Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković najavio natječaj za završetak autoceste Zagreb - Sisak

U travnju 2015. godine u promet je puštena dionica autoceste između Buševca i Lekenika duga 11,2 kilometara
01. veljače 2021. u 15:09 7 komentara 2128 prikaza
Premijer Andrej Plenković obišao je  Petrinju
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Na sjednici Vlade zadužit će se HAC za raspisivanje natječaja do kraja veljače, za završetak izgradnje autoceste do Siska, objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru. "Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 300 milijuna kuna, a projekt je jedan od ključnih koraka za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije", objavio je premijer.  

Konvoj kamiona sa stambenim kontejnerima na putu prema potresom pogođenom području RADI OLAKŠAVANJA PROMETA Besplatna cestarina na autocesti Zagreb-Sisak produljena do kraja veljače

Autocesta A11, od Zagreba do Siska, planirane dužine 47,5 kilometara, počela se graditi 2006. godine. Trasa je počela na obilaznici Zagreba kod mjesta Jakuševec, u čvorištu Jakuševec s tim da je dionica autoceste između Velike Gorice i Buševca duga devet kilometara, puštena  u promet u svibnju 2009. godine. U travnju 2015. godine u promet je puštena dionica autoceste između Buševca i Lekenika duga 11,2 kilometara. 

Gradnja posljednje dionice tzv. sisačke ili turopoljske autoceste od Lekenika do Siska nije bila obuhvaćena planom gradnje autocesta u razdoblju do 2016. godine.  

Planirana cijena izgradnje dionice Jakuševec - Velika Gorica jug bila je 780 milijuna kuna, a dionice Velika Gorica jug - Lekenik 580 milijuna kuna. Inače, kao što je poznato, na planiranoj autocesti predviđen je zatvoren sustav naplate izuzev prve dionice Jakuševec - Velika Gorica jug.

Sisak: Kristina Ikić-Baniček o smještaju u kontejnerskom naselju NU2 Kristina Ikić Baniček: Građani Siska i Banije su taoci HDZ-a

Na spomenutoj trasi autoceste Zagreb - Sisak planirano je gradnja ukupno 17 mostova, pet vijadukata, 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 17 propusta. Od značajnijih objekata ističe se  most preko kanala Sava - Odra duljine 280 metara,  lučni most preko Kupe duljine 270 metara,  te vijadukt duljine  750 metara.

Od zamišljenih 47,5 kilometara i 500 metara A11 dosad je izgrađeno 30-ak kilometara. Prošle je godine objavljeno da država traži sufinanciranje EU za dovršetak  autoceste A11. 

Premijer Andrej Plenković obišao je  Petrinju Premijer u Petrinji Plenković o oporbi: Ljudima na Banovini su bezobrazno okrenuli leđa

Dakle, na južnom kraju A11, onome u Sisku, preostalo je dovršiti autocestu od Lekenika do Siska, a na temelju lanjskog zaključka Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste su sklopile Sporazum o financiranju i izgradnji te dionice Lekeknik - Sisak kojim su definirane su međusobne obveze vezane za dovršetak izgradnje dionice. Projekt je podijeljen u dva dijela: autocestu od čvora Lekenik do čvora Sisak (u nadležnosti Hrvatskih autocesta) te spojnu cestu od čvora Sisak i ulaz u grad Sisak (u nadležnosti Hrvatskih cesta). Na zagrebačkom kraju autoceste čeka se izgradnja nadvožnjaka preko Ranžirnog kolodvora.  Turopoljskom autocestom godišnje prođe oko 1,7 milijuna vozila. 

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće