Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMATSKI ODNOSI

Plenković iz Mostara: Želimo da se riješi anomalija koja postoji od 2006. godine i muči Hrvate u BiH

Mostar: Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković susreo se s Draganom Čovićem
Denis Kapetanovic/PIXSELL
13.12.2021.
u 19:47

Čović je do kraja pojasnio svoje pozicije i smatram da je tako otklonio i najmanju sumnju da kod njega postoji bilo kakva dvojba oko karaktera zločina u Srebrenici, a to je genocid, kazao je.

Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu Bosni i Hercegovini gdje se sastojao s političkim vođama. U Sarajevu se sastao s predsjedavateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, dok u Mostaru se susreo s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora

Plenković je istaknuo da mu je bilo važno čuti od predstavnika različitih političkih stranaka snažnu poruku konsenzusa. 

- Poruka se temelji na okviru dva entiteta i tri konstitutivna naroda i zalaganju za konsenzus unutar cijele BiH, a tu prije svega mislim na političke stranke da se postigne dogovor u kojem bi i Hrvati imali istinske, legitimne zastupnike je vrlo važan. Želimo nastaviti aktivan dijalog s BiH te održati tijekom proljeća sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara u RH - kazao je Plenković.

Pojasnio je i kritike na račun Dragana Čovića vezane uz ukidanje Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici

- Čović je do kraja pojasnio svoje pozicije i smatram da je tako otklonio i najmanju sumnju da kod njega postoji bilo kakva dvojba oko karaktera zločina u Srebrenici, a to je genocid. Ta dvojba ne postoji niti u Vladi RH niti kod političkih predstavnika Hrvata u BiH - kazao je premijer.

Naveo je kako se treba tražiti rješenje koje je uključivo, a koje neće eliminirati postavke ustavne arhitekture kakvu BiH ima već 26 godina. 

- Mi smo došli s najboljim namjerama i želimo da se riješi jedna anomalija koja postoji od 2006. godine i muči Hrvate u BiH - poručio je Plenković, piše Dnevnik. 

Komentara 28

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
21:59 13.12.2021.

Imami su u džamijama po BiH na dan izbora pozivali muslimane da glasaju za Komšića za "hrvatskog člana predsjedništva". To je provjerljiva činjenica.

Avatar Uskok
Uskok
21:32 13.12.2021.

Muslimani su već 3 puta preglasali Hrvate na izborima za člana predsjedništva kršeći im temeljno demokratsko pravo na izbor vlastitih predstavnika.

Avatar Noldor
Noldor
21:30 13.12.2021.

Samo postojanje BiH je jedna velika anomalija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije