Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sportsko natjecanje

Hvidra odgađa igre: 'Penava je manipulirao datumom naših igara'

hvidra
Robert Anic/PIXSELL
25.09.2018.
u 20:40

"Zasigurno da je vukovarski gradonačelnik zlorabio taj datum jer mi smo našu odluku donijeli još početkom lipnja, nama je to 20 godina od zadnjih igara koje smo imali u Vukovaru"

Nakon sastanka koji je potrajao gotovo tri sata, članovi Predsjedništva i Glavnog odbora Hvidre jučer su ispred zagrebačke središnjice udruge izvijestili okupljene novinare kako će Svehrvatsko športsko natjecanje ratnih vojnih invalida biti održano u Vukovaru, kao što je i planirano, ali ne u vrijeme održavanja prosvjeda u organizaciji Ivana Penave.

- Donijeli smo odluku da se natjecanje u Vukovaru odgađa - kazao je Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora Hvidre, dodajući kako će se igre održati u drugom terminu o kojem će odlučiti naknadno.

- S obzirom na to da je u Vukovaru iznimno teško smjestiti 1000 ratnih vojnih invalida, posebice one stopostotne, razlog zbog kojeg ćemo odlučiti naknadno je čisto tehničke prirode – kazao je Periša. Potom su se mogle čuti i neuvijene kritike na račun Ivana Penave.

- Zasigurno da je vukovarski gradonačelnik zlorabio taj datum jer mi smo našu odluku donijeli još početkom lipnja, nama je to 20 godina od zadnjih igara koje smo imali u Vukovaru. Emocije su neosporne kada su u pitanju rane Vukovara i neprocesuirani ratni zločini, pa i mi smo godinama ukazivali da žrtve nisu doživjele satisfakciju – kazao je Josip Periša.

Na pitanje kakav je stav Hvidre o odlasku njihovih članova na prosvjed rekli su da prosvjed podržavaju, ali da u njemu neće sudjelovati, no istaknuli su da je njihovo članstvo slobodno odazvati se Penavinu pozivu.

- Hvidra neće ići organizirano na prosvjed. Ići će se individualno, dakle, tko procjeni da želi ići, ići će, svatko prema svojoj savjesti. Nitko im neće braniti – rekli su čelnici Hvidre.

Predsjednik udruge Josip Đakić kazao je kako je odluka o igrama u Vukovaru u drugom terminu bila jednoglasna jer je riječ o mjestu "gdje se klanjaju žrtvi i sjećaju poginulih prijatelja i suboraca."

- Jedino je prosvjed gradonačelnika zasjenio naše plemenite ideje, iako su vjerojatno i njegove namjere bile dobre, s obzirom na požurivanje DORH-a i sigurnosnih službi na procesuiranje ratnih zločina. No, mi ni danas ne znamo prave razloge zašto gospodin Penava inzistira na prosvjedu – kazao je Đakić, dodajući kako se osobno neće odazvati prosvjedu.

Šefovi Hvidre također su otkrili da su gradonačelniku Penavi na nedavnom sastanku ponudili "moratorij od šest mjeseci" da odustane od prosvjeda uz obećanje da će, ne bude li pomaka u istragama do Uskrsa, oni osobno dovesti 10.000 ratnih vojnih invalida u Vukovar, no Penava na to nije pristao.

- Mi smo koncem kolovoza obaviješteni da je Penava prihvatio pokroviteljstvo nad našim igrama i bio je minimum pristojnosti da nas obavijesti o prosvjedu. Kada smo za to saznali, molili smo ga da pomakne prosvjed za jedan dan ali ni to nije želio. Nikome od nas, ali ni javnosti, nije rekao zašto je prosvjed vezao baš uz 13. listopad. Sve ukazuje da je pokušao manipulirati našim igrama za neki drugi cilj. Ideju o procesuiranju ratnih zločina svi podržavamo, ali mislimo da to nije jedini razlog prosvjeda u Vukovaru – zaključio je Josip Periša, dodajući kako su neki kroz šator u Savskoj došli na "brdo" (Pantovčak, op.a), pa se valjda neki sada nadaju na žrtvi Vukovara opet domoći nekog "brda".

Komentara 27

DU
Deleted user
20:18 25.09.2018.

Odajem najdublje poštovanje ljudima koji su izgubili zdravlje sudjelujući u Domovinskom ratu. Ipak treba reći da Japa vodi Hvidru u skladu sa partijskim načelima HDZa. Kao i Đuro Dečak i slični partijski odani ljudi. Potpisali su tone lažnih stradavanja u u ratu i proizveli dosta lažnjaka invalida. Naplatili su se dobro, dobro ugojeni borci, drugovi.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
20:00 25.09.2018.

U mojim ocima ste svi vi iz "braniteljskih" udruga udbini guzicari bez trunke karaktera. Hvala Penavi sto vam je izmakao binu da propagirate svoje lazno suosjecanje sa stradalnicima Vukovara. Jos vam jedino preostaje Srb za vase kozaracko kolo.

Avatar pretorijanac
pretorijanac
20:15 25.09.2018.

Paraziti društva..... HVIDRAŠI sram vas može biti, sa cca 10.000 kn prosječne mirovine boli vas ona stvar za patnju Vukovaraca i Vukovar. Sramite se veliki domoljubi , pokazali ste svoju "vernost partiji" i prepunom novčaniku koji vam ista osigurava . Istinski ali siromašni branitelji (za razliku od vas) će biti u Vukovaru ..... ZDS!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije