Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.12.2018. u 13:12

Krčki terminal treba gledati kao rezervu za slučaj problema s opskrbom ruskim plinom

Ključna je cijena plina, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u utorak u Zagrebu kada su ga novinari pitali koji je stav Mađarske prema uvoznom terminalu za ukapljeni plin (LNG) koji Hrvatska uz pomoć EU instalira na Krku.

"Mađarska trenutno najjeftiniji plin nabavlja iz Rusije. Na drugom mjestu je plin iz Rumunjske za koji se trenutno gradi interkonekcija, na trećem mjestu je dobava plina iz Slovačke, dok je Hrvatska tek na četvrtom mjestu", objasnio je premijer Orban.

Mediji su iz toga odmah izvukli zaključak da je s terminalom gotovo, jer ako ga Mađarska ne treba, teško da će na i dovoljno zakupaca za svoju uslugu uplinjavanja LNG-a. 

Galerija - Viktor Orbán u Zagrebu: Neću sklapati nikakve tajne dogovore

Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku
1/8

No, Orbanove riječi zapravo su vrlo zagonetne, nije jasno što je on zaista mislio i vjerojatnije je da ih treba čitati između redaka nego doslovno. Jer, ruski plin ne mora nužno biti jeftiniji od LNG-a, "rumunjski plin" zapravo je isto ruski koji će po dnu Crnog mora zaobići Ukrajinu, a i Slovačka može Mađarskoj samo preprodavati ruski plin... 

Naposljetku, ako zakupi dio kapaciteta uplinjavanja na Krku, to uopće ne znači da Mađarska mora i kupovati plin, mora samo snositi dio od 14 milijuna eura godišnjih fiksnih operativnih troškova terminala, a to je za sigurnost opskrbe i politički adut u rukavu u pregovorima s Rusima vrlo jeftino. No, koliko bi zaista u usporedbi s ruskim plinom "iz cijevi" stajao LNG ako bi se on na Krk, recimo, dopremao iz SAD-a? 

Mogući odgovor na to pitanje dala nam je prije pola godine Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA). 

Galerija - Plenković nakon večere poveo europske čelnike u šetnju Adventom

Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku
1/20

Ako se uzme cijena plina u SAD od 3 do 4,50 dolara za milijun prostornih stopa (MMcf) i uveća za cijenu ukapljivanja, prijevoza brodom do Europe i uplinjavanja, ukupno 4,40 dolara za MMcf, pa se sve još jednom preračuna, dobije se raspon cijene od 261 do 314 dolara za milijun prostornih metara američkog plina (Mm3) na izlasku iz europskog LNG terminala, izračunao je 20. studenoga analitičar Paulo Santos na portalu seekingalpha.com.

Istovremeno, redovna cijena ruskog plina iz plinovoda za Europu je 238 dolara za Mm3. Iz te računice se vidi da je američki plin, dopremljen u Europu ukapljen, od 10 do 25 posto skuplji od ruskoga, što još treba povećati za trošak dopreme kopnenim plinovodom do potrošača. 

Ako bi se gledao samo taj podatak jasno je da je američki LNG u odnosu na ruski plin nekonkurentan pa Mađari, kao ni bilo tko drugi u regiji, zaista ne bi imali računice kupovati taj plin, a ne ruski. 

No, terminal ipak treba gledati kao rezervu za slučaj problema s opskrbom ruskim plinom, a tada bi plin u Europi drastično poskupio i američki bi odjednom mogao biti jeftiniji. Da to nije nemoguće, vidjelo se i u listopadu ove godine kada je tržišna cijena nizozemskog plina jako skočila, a u Americi plin još nije poskupio.

No ta je prilika trajala vrlo kratko. Malo je vjerojatno da mađarskom premijeru Orbanu sve  to nije dobro poznato pa njegovo omalovažavanje LNG terminala na Krku zapravo treba shvatiti kao pokušaj stjecanja taktičke prednosti u nekim drugim pregovorima, vjerojatno oko Ine.

>> Pogledajte kako je bilo na konferenciji za medije nakon sastanka na temu izgradnje LNG terminala

Ključne riječi

Komentara 5

BO
boris
15:22 06.12.2018.

pa zašto bi Orbanu bio važan naš, nakon ovih zavrzlama oko Ine...

AG
Agricola
17:41 07.12.2018.

Jača je izjava ona da je on oduvijek bio prijatelj s Tuđmanom ali da ne zna je li to sad popularno. Jednom rečenicom je čovjek genijalno opisao većinu ovog naroda, većinu kojoj ja hvala dragom Bogu ne pripadam, jer oer o Tuđmanu sam uvijek imao isto mišljenje kao i Orban.

CR
CrniP
14:51 06.12.2018.

Dakle poruka naših prijatelja iz Buzina jest: "Ne glede na to što je naš plin skuplji, platite si LNG jer naš je plan sa istočnom europom da ruski plin ma koliko god bio jeftiniji neće do tamo - tako da ćete imati samo taj LNG... Krasni prijatelji, trebamo im pomoći...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije