Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
forum u Davosu

Plenković na raspravi o novom gospodarskom rastu: Hrvatska je sada manje izložena krizi

Davos
Foto: Screenshot
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.01.2023.
u 12:19

Premijer Plenković danas se susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Davosu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu koji već godinama okuplja svjetske čelnike, svjetske gospodarske lidere, čelnike međunarodnih organizacija i ostale relevantne aktere.

Premijer je danas sudjelovao u raspravi na temu "Pronalazak novog europskog rasta" s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde, predsjednikom Vlade Nizozemske Markom Rutteom te izvršnim potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom.

"Nije riječ o briljantnoj godini ali mnogo je bolja od onog što smo očekivali. Važan faktor za evoluciju je tržište rada koje nikada nije bilo toliko vibrantno, stopa participacije na visokoj je razini i to je homogeno diljem europodručja. Inflacija je naša misija i cilj. Cilj nam je osigurati stabilnost cijena. Imam visoke brojke što se tiče inflacije. Gledamo sve vrste inflacije, promatramo elemente, a inflacija je previsoka, no mi smo odlučni vratiti je na dva posto i poduzeti sve potrebne mjere", kazala je Lagarde. 

Čelnica ECB-a rekla je da je zadovoljna poboljšanim signalima iz gospodarstva eurozone. "Vijesti su bile mnogo pozitivnije u proteklih nekoliko tjedana", rekla je. Neće biti briljantna godina, ali bit će puno bolja nego što se mislilo, dodala je.

Moderatorica je čestitala premijeru Plenkoviću na ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu. 

"To je bio veliki uspjeh. Sve se svodi na to da je sada Hrvatska manje izložena krizama. Mi smo jedina zemlja koja je istodobno ušla u eurozonu i Schengen. Neki gospodarski akteri iskoristili su to da nerazumno podignu cijenu. Ako imate Vladu koja je dala pomoć i ublažila efekte vanjske krize, mi smo sa 3,6 milijardi eura pomogli građanima. Mora se još malo nešto prilagoditi", kazao je Plenković. Dodao je da je hrvatska Vlada poduzela određene korake. 

"Obavili smo sjajan posao oko reguliranja cijena struje, plina i naftnih derivata. Očekujemo da ćemo imati niži rast BDP-a nego prošle godine, no mislim da ćemo se uspješno nositi sa svim izazovima. Imamo pesimističnu budućnost u 2023.", dodao je. 

Uporaba eura u zemlji s tehničke strane teče dobro, ustvrdio je.

"Kada je riječ o našem glavnom zadatku, imate teoretski kontekst, imate svoje vlastito biračko tijelo. Državne intervencije zadržale su socijalnu koheziju. Svi ovi napori, nakon korone, nakon pandemije, ruske invazije – moramo biti fleksibilniji kod pomoći države. Moramo nastaviti pružati subvencije tvrtkama", kazao je.

Plenković je rekao da je Hrvatska uspjela zadržati inflaciju na 10,8 posto prošle godine, "što je niže nego u drugim članicama EU iz srednjoistočne Europe koje se još ne žele pridružiti eurozoni". Time je aludirao na Poljsku čiji je premijer Mateusz Morawieck rekao da zbog rasta cijena u Hrvatskoj Poljska neće ući u eurozonu. 

Panel se dotaknuo sve veće prodornosti Kine, a članice EU različito gledaju na suradnju s Kinom. Plenković je rekao da ne vidi Kinu, za razliku od Rusije, kao "paralelnu prijetnju koja će ugroziti naše gospodarstvo, način života i sigurnost".

Plenković se prije panela susreo s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i pozvao je u službeni posjet Hrvatskoj. 

"Zajedno radimo na jačanju dobrosusjedskih odnosa te podupiremo europski put BiH", objavio je Plenković na Twitteru. 

Na raspravi bilo je govora i o pomoći Ukrajini. 

"Hrvatska je prije 30 godina bila žrtva agresije. Ako usporedim situaciju, mi smo imali embargo na oružje. Vi imate svu pomoć i ta pomoć se nastavlja povećavati. Mi ne možemo to raditi kao Nizozemska, ali Hrvatska će pružati potporu Ukrajini", rekao je premijer. 

Podsjetimo, premijer Plenković danas se susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Davosu.

"Tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u susjedstvu. Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja", napisao je premijer na Twitteru.

O sastanku se oglasio i Vučić. Objavio je da je imao vrlo korektan razgovor s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o odnosima Srbije i Hrvatske te je uvjeren da će u budućnosti napredovati politički odnosi dviju zemalja, objavila je agencija Tanjug. 

"Vrlo korektan razgovor s Andrejem Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima. Vjerujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije tako i po pitanju političkih odnosa", objavio je Vučić na svom profilu "buducnostsrbijeav" na Instagramu. 

Komentara 9

ZV
zvezdomor
12:02 19.01.2023.

Aha..

DU
Deleted user
12:24 19.01.2023.

Nema krize,kazu velmoze.

OB
obican
15:43 19.01.2023.

Car je gol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije