Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

McKinsey: Lideri inovacija u EU moraju biti tvrtke

Nova studija najjačeg think-tanka svijeta “Kako inovirati Europu” daje preporuke za ulaganja
12. prosinca 2019. u 08:57 0 komentara 77 prikaza
Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europa ima najbolju startnu poziciju, najviše instituta, više IT inženjera nego ostatak svijeta i jak prizvod, ali na polju inovativnosti gubi bitku, zaključuje vodeći svjetski think-tank McKinsey u svojoj najnovijoj studiji “Kako inovirati Europu”. Naime, lani je među najvećih 100 kompanija svijeta ušlo 18 tvrtki iz Sjedinjenih Država, 13 iz Kine, ali nijedna iz Europe.

Gordan Grlić Radman vijeće europske unije Zbog pada finske vlade hrvatski ministri već predsjedaju u EU

U studiji McKinsey ističe i da Europa izdvaja oko dva posto BDP-a za potrebe istraživanja i razvoja, ali se više ulaže u proizvode poput automobilske industrije nego u software, kao i u lijekove radije nego u baze podataka, što čini ostatak svijeta. Stoga ako želi zadržati svoj visoki standard i trčati istom brzinom kao ostatak svijeta u McKinseyu preporučuju da realni sektor mora preuzeti ulogu lidera u inovacijama, koju u Europi trenutno drži javna uprava. Zato poslovnim ljudima koji vode najveće tvrtke u Europi prepuručuju da osmisle platforme i postave čvrste ciljeve u koji dio tehnologija žele ulagati, stvore jake veze s drugim tvrtkama unutar sektora unutar Europe i izvan nje te potaknu razvoj zajedničkih projekata s državama.

Vlade se moraju angažirati

Izazov inovacije za Europu prvenstveno je u redefiniranju uloge kompanije i njezine misije, koja se mora usmjeriti na temelju šire socijalne i ekonomske slike. Konzultanti McKinseya vjeruju da velike korporacije ne samo da mogu već i moraju osmisliti svoje vlastite strategije i misije te društvene pozicije te u tom novom pristupu, u kojem poslovni svijet preuzima glavnu ulogu u inovaciji društava, moraju raditi pritisak na vlade kako bi one odgovorile na potrebe biznisa umjesto da, kao sada, čekaju da institucije Europske unije donesu propise i postave pravila po kojima će se na tržištu ubuduće igrati.

Biljana Borzan Nova odredba EU Zakonski se ograničava udio opasnih transmasti u hrani

Održivost je prednost

McKinsey daje i sedam ideja za europske biznismene, odnosno u studiji navode potencijalne ciljeve za europske tvrtke. Priliku za rast i inovacije vide u projektu “Digitalni Galileo”, koji može osigurati neovisnost Europe u digitalnom svijetu. Dekarbonizacija o kojoj se mnogo razgovara također može biti izvrsna prilika za energetske tvrtke, proizvođače električne energije te tvrtke koje osiguravaju energetsku infrastrukturu.

Cilj Europe da smanji emisiju ugljičnog-dioksida za 90 posto do 2050. godine može biti sjajna platforma za razvoj cijelog gospodarstva. Gradovi bi na toj platformi razvijajući sustave i smart city koncepte mogli do 2025. godine osigurati manju zakrčenost, sigurniju prohodnost i manju ekološku zagađenost. Mobilnost je važno područje razvoja koje može pomoći Europi da se ponovno nametne svijetu. Najveći instituti, kompanije za mobilnost i javna tijela mogli bi se udružiti u cilju stvaranja takozvane doline mobilnosti. Europa bi tako mogla postati kontinent koji će nametati trendove u svijetu rada, koji postaju sve važniji za globalno gospodarstvo.

InvestCro Ne možemo predvidjeti što će biti za 3-5 godina. Kad dođe 5G, inovacijama nema kraja

Održivost je tema na koju Europa ima što reći i tu u McKinseyu vide veliku prednost Europe pred ostatkom svijeta, a sektor kojem vide izniman potencijal je i zdravstvo s naglaskom na farmaceutsku industriju. U zdravstveni sektor se u Europi ulažu stotine milijardi eura kroz jake državne zdravstvene sustave, ali i velika ulaganja privatnih tvrtki u razvoj, a McKinsey vjeruje da bi Europa kao svoj cilj trebala postaviti ostvarenje 100 godina zdravog života građanina i da bi se velikim ulaganjima u inovacije mogao ostvariti 2040. godine.

Lea Krivošić
zaljubljenica u fotografiju
Otišla je naša reporterka Lea, autorica jedne od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.