Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv manipulacije

Plenković: Nacionalni HDZ ne stoji iza prosvjeda u Vukovaru

Andrej Plenković
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
25.09.2018.
u 20:06

"Penava jest član HDZ-a, živi u Vukovaru i, možemo reći, živi s problemom o kojem se radi. I s tog kuta imamo određeno razumijevanje za njegovu inicijativu"

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je danas da nacionalni HDZ ne podupire prosvjed u Vukovaru, najavljen za sredinu listopada, te da ne želi da dođe do bilo kakve njegove zloupotrebe ili manipulacije.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je za 13. listopada prosvjed u Vukovaru zbog nezadovoljstva sporošću procesiranja ratnih zločina, a premijer je uoči sjednice saborskog Kluba HDZ-a u pogledu te Penavine inicijative rekao kako je vrlo jasan stav stranke da nadležna tijela trebaju intenzivirati rad na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, osobito u vezi s Vukovarom i Ovčarom.

"Što se tiče eventualne manipulacije ili zloupotrebe prosvjeda, mislim da smo tu također bili sasvim jasni. Stav HDZ-a je da HDZ kao stranka ne stoji iza tog prosvjeda. To je prije svega, koliko ja razumijem, apel gradonačelnika Penave, s obzirom na sve žrtve koje su se dogodile u Vukovaru i na jedno ozračje gdje ta vrsta neprocesuiranja tih zločina predstavlja određeni problem", rekao je predsjednik HDZ-a.

Istaknuo je da "nacionalna razina HDZ-a ne stoji iza prosvjeda".

"Imali smo vrlo jasan zaključak Središnjeg odbora. S druge strane, Penava jest član HDZ-a, živi u Vukovaru i, možemo reći, živi s problemom o kojem se radi. I s tog kuta imamo određeno razumijevanje za njegovu inicijativu. Ono što ne želimo, i tu smo sasvim jasni, da ne dođe do bilo kakve zloupotrebe ili manipulacije s ovim prosvjedom", rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali i da komentira izjavu čelnika HDSSB-a Branimira Glavaša, koji je s organizacijom toga prosvjeda povezao potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića, a premijer je rekao da se s Brkićem, koji je na putu, nije čuo, iako ga je danas pokušao dobiti telefonski, te da će o toj temi razgovarati i s Glavašem.

Glavaš je za N1 ustvrdio da Brkić ima utjecaj na Penavu, potkrepljujući to događajem u vrijeme kad je služio kaznu u mostarskom zatvoru u kojem ga je Penava trebao posjetiti, ali je odustao, kako je naveo Glavaš, na pola puta nakon što ga je Brkić nazvao i naredio mu da okrene automobil i vrati se nazad.

"Koliko sam pročitao tu izjavu, riječ je o nekim aktivnostima od prije četiri do pet godina, tako da ne vidim točno kako ona govori o ovoj poveznici", prokomentirao je to Plenković.

Na sastanku Kluba zastupnika ministar financija Zdravko Marić predstavit će, uoči nastavka sjednice Hrvatskog sabora, Vladin prijedlog izmjena devet zakona iz paketa porezne reforme koji će na dnevnom redu Sabora biti u četvrtak.

Pogledajte video rasprave Andreja Plenkovića i Davora Bernardića u Saboru:

Komentara 10

BK
branko-kockica
20:13 25.09.2018.

Zato "nacionalni" HDZ stoji iza četničkog derneka u Bačkoj Palanci.

RI
rightside
20:20 25.09.2018.

anemijo,, ajd ti doma mami svojoj to pricaj,,ne podnose te vise u stranci,,potporu imas u deset ljudi maksimalno,, (tvoji poslusni ministri i ministrice,i slicni karijeristi) i vrijeme je da ti se jasno i glasno veli da nikog ne zanimas,ni ti ni tvoj "nacin rada" ko ni nacin rada,tj nerada ministara,,naravno necu tu stavljat sve ministre,,dakle, tvoje vrijeme je proslo,,odmakni se kulturno,,bolje nego izgubit izbore,bice te sram pred junkerom i ekipom,,)))))) a to kako pupavca cuvas,, i to ce se pokazat do detalja,,

WW
wwwcroxx
21:10 25.09.2018.

Povraća nam se više od HDZ i SDP komunista kriminalaca (neki su i osuđivani), koji su već 20 godina u koaliciji sa SDS teroristima ubojicama. Odvratno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije