Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET BIH

Plenković u Sarajevu: EU ne planira raspoređivanje europskih vojnih snaga u BiH

Sarajevo: Zajednička konferencija Andreja Plenkovića i Zorana Tegeltije
Armin Durgut/PIXSELL
13.12.2021.
u 13:23

– Važno je da se poštuje Daytonski sporazum, institucije i stavovi svih naroda – poručio je hrvatski premijer

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je danas u Sarajevu da bi ispravan put za BiH trebao biti onaj koji će zadržavati slovo i duh Daytonskog sporazuma. Istaknuo je da je Hrvatska u poziciji prijateljske zemlje za BiH te da će podržati reformske napore za stjecanje kandidature za članstvo EU i ubrzanje tog puta.

– Željeli bismo da položaj hrvatskog naroda bude ravnopravan, da biraju svog predstavnika. Unutarnji mir u BiH je stvar stranki, a mi ćemo poduprijeti konstruktivne napore – rekao je Plenković pa dodao da s predstavnicima iz BiH imaju višegodišnji dijalog.

– Razmijenili smo stajalište i jako smo precizno čuli stavove svih predstavnika ovdje. Moj je dojam da su svi akteri svjesni situacije, svjesni su da ovo nije konstruktivno za građane. Svi moraju napraviti korak naprijed jer to šalje dobru poruku međunarodnim medijatorima – kazao je Plenković nakon sastanka s predstavnicima različitih stranaka u BiH, dodajući da vjeruje da je toga svjestan i Bakir Izetbegović.

Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je kako mu nije poznato da se u bilo kojem dokumentu Vijeća EU govori o raspoređivanju europskih vojnih snaga na teritoriju BiH. Dodao je da su to neke inicijative pojedinih zastupnika.

– Stav je da svi potezi koji su percipirani kao oni koji dovode do daljnjih napetosti nisu dobro viđeni. Važno je da se poštuje Daytonski sporazum, institucije i stavovi svih naroda – poručio je hrvatski premijer.

 

Ključne riječi

Komentara 15

PE
perodzero2
15:03 13.12.2021.

Eu birokrate ne znaju bil piškile il kakile.jučer prijete RS sa 6000 bojovnika,danas pravi šef te udruge gospon Plenković sve to opovrgava.

SP
Spezzi
14:55 13.12.2021.

Netko je Pupija nedavno prozvao džuboks, ali ovaj je preteča svih džuboksa, pra-pra džuboks, ground zero. Ubaciš 5 kn i on ti izrecitira 5 parola, ubaciš 50 kn priča sat vremena, a da ništa ne kaže. Njegova vlada je tek jučer saznala da postoje Hrvati izvan RH, ali će narednih 10 godina razmatrati što bi s tom činjenicom.

GO
goran2hr
16:01 13.12.2021.

"i stavovi svih naroda" - A ako je stav BiH Hrvata da žele svoj entitet - što im Plenković ima za poručiti?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije