Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5 GODINA ČLANSTVA

Plenković o hrvatskom napretku: Od 'fusnote' do ravnopravnog partnera

Andrej Plenković
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/4
11.05.2018.
u 14:01

Premijer Plenković održao je uvodni govor na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije u povodu pet godina članstva Hrvatske u EU pod nazivom "Uloga prava i sudova u Europskoj uniji koja se mijenja".

Hrvatska je u prvih pet godina članstva u Europskoj uniji postala ravnopravan akter europskih institucija i gospodarski napreduje, a 1990-ih je bila tek "fusnota" u smislu europskih integracija, kazao je u petak u Zagrebu premijer Andrej Plenković na konferenciji na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Premijer Plenković održao je uvodni govor na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije u povodu pet godina članstva Hrvatske u EU pod nazivom "Uloga prava i sudova u Europskoj uniji koja se mijenja".

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Europskog suda pravde (ECJ) Koen Lenaerts, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar pravosuđa Dražen Božnjaković, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, sudac ECJ-a Siniša Rodin, brojni profesori Pravnog fakulteta i strani stručnjaci.

Plenković je ocijenio da je Hrvatska u pet godina članstva u EU ostvarila "vrlo solidan" rezultat i istaknuo da od 2013. ponovno gospodarski raste.

"Kraj krize za nas bio je članstvo u EU. To se osjeti", kazao je.

"Gospodarski rastemo, imamo nisku stopu zaposlenosti i posljedično tome veću stopu zaposlenosti, bolji kreditni rejting i proračunski suficit. Postali smo akteri europskih institucija", kazao je, istaknuvši kao najbolji simbol prednosti članstva u EU Pelješki most koji će Unija sufinancirati s 375 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Prava slika o financijskim koristima članstva u EU i poziciji Hrvatske, po njegovoj ocjeni, znat će se otprilike 2023., nakon prvih deset godina članstva.

Hrvatska je bila u čekaonici

Plenković je podsjetio da je Hrvatska jako kasnila za zemljama srednje i istočne Europe koje su ušle u EU 2004., iskoristivši entuzijazam zapadne Europe prema proširenju, dok je Hrvatska bila "praktički na čekanju".

Hrvatska je tek 2004. dostigla stupanj razvoja kakav je imala 1990., kazao je.

"Zemlje srednje i istočne Europe praktički su ušle u EU kada smo mi počeli pregovore. Mi smo 1990-ih u odnosu na EU u institucionalno-ugovornom pravnom smislu doslovno bili 'footnote country'", kazao je. 

"Pogledajte literaturu iz 1990-ih, što ćete naći o Hrvatskoj: neformalni politički dijalog, autonomne trgovinske povlastice, humanitarna pomoć i angažman EU promatrača te u ranim fazama međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji. Full stop. Ništa drugo. Nikakva makroekonomska financijska pomoć, nikakvi pretpristupni fondovi, niti jedan ugovorni odnos", kazao je.

Istaknuo je da je Hrvatska sama pregovarala s EU, da je imala uvjet suradnje s Haaškim sudom (ICTY) i da se borila s neopravdanim miješanjem nepovezanih bilateralnih pitanja s europskom pravnom stečevinom zbog čega je, smatra, izgubila pet godina. 

"Uz sve dužno poštovanje, nitko nije rekao 'sorry'. Meni se još nitko nije ispričao za to", kazao je, napomenuvši da za to nije isključivo kriva Slovenija.

"Rat, agresija, malo blokade, sve skupa 15 godina zastoja." 

"Kontekst, politika, uvijek neki vanjski faktor koji usporava proces, ali smo uspjeli", naglasio je.

Kao dva glavna cilja hrvatske europske politike Plenković je istaknuo ulazak u Schengen, za što bi trebali biti tehnički spremni do kraja iduće godine, te uvođenje eura u jednom duljem vremenskom razdoblju. 

"Što tješnje i što uže Hrvatska bude pozicionirana u okviru jezgre europskog projekta, to će naš utjecaj, naša snaga, pa onda i izvan EU-a u našem susjedstvu biti veći. Bitno je da na tom tragu radimo i ja ću se kao predsjednik vlade i cijela vlada za to zalagati", zaključio je kasnije u izjavi za novinare.

EU je projekt mira 

Predsjednik Europskog suda pravde (ECJ) Koen Lenaerts istaknuo je u svojem obraćanju da je ulazak Hrvatske EU 1. srpnja 2013. bio važan za ravnotežu ovog dijela Europe nakon gotovo četvrt stoljeća previranja.

"Europska unija projekt je mira utemeljen na demokraciji, pravdi i vladavini prava", kazao je, usporedivši je s "graditeljem mostova" između zemalja i ljudi.

"Članstvo u EU znači više političke kontrole, a ne manje. Sami ne možemo postići ništa. Mi osnažujemo zemlje članice, ne zamjenjujemo ih", rekao je, ističući da Unija ne želi dovesti u pitanje njihov nacionalni identitet.

Govoreći o europskom pravu, Lenaerts je istaknuo da je ono domaće pravo svih zemalja članica, pa tako i Hrvatske, a cilj mu je bolji život i zaštita europskih građana.

Komentara 8

DU
Deleted user
14:20 11.05.2018.

bravo plenkovicu bas je hrvatska napredovala... 1. Iselilo se cca 300 000 hrvata 2.blokiranih hrvata preko 300 000 3. Preko 60 % zaposlenih zaradi oko 4 500 kn i manje 4. Lihvarske kamate i valutna klauzula 5. vec se govoriori duzni ko hrvatska a ne grcka itd itd...

Avatar CRO2018
CRO2018
14:10 11.05.2018.

RH od 2013. god. u EU, predsjednik vlade dosao iz EU-Parlamenta ... a RH tone u korupciji + kriminalu na najvisoj razini (afera dnevnice, afera hotmail i izvlacenje 500.000.000 Kuna/67.000.000 EUR-a itd. itd. itd.)!!!

Avatar babas
babas
20:00 11.05.2018.

Premijer baš onakav kakvog ovaj narod zaslužuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije