Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković o hrvatskom predsjedanju EU-om razgovarao s Michelom

Bilateralni sastanak s francskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je bio predviđen za petak ujutro, pomaknut je na četvrtak navečer
12. prosinca 2019. u 17:29 5 komentara 423 prikaza
Premijer Andrej Plenković na NATO summitu u Londonu
Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovorao je u četvrtak u Bruxellesu o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom u prvoj polovici 2020. s novim predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Andrej Plenković i David Sassoli održali su konferenciju za medije Plamenko Cvitić Predsjednički izbori nisu referendum o Andreju Plenkoviću

"Glavna tema je bila priprema današnjih zaključaka sastanka na vrhu i metodologija suradnje između njega kao stalnog predsjednika Europskog vijeća i Hrvatske kao rotirajuće predsjedateljice Vijeća u sljedećih šest mjeseci", rekao je Plenković novinarima prije summita EU-a.

Hrvatska će u zaključcima summita dobiti zadaću da pripremi stajalište Vijeća EU-a o Konferenciji o budućnosti EU-a, koja treba započeti s radom sljedeće godine i trajati do 2022. Sve tri glavne institucije Vijeće, Komisija i Parlament trebaju usuglasiti svoja stajališta o toj Konferenciji, a  onda na temelju njih će trebati uskladiti zajedničko stajalište.

Jedan od najvećih izazova za Uniju u predstojećem razdoblju bit će postizanje dogovora o sedmogodišnjem europskom proračunu.

Europska unija Nova studija McKinsey: Lideri inovacija u EU moraju biti tvrtke

Bilateralni sastanak s francskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je bio predviđen za petak ujutro, pomaknut je na četvrtak navečer.

"Razgovorat ćemo o nekoliko tema, o Konferenciji o budućnosti Europe, o pripremama za sastanak na vrhu u svibnju u Zagrebu, gdje ćemo pokušati na realan način strukturirati ne samo perspektivu nego i dinamiku u pristupu prema nama susjednim zemljama i riješiti pitanje otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Taj signal bi bi bio jako dobra uvertira za zagrebački sastanak na vrhu, stoga želimo još malo produbiti konzultacije da točno i precizno utvrdimo što se radi kada je riječ o metodologiji  pregovora, koja i ovako vrlo komleksna, te da vidimo što bi trebalo da Francuska promijeni svoj stav prema zapadnom Balkanu", rekao je Plenković.

Andrej Plenković Sastanak partnera Opstanak koalicije: HDZ taktizira ili će izbori za Sabor biti prije izbora u stranci

Plenković je razgovarao i s novim predsjednikom Europske pučke stranke Donaldom Tuskom te sudjelovao na sastanku čelnika te političke obitelji.

VIDOE Pozdravni govor Andreja Plenkovića i početak kongresa Europske pučke stranke

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar Floyd1
  Floyd1:

  Strpiti ce se Evropa 6 mjeseci, kako se strpila kad su predsjedavali Slovenci.

 • duda.dudica:

  Napokon da je i Hrvatska postala neki faktor.

 • Avatar Dipsy
  Dipsy:

  Hrvatska se vise ne pamti samo po prekrasnom moru, nego i po velikim politickim uspjesima.