Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Izvješće Moody'sa znak je ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade

Agencija Moody's potvrdila je u petak špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku
27. travnja 2019. u 16:00 17 komentara 390 prikaza
Andrej Plenković i Kolinda Grabar - Kitarović
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu u Mostaru da je najnovije izvješće agencije za kreditni rejting Moody's još jedan znak ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade, a smatra da je sindikalna inicijativu „67 je previše“ ispolitizirana, jer se stvorila lažna slika o tome da će svi u Hrvatskoj ići u mirovinu tek sa 67 godina.

Andrej Plenković daje izjavu Premijer u Mostaru Plenković: Hrvatska će nastaviti snažno podupirati europski put BiH

Agencija Moody's potvrdila je u petak špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva. Hrvatski premijer je u izjavi za novinare istaknuo da su procjene Moody'sa, ali i Standard & Poor's  gotovo identične.

"Ovo je još jedna potvrda da sve što radimo i u pogledu fiskalne konsolidacije i u pogledu preduvjeta političke stabilnosti, rješavanja krupnih, zaostalih, posttranzicijskih gospodarskih problema ide u dobrom smjeru. Mislim da je to još jedan znak ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade Republike Hrvatske“, istaknuo je hrvatski premijer. 

Predstavljanje liste kandidata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za europarlamentarne izbore Ideološki, generacijski i klijentelistički ispit Plenkovićev novi HDZ: Vladajuća stranka na prekretnici

Krajem ožujka agencija Standard & Poor's povisila je  rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u proračunu i gospodarskom oporavku. U vezi sa sindikalnom inicijativom „67 je previše“, koja je od ponoći počela skupljati potpise za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, premijer je rekao da je taj pokušaj dosta ispolitiziran. 

Ja bih rekao da je taj pokušaj dosta ispolitiziran... kako bi se javnost isprepadala miseći da će svi raditi do 67, što jednostavno nije točno, rekao je Plenković u Mostaru na upit novinara. Pojasnio je kako će netko tko je počeo raditi s 19 godina u mirovinu ići u 60. godini života, ali i podsjetio da prijedlog o pomicanje dobne granice na 67 godina za odlazak u mirovinu postoji iz vremena zakonskih izmjena SDP-ove vlade. 

Predrag Štromar, Andrej Plenković i Oleg Butković POSJET ISTARSKOJ ŽUPANIJI Plenković: Uprava, radnici i sindikati Uljanika u ovoj Vladi imaju nekoga tko cijelo vrijeme govori otvoreno i iskreno

"Tada ovi sindikalni čelnici nisu pokrenuli referendum i prikupljanje potpisa. Očito su s time bili zadovoljni“, dodao je.

Plenković je istaknuo da je u mandatu njegove vlade mirovinska reforma dobila odlične ocjene Europske komisije, ali i agencija Moody's i Standard & Poor's te da su mirovine povećane za 7,54 posto, a od 1. srpnja slijedi novi rast od 3,18 posto za najmanje mirovine.  Mirovinska reforma, dodao je hrvatski premijer, potrebna je zbog promjene okolnosti budući ljudi žive dulje, te je zdravstveni sustav bolji. 

ČESTITKE Predsjednica i premijer čestitali Uskrs svim vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru

"U konačnici moramo ići u ovome smjeru, a to je prosjek rada na razini Europske unije. U Hrvatskoj  se prosječno radi 30 godina, a u Njemačkoj 37,5. Ako želimo ići naprijed i imati održivi sustav, smanjiti troškove za proračun, ova mirovinska reforma je pravi put“, rekao je Plenković. Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Mostaru je u subotu sudjelovao na izbornom saboru HDZ-a BiH. 

Video: Zaiskrilo između Marasa i Plenkovića

Priče Croatina modnog proljeća
PROMO
Ovaj brend kralj je svilenih šalova

A1 izdvaja za Vas

  • stefj:

    Rekli su u Moodysu zašto nisu povećali rejting - nisu sigurni da će se sprovesti reforme, gospodarstvo je krhko, a spomenute su i druge tranzicijske zemlje koje imaju kud i kamo viši rast od nas. A sve te zemlje su ... prikaži još! ispred Hrvatske, uskoro će i Bugarska biti ispred nas... A sindikati su jedni od glavnih krivaca za lošu situaciju kod nas, dogovarali su se s politikom u kojem smjeru ide gospodarstvo, nikada se nije pitalo privatni sektor i to nas je dovelo na dno EU-a, a državnu službu na samo svjetsko dno... I onda to sindikatima opet nije dovoljno, pa nas sada dodatno zakapaju s ovim referendumom, nije bitno što će djeca i unuci više plaćati, porezi će biti veći itd... Nevjerojatna lakoća razaranja kod nas je prisutna i u politici, a naročito među sindikatima.

  • antonelić:

    sada kada nam je moodys poboljšao kvalitetu standarda za mali plus , sada ćemo konačno krenuti prema poziciji koju smo zaslužili u europi ( iza bugarske ali još uvijek ispred albanije ... ako anemija misli da se stvarno krene prema ... prikaži još! najbogatijim džavama ( npr. švicarska ) onda nam mora podići povratnu naknadu za pet ambalažu sa 50 lipa na 1 kunu po boci ... udruga rbbk -podružnica travno ...

  • ronyday:

    Komunjarska bagra uživala je kada je padao rejting, kada je kukulele bagra zaduživala zemlju za 135 milijardi, kada je dug zemlje bio 90 % BDP-a..