Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S GOLOBOM

Plenković: Jednu od najdužih vanjskih granica EU čuva 6700 hrvatskih policajaca

Zagreb: Premijeri Plenković i Golob obratili se javnosti nakon potpisivanja sporazuma
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Matea Grgin
14.07.2023.
u 13:54

Na novinarsko pitanje o problemu ilegalne migracije odgovorila su oba premijera

Slovenski premijer Robert Golob stigao je u prvi službeni posjet Hrvatskoj. Na Banskim dvorima dočekao ga je Andrej Plenković oko 10 sati. Čelnici su održali sastanak nakon kojeg su se obratili medijima. 

Premijer Plenković kazao je da je sastanak imao 'odlično ozračje' te da će se razgovori nastaviti na poslovnom ručku jer nisu imali dovoljno vremena da obrade sve teme. Spomenuli su energetsku suradnju, LNG terminal na Krku, nuklearnu elektranu Kršku te razvoj prometne povezanosti, ali i problem migranata i obrane granica EU i Schengen zone.

Premijeri su poručili da granični prijepor između Slovenije i Hrvatske ne treba biti u fokusu dviju zemalja jer se radi o problemu kojem treba dati vremena i ukloniti ga iz dnevne politike. Iako je pozicija Hrvatske i Slovenije "nepromijenjena" - Ljubljana priznaje arbitražnu presudu, a Zagreb je smatra ništetnom zbog utjecaja na suce - postoji i razumijevanje za pozicije druge strane, potvrdili su Plenković i Golob nakon sastanka u Banskim dvorima.

Plenković je naglasio kako stajališta Slovenije i Hrvatske jasna i da ne treba imati iluzija da će se to pitanje "riješiti preko noći". Ali se "razgovori se mogu čitavo vrijeme kontinuirano odvijati". "Ako neće biti razgovora, neće biti ni rješenja. Temu treba maknuti s političke pozornice, a razgovori se trebaju odvijati", istaknuo je Plenković, dodavši kako su hrvatsko-slovenski odnosi "sve bolji".

POVEZANI ČLANCI:

Plenković je kazao da rješenje treba naći na ekspertnoj razini. Postoji “spremnost da se na ekspertnoj razini razgovora o istoj stvari iz dva kuta. Iz slovenskog kuta o provedbi arbitraže, a iz našeg kuta o traženju rješenja", dodao je.

Golob je rekao da pitanje arbitraže jedino o kojemu postoji neslaganje između Hrvatske i Slovenije. “Ako isključimo arbitražu, čut ćete prijevod istih riječi", kazao je slovenski premijer. Istaknuo je kako za rješenje tog pitanja "nema vremenskog pritiska" te da "obično u prijateljskom duhu mnogo puta nađemo rješenja kada se to ne očekuje". "Možda ćemo naći rješenje kada ćemo to najmanje očekivati", rekao je Golob.

Sprečavanje ilegalnih migracija Plenković je okarakterizirao kao drugu najvažniju temu u EU, nakon rata u Ukrajini. "Želimo nastaviti intenzivnu suradnju između policija Hrvatske i Slovenije. Izvijestio sam premijera Goloba o dokumentu potpisanom s Frontexom" rekao je.

Na temu dobrosusjedskih odnosa, predsjednik hrvatske Vlade kazao je da bi "bilo korisno" kada bi Hrvatska i Slovenija prestale pisati kazne ribarima iz druge države za pecanje u Jadranu. "Tako bismo eliminirali iz javnog prostora jedini element koji može biti iritacija u inače izrazito pozitivnim odnosima" istaknuo je, dodajući kako su jedinu korist u toj situaciji imali odvjetnici koje su zemlje plaćale kako bi riješili sporove. "U duhu dobrosusjedstva bismo sugerirali da se stane s izdavanjem kazni i na taj način bi relaksirali situaciju" zaključio je.

POVEZANI ČLANCI:

Na novinarsko pitanje o problemu ilegalne migracije odgovorila su oba premijera. Golob je istaknuo kako ne postoje učinkovite mjere protiv toga oko kojih se slažu sve EU države. "Kad se nezakoniti migrant pojavi na granici Europe već je prekasno. Postoji suglasnost članica da, ako se želimo pozabaviti tim pitanjem učinkovito kao EU, moramo to usmjeriti na van" ocijenio je slovenski premijer, pojašnjavajući kako su potrebni sporazumi s tranzitnim državama kao i onima iz kojih migranti dolaze.

Plenković je iskoristio ovu priliku da istakne hrvatska postignuća u obrani granice koja je, kako je napomenuo, jedna od najduljih u Europskoj uniji. "Svaki treći hrvatski policajac je granični policajac. 6700 policajaca čuva jednu od najdužih vanjskih granica EU i kada je usporedimo s brojevima graničnih policajaca u drugim državama, ona je daleko najveća. Cijeli Frontex ima 11.000 policajaca a hrvatska granična policija 6700" naglasio je, dodajući kako se od ulaska Hrvatske u Schengen zonu provode i kompenzacijske mjere tj. kontrola u dubini teritorija.

VIDEO Bulj izbačen sa sjednice Sabora: 'Ideš na more? Je'l ti Pavo plaća?!'

Komentara 2

GO
goran2hr
14:06 14.07.2023.

Što to znači "čuvanje" granice, koju migranti prelaze kako ih volja, nitko ih ne zaustavlja, kažnjava ili vraća. Podijeliti 6700 otkaza i preusmjeriti ih u realni sektor.

FR
FranjoTT
14:30 14.07.2023.

Kada si nesiguran samo se priupitaj kako bi to izgledalo da HDZ vodi NE Krško obzirom na kompetenciju njihovih ministara i na način na koji provode javnu nabavu? Da li bi ste se osjećali sigurno ili bi se odselio u Australiju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije