Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u davosu

Plenković se sastao s Vučićem: Treba uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja

Vučić i Plenković
Foto: Twitter/Andrej Plenković
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.01.2023.
u 09:51

Plenković je kazao da ne postoji strah od nestabilnosti i da je međunarodna zajednica predana "mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Europi, a osobito odnosima između Srbije i Kosova".

Premijer Andrej Plenković susreo se sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Davosu, gdje sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

"Tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u susjedstvu. Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanje otvorenih pitanja", napisao je premijer na Twitteru.

"Kada su u pitanju odnosi između Srbije i Kosova, želimo smirivanje tenzija i normalizaciju", rekao je premijer Plenković u Davosu u CNN-ovoj emisiji Quest Means Business.

Plenković je kazao da ne postoji strah od nestabilnosti i da je međunarodna zajednica predana "mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Europi, a osobito odnosima između Srbije i Kosova".

Osvrnuo se i na izjave poljskog premijera Mateusza Morawieckog da zbog rasta cijena u Hrvatskoj Poljska neće ući u eurozonu, rekavši da se cijene "nisu podigle u nebo".

"Neki gospodarski akteri neopravdano su povećali cijene, no mislim da će se to smiriti. Pozvali smo ih da ih vrate na (stanje) 31. prosinca i imamo mjere kako bismo ih zaista potaknuli da to učine", dodao je Plenković.

Premijer je rekao da je Hrvatska uz rast bruto domaćeg proizvoda 2022. od šest posto i inflaciju od 10,8 posto "i više nego spremna" na usporavanje gospodarstava u svijetu.

"S mnogo financijske pomoći iz Europske unije tijekom sljedećih nekoliko godina i s dinamičnim gospodarstvom, naročito u turističkom sektoru, izvozu i graditeljstvu, imamo dovoljno fiskalnog kapaciteta da izdržimo usporavanje gospodarstva koje se najavljuje u svijetu", izjavio je premijer Plenković.

Video: Buran dan na aktualcu: Oporba napala Plenkovića

Komentara 38

DU
Deleted user
09:17 19.01.2023.

vazan je sastanak za srbiju i srbijansku politiku...a vrlo malo skoto nimalo je vazan za Hrvatsku..

DU
Deleted user
09:55 19.01.2023.

Dva glumca se došla poklonit gazdama i uzet nove instrukcije...

DU
Deleted user
10:26 19.01.2023.

a o čemu divane, ratnoj odšteti možda?? NEEEEEEE, tema je kako popraviti srpski položaj i utjecaj u HR

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije