjere kojima se ograničavaju javna okupljanja i putovanja. Unutrašnje granice EU ostaju otvorene. Preporuka je putovati samo u slučajevima nužde, a putovanja između pojedinih francuskih pokrajina dopuštena su samo u iznimnim situacijama. Više informacija potražite na poveznici

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

ITALIJA

Uredbom Ministarstva zdravstva Italije od 8. listopada hrvatski državljani koji putuju u Italiju iz RH izuzeti su od obveze testa na COVID-19. Navedeno vrijedi i za talijanske državljane na povratku iz RH u Italiju. Sukladno uredbi sve osobe, pa tako i hrvatski državljani, koji u Italiju dolaze iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, Češke i Španjolske obavezni su predočiti negativan test obavljen putem brisa na COVID-19 ne stariji od 72 sata ili obaviti test putem brisa unutar 48 sati od dolaska u Italiju.

Ista odredba odnosi se i na sve osobe koje su prolazile kroz navedene zemlje unutar 14 dana prije dolaska u Italiju. I dalje je obavezno ispuniti obrazac koji se sastoji od izjave da osoba nije zaražena koronavirusom, podataka o putovanju i kontakta. Više informacija o obrascu nalazi se na poveznici. Prije polaska na putovanje preporučuje se provjeriti sve dodatne odredbe odredišnih regija izravnim kontaktiranjem ili putem službenih stranica regija koje možete pronaći na poveznici

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

MAĐARSKA

Uredbom Vlade od 1. rujna, koja je produljena do kraja listopada 2020., zabranjuje se ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 14 dana. Ona se može ukinuti u slučaju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati. Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata. Više informacija potražite na poveznici.

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

NJEMAČKA

U Njemačkoj su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja koje su na snazi od 2. do 30. studenoga. Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Ponude smještaja moguće su samo u nužne svrhe koje nisu povezane s turizmom. Više informacija o aktualnim mjerama nalazi se na poveznici

Od dana 8. studenoga 2020. svi putnici koji su u vremenskom razdoblju od 10 dana prije ulaska u SR Njemačku boravili u Hrvatskoj, ili nekoj drugoj zemlji koja je prema Institutu Robert Koch i ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke klasificirana kao rizična zemlja, obavezni su po ulasku u SR Njemačku bez odgađanja otići u samoizolaciju na 10 dana te se obavezno javiti nadležnom uredu za zdravstvo. Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u SR Njemačku koja je dostupna na hrvatskom jeziku. Karantena završava najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku ako osoba dobije negativan test na SARS-CoV-2, a testiranje se može provesti najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku. Također, važno je znati da njemačke savezne zemlje pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi. Više informacija potražite na poveznici.

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

SLOVENIJA

Od 29. rujna izmijenjena su pravila za ulazak hrvatskih građana u Sloveniju. Sljedeće županije na crvenoj su listi te nije moguće ući u Sloveniju bez obavezne propisane mjere samoizolacije: Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Karlovačka, Krapinsko-Zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Postoje iznimke za određene kategorije na koje se ne primjenjuje karantena poput prekograničnih radnika (potrebno dokazati svoj status potvrdom), osobe koje su u tranzitu kroz Republiku Sloveniju u drugu zemlju u roku od 12 sati od ulaska, imatelji dokaza o zakazanom hitnom liječničkom pregledu i sl. temeljem odluke slovenske vlade, koja je stupila na snagu 26. listopada 2020. Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan test na SARS-CoV-2 (COVID-19) ne stariji od 48 sati. Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte na poveznici.

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

SRBIJA

Odlukom Vlade Republike Srbije od 20. kolovoza 2020. godine državljanima Republike Hrvatske koji ulaze u Republiku Srbiju dopušta se ulazak ako posjeduju negativan PCR test na prisustvo virusa COVID-19, ne stariji od 48 sati. Spomenuti uvjet se ne odnosi na određene skupine i u slučaju tranzita, koji može trajati maksimalno 12 sati od trenutka ulaska na teritorij Republike Srbije. Više informacija pročitajte na poveznici.

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

ŠVICARSKA

Prema odluci Saveznog vijeća Švicarske od 28. listopada 2020. godine, Hrvatska se više ne nalazi na švicarskoj listi epidemiološki rizičnih zemalja pa od 29. listopada 2020. hrvatski državljani mogu ući u Švicarsku bez obveze desetodnevne samoizolacije. Više informacija pročitajte na poveznici.

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Prije dolaska na teritorij Ujedinjenog Kraljevstva potrebno je ispuniti online obrazac najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju. Propisane mjere samoizolacije nisu iste za sve zemlje unutar UK te se preporučuje provjeriti zahtjeve za ulazak u odredišnu zemlju prije polaska. Prilikom ulaska u Englesku, Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku propisuje se obavezna mjera samoizolacije za hrvatske državljane. Više informacija je na poveznici.

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

Dodatne informacije možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Reopen Europa.

Više informacija o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u državama članicama Europske unije dostupno je i na stranicama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • cijepio_sam-se:

  Kad ulažiš u Hrvatsku, može puna autobus zaraženih doći bez ikakvog ograničenja 😥😥😥

 • Sobrudolf:

  U Njemacku ne mozemo, a u Svicarsku mozemo?! Cisto ludilo! Dok nam Austrija dozvoljava ulaz iz Varazdinske najzarazenije zupanije u zemlji, iz Zagrebacke, koja ima duplo manje zarazenih, ne dozvoljava! Jos jedno ludilo! Naravno HR dozvoljava ulaz i Njemackoj i ... prikaži još! Austriji i Sloveniji, mi nikada i nismo imali vlast koja je brinula o drzavi!

 • Avatar Golum
  Golum:

  Irska?