Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Nisam iznenađem MOL-ovim povlačenjem tužbe

Upitan zašto se čeka s vraćanjem INA-e u hrvatske ruke, što je najavio prije dvije godine, te ima li novaca za taj posao s obzirom na to da ugovori s konzultantima još nisu potpisani, Plenković je odgovorio da su novac i konzultanti dvije različite stvari.
19. prosinca 2018. u 17:19 9 komentara 822 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da nije iznenađen odlukom MOL-a o povlačenju tužbe protiv Hrvatske te poručio da Vlada nastoji rješavati nagomilane probleme koji zbog cijelog 'dosjea INA-MOL' opterećuju odnose Hrvatske i Mađarske.

Taktički potez ili dogovor s Plenkovićem Ekskluzivno doznajemo: Mađarski MOL povukao tužbu protiv Hrvatske!

Po završetku sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, novinari su pitali premijera Andreja Plenkovića je li odluka MOL-a o povlačenju tužbe protiv Hrvatske znak dobre volje ili je povezana sa susretom s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, na što je Plenković odgovorio kako je važno znati o kojoj tužbi se govori.

"Riječ je o priznanju arbitražne presude od prošle godine. Ta je odluka donesena dosta prije posjeta mađarskog premijera Zagrebu. Nastojimo rješavati nagomilane probleme koji zbog cijelog dosjea INA-MOL opterećuju odnose Hrvatske i Mađarske", kazao je Plenković i dodao kako ga ta odluka nije iznenadila. 

Upitan zašto se čeka s vraćanjem INA-e u hrvatske ruke, što je najavio prije dvije godine, te ima li novaca za taj posao s obzirom na to da ugovori s konzultantima još nisu potpisani, Plenković je odgovorio da su novac i konzultanti dvije različite stvari. 

Ivo Sanader INA - MOL Ježić nije svjedočio jer je Sanader bolestan

"Konzultanti su izabrani nakon više ponuda. Riječ je o jednoj dilemi - tko je za što nadležan na temelju tendera koji je raspisan. Vlada ima jedan stav, a ovi koji su bili najbolji na natječaju, imaju drugi", rekao je i dodao kako dva ministarstva nastoje riješiti taj problem i da postoji politička volja. 

"Ovo je pitanje tehnike koje presudno ne utječe na tu temu. Radimo da sve ono što je vezano za INU bude kvalitetnije, s više razumijevanja i dijaloga između ključnih dioničara i vlasnika. Znate i sami da je Hrvatska jedan od glavnih dioničara", rekao je Plenković.

Plenković: Prosvjed u Vukovaru bio je fokusiran na procesuiranje ratnih zločina

Upitan da komentira tenzije u Vukovaru gdje je Klub vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću zatražio zabranu rada Demokratskog saveza Srba, odgovorio je da nije imao vremena vidjeti sve detalje iz rasprave. 

Kazao je kako je važno utvrditi istinu onoga što se zbivalo, pogotovo 1991. te da je hrvatskoj političkoj sceni jasno da je velikosrpska Miloševićeva agresija uzrokovala najveća stradanja i strahote u Vukovaru.

Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku Ratko Bošković Orbanovo omalovažavanje LNG-a taktiziranje je oko Ine

"Danas, punih 27 godina nakon te tragedije, mi smo u situaciji da moramo baštiniti jednu od najvažnijih poruka predsjednika Tuđmana - mirnu reintegraciju Hrvatskog podunavlja", rekao je. 

"Moramo razriješiti ratne zločine, odgovorni trebaju odgovarati, ali isto tako trebamo stvarati ozračje tolerancije, razumijevanja, međusobnog respekta, a ne dizati tenzije. To je bit i poruka i mene kao predsjednika Vlade i kao predsjednika stranke. Više sam to puta objasnio članstvu i sutra ću to objasniti i Središnjem odboru, jer očito je da tu poruku treba još snažnije podcrtati", istaknuo je Plenković. 

"Prosvjed u Vukovaru je bio fokusiran na procesuiranje ratnih zločina koji nisu bili procesuirani. Šire dizanje tenzija između Hrvata i Srba u Vukovaru nije dobro i tome ću se snažno usprotiviti. Svako dizanje tenzija može kasnije imati nekakav spiralni efekt koji, kao što nam je poznato iz povijesti, nije lako kontrolirati i zato ga treba zaustaviti odmah", poručio je. 

Andrej Plenković Plenković o Ini: 'Daleko smo od viđenja koliko bi otkup mogao koštati, nije to šoping u dućanu'

Plenković: Kontekst afere SMS nije dobar

Na upit je li se čuo s Milijanom Brkićem, odgovorio je kako se nisu čuli i kako mu nisu poznate nova saznanja o kojima se govori.

"Aktivnosti policije, DORH-a i cijeli slučaj istrage koja traje nisu javnog karaktera. Cijeli taj kontekst takozvane afere SMS nije dobar. Treba ga raščistiti i rasvijetliti do kraja", kazao je. 

Na pitanje hoće li sutra razgovarati s Brkićem, odgovorio je kako nisu u situaciji da o tome razgovaraju dok nemaju nešto što je čvrsto, a to čvrsto se odnosi, kako je rekao, na djelatnost drugih tijela, ne političkih strana. Dodao je i kako imaju mnogo drugih tema za razgovor. 

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • antonelić:

    svi ovi problami koji su se nagomilali , trilaterala na čelu sa anemijom će riješiti ... još kada im se sinergijski pridruži precjednica dr.kolinda riješiti će se zrak u slav.brodu , petrokemija , agrokor , ina , imunološki , uljanik ... prikaži još! , hac , sudstvo , policija , deložacije , krediti u švicarcima , penzije ... biti ćemo najprosperitetnija država u eu ... ima naznaka da će nam naše vođe podići povratnu naknadu za pet ambalažu na 1 kunu po boci ... samo moramo sačekati da dr.kolindi završe ispitni rokovi pa da može bubnuti šakom po stolu ...

  • demokršćanin:

    Što je javnost saznala o dogovorima na sjednici Savjeta za Slavoniju,Baranju i Srijem.Saznala je samo vijesti o Molu.Drugo ništa.Umjesto da se razgovaralo i da su se potaknule mjere za bilo kakvu proizvodnju i spriječavanje iseljavanja mladih i cijelih obitelji u ... prikaži još! tim danas osiromašenim dijelovima Hrvatske,teme su bile izvan konkretnih mjera.Turizam u tim dijelovima Hrvatske može biti samo pomoćna djelatnost a ne jedna od glavnih djelatnosti.Gdje je tu ministar poljoprivrede koji je na početku svojega mandata puno obečavao,a sada sa umrtvio.Gdje su potrebe navodnjavanja velikih površina, sa čime bi se dobila sigurna proizvodnja usjeva.Što je sa izgradnjom kanala Dunav-Sava,a bilo bi još puno pitanja koje bi pametni ljudi mogli napraviti.Ocjena sjednice je :jedan veliki mućak.

  • Aedes2017:

    Bleferu ,znaš ti što će biti sa Sisačkom rafinerijom !