Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA HDZ

Plenković: Netko će biti izabran za predsjednika Vrhovnog suda, ali ne Zlata Đurđević

Slavonski Brod: Andrej Plenković dao podršku kandidatima HDZ-a za predstojeće lokalne izbore
Ivica Galovic/PIXSELL
10.05.2021.
u 18:29

Predsjednik HDZ-a kazao je nakon sjednice stranke nema pomaka kad je riječ o izboru diplomatskog osoblja.

U ponedjeljak popodne održala se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je aktualna politička događanja u zemlji. 

- Pričali smo o tome kakva je situacija u pojedinim krajevima Hrvatske. Smatramo da smo napravili sve što je potrebno da HDZ obnovi povjerenje tamo gdje ga je bilo posljednje četiri godine, te da dobijemo što veću potporu gdje to nije bio slučaj 2017. godine i to na tragu prošlogodišnjih parlamentarnih izbora - kazao je Andrej Plenković. 

Na pitanje o komentaru predsjednika Zorana Milanovića o neradnoj nedjelji i kako je to dio kampanje za lokalne izbore, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazao je sljedeće: - Čuo sam tu izjavu o neradnoj nedjelji. Mi smo prošle godine jasno kazali da želimo da naši sugrađani imaju neradnu nedjelju. Riječ je o temi koja je jako važna u našoj zemlji. Temeljem istraživanja koje smo obavili velika većina građana je za neradnu nedjelju. Za razliku od ranijih godina, iznjedrili smo jedan balansirani plan s 16 radnih nedjelja. Što se tiče je li to neko predizborno pitanje, nije. Uzeli smo to vrijeme iza nas da se naprave analize, dogovori s partnerima, da osmislimo prijedlog koji će na kraju doći u Sabor. 

- Što se tiče kampanje, misija Zorana Milanovića su salve uvreda, sad je normalno izvrijeđati novinara HRT-a u Splitu. Da je to napravio netko iz HDZ-a, mi bismo imati revoluciju. Puno je aktera koji šute. On se sad bori za par džepova SDP-a. Igra tu ulogu. On je direktno u kampanji - naveo je Plenković i istaknuo je i to da on ne određuje HDZ-ovi gradonačelnicima koga će zvati na Dan grada. 

Plenković je kazao da nema pomaka kad je riječ o izboru diplomatskog osoblja. 

O BIH

- Čuo sam se malo prije s ministrom Grlić Radmanom. Hrvatska je zajedno s nekoliko zemlja pripremila dokument koji je vrlo afirmativan, pozitivan i dobronamjeran i koji želi da se Europska unija više mobilizira za europski put BIH. Jedan od elemenata je reforma izbornog zakonodavstva. Smatramo da ova situaciju u kojoj većinski narod bira predstavnika Hrvatima nije dobra. Tako se svi ne osjećaju dobro, a to nije u redu. Smatramo da s jednim pametnim pristupom to može izbjeći. Mislimo da će to biti dobro za BiH - ustvrdio je Plenković. 

Za njega je važno da političke stranke u BIH o toj temi postignu konsenzus. 

Na pitanje je li oko non-papera razgovarao s Milanovićem, odgovorio je: -  Ne znam je li Milanović razgovarao s ministrom vanjskih poslova razgovarao o tome. On ga je proglasio nekim tko je bio zadužen za nabavu toalet papira, dok je Grlić Radman bio tajnik u Ministarstvu. To je taj nivo uvreda na osobnoj razini. Ne znam je li se ministar konzultirao, ja nisam. Kad odgovori na prijedloge veleposlanika, onda možemo o toj temi. 

O Vrhovnom sudu

Govoreći o kandidatima Vrhovnog suda, naveo je kako je pročitao programe svih kandidata. Komentirao je i program Zlate Đurđević. 

- Ona u prvom odlomku svojeg programa kaže da se predsjednica ili predsjednik Vrhovnog suda mora pridržavati striktno zakona. Onda je posebno jasno da ne može biti predsjednica Vrhovnog suda netko tko u postupku kandidiranja za tu dužnost netko tko je pristao biti kandidat u protuzakonitoj proceduri. Cijeli program je populistički-politički program koji bi htio vratiti izbor sudaca u vrijeme kad je politika birala suce. Da smo to radili kad samo bili pregovarali ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ušli bi za 50 godina. 

Plenković smatra da se s Đurđević ne slaže ni programski, nakon što je pročitao njezin program. 

- Izbor predsjednika Vrhovnog suda nije izbor higijeničara u prvom razredu osnovne škole, to je izbor za najvišu dužnost u hrvatskom sudstvu. Tu nema 'šalio sam se'. Uz sav respekt za nju. Netko će biti izabran za predsjednika Vrhovnog suda, ali ne ona. 

 

Komentara 20

RE
REYAM
18:59 10.05.2021.

Bilo bi zanimljivo čuti Plenkijev rječnik da je njemu netko nastojao blokirati izbor njegovog kandidata, npr. da mu je blokiran izbor Josipe Rimac za državnu tajnicu Ministarstva uprave.

SA
sargu123
19:19 10.05.2021.

Zabrane li to Ustavni sud će opet dozvoliti pa će imati priliku opet pričati o zabrani pred neke slijedeće izbore.

Avatar Jojo
Jojo
18:52 10.05.2021.

Pa i on je u kampanji, obilazi brda i dolove😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije