Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKI FORUM

CNN-ov Quest intervjuirao Plenkovića: 'Hrvatska ima problem, a to je da ste previše popularni!'

Premijer Andrej Plenković u Davosu je dao intervju za CNN
Foto: Vlada RH
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.01.2023.
u 23:11

Osim toga, kazao je i kako je Hrvatska spremna za usporavanje inflacije te da se očekuje rast BDP-a od 6 posto

Premijer Andrej Plenković trenutno sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu gdje je dao intervju za američki medij CNN, a razgovarao je s poznatim novinarom i voditeljem vijesti za CNN International Richardom Questom.

Osvrnuo se i na izjave poljskog premijera Mateusza Morawieckog da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu, rekavši da se cijene "nisu podigle u nebo".

"Neki gospodarski akteri su neopravdano povećali svoje cijene, no mislim da će se to smiriti. Pozvali smo ih da ih vrate na (stanje) 31. prosinca i imamo mjere kako bi ih zaista potaknuli da to učine", dodao je Plenković.

- S mnogo financijske pomoći iz Europske unije tijekom narednih nekoliko godina i s dinamičnim gospodarstvom, naročito u turističkom sektoru, izvozu i graditeljstvu, imamo dovoljno fiskalnog kapaciteta da izdržimo usporavanje gospodarstva koje se najavljuje u svijetu - odgovorio je Plenković.

Osim toga, Quest ga je upitao i koliko bismo trebali biti zabrinuti zbog situacije na Kosovu.

- Kao što ste i sami rekli, proizašli smo iz Jugoslavije, ali sada smo u eurozoni i Schengenu, to je veliko postignuće. Susreo sam se s kosovskim premijerom i sutra se susrećem s srpskim predsjednikom. Želimo riješiti ove probleme koji se odvijaju u posljednjih nekoliko tjedana, ali se ne bojimo nestabilnosti. Međunarodna zajednica je predana tome da dođe do mirnog razrješenja između Srbije i Kosova - odgovorio je premijer.

Hrvatska je primjer integracije, ali kada pogledam vašu industriju turizma, vi imate problem da ste - previše popularni, kazao je Quest.

- Da, postali smo čak i popularniji jer smo osvojili treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, i to nakon što smo osvojili drugo mjesto u Rusiji. Imali smo fantastičnu turističku sezonu, ali nismo došli do te točke da imamo previše turista. Hrvatska puno ulaže i sada vrlo lako može nakon ulaska u Schengen primati turiste. Vrlo je lako ući u Hrvatsku - zaključio je te pozvao Questa u Hrvatsku. 

- Posjetio sam već Hrvatsku u prošlosti i svojim novcima sam platio taj put, prije nego što netko krene s komentarima! - odgovorio mu je Quest.

Za kraj, Plenković je imao zadatak i zaokružiti probleme koje smatra najvećima, a koji su bili ispisani na ploči iza njega. Upravo to je i učinio - zaokružio svjetsku recesiju i inflaciju te rat u Ukrajini i energetsku krizu.

>> VIDEO Burno na aktualcu: Oporba napala Plenkovića, pljušte opomene i frcaju visoki tonovi

Ključne riječi

Komentara 27

MA
mate30
22:28 18.01.2023.

Neki dan intervju za Francuze, sada za CNN. Izgleda da je skužio da ne može dobiti treći mandat pa priprema teren za međunarodnu karijeru.

Avatar Zbregov
Zbregov
22:31 18.01.2023.

"mladi globalni lideri" se kako vidimo iz nekog čudnog razloga i magnetne privlačnosti najbolje osjećaju u društvu boomerskih prdonja miljardera koji kako kaže Schwab "penetriraju kabinete država", figurativno ali i doslovno, s obzirom na one već viđene vrlo odvažno u javnosti upućene "uštipke" straga...

ST
staromlad
23:09 18.01.2023.

Tako je, turizam i nekontrolirana gradnja do isteka zaliha, grade se apartmanska naselja bez kanalizacije... Pjevaj majko čistačica, konobara i bekrija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije