Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primanje SNV-a

Plenković: Istina je da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićeva velikosrpskog režima

Domjenak Srpskog narodnog vijeća
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/7
06.01.2019.
u 15:44

Napomenuo je i kako je proces kupnje borbenih zrakoplova od Izraela provjeren. 'Hrvatska je imala stručni tim koji je analizirao sve ponude', rekao je Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako je istina ključna za pomirbu u Hrvatskoj te kako se ona odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićeva velikosrpskog režima.

Plenković je to izjavio odgovarajući na pitanja novinara na primanju SNV-a u zagrebačkom Hotelu Sheraton te dodao kako je važno u procesu suočavanja s prošlošću napraviti iskorake. 

Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj, napomenuo je dodavši kako je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština predsjednika Franje Tuđmana na kojem treba graditi, jer je taj model spriječio brojne nove žrtve.

Smatra kako su pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj svjesni svih okolnosti te naglasio kako i oni daju doprinos modernoj Hrvatskoj. Čine to, istaknuo je, prema vremenskom kalendaru za koji smatraju da je njima primjeren. 

Na pitanje o rastu zastupnika Bandićeva saborskog kluba podsjetio je kako je i HDZ izgubio svoja tri zastupnika, koji su u Sabor ušli zahvaljujući njegovoj pogrešci. Za njih ni na koga drugog ne svaljujem odgovornost, nego ju preuzimam na sebe, rekao je Plenković dodavši kako bi se oni koji sada plaču trebali zapitati koga su i kako stavljali na liste. 

Naglasio je da parlamentarna većina ima 77 zastupnika, a sve ovo što se sad događa - slabosti HSS-a, SDP-a i MOST-a - to su procesi koji se odvijaju nevezano za Vladu i HDZ. 

Napomenuo je i kako je proces kupnje borbenih zrakoplova od Izraela provjeren. "Hrvatska je imala stručni tim koji je analizirao sve ponude", rekao je dodavši kako je izraelska ponuda tada, na temelju procjene stručnoga tima, ocijenjena kao najbolja i najkompletnija. 

Galerija: Domjenak Srpskog narodnog vijeća

Domjenak Srpskog narodnog vijeća
1/7

Sada su s američke strane artikulirane rezerve koje na ovaj način ranije nisu bile artikulirane, istaknuo je Plenković. 

Naglasio je kako očekuje dodatno očitovanja izraelske strane. Podsjetio je da je još u siječnju prošle godine poslao na dodatno očitovanje jedno izaslanstvo u Izrael, a drugo u SAD, i dodao kako su se izaslanstva tada vratila s pisanim izvješćima da je "to sve uredu".

Na temelju toga su, naglasio je, donesene konačne odluke. Dodao je i kako će, prema navodima MORH-a, izraelsko izaslanstvo idući tjedan boraviti u Zagrebu. 

Opovrgnuo je pisanje medija o postojanju dokumenta koji je američka strana navodno poslala Hrvatskoj o tomu da nije moguća prodaja njihovih zrakoplova. "Ne. Ja taj dokument nisam vidio, ne znam o čemu se radi", rekao je. 

Ovo je jedna situacija koja nije dobra, ali tu nema nikakve štete za državni proračun, rekao je Plenković i dodao kako ugovor nije potpisan, te da je Vlada isključivo donijela odluku o odabiru. 

Kao što je odluku donijela, tako je može i poništiti, poručio je hrvatski premijer.

>> Pogledajte spomenik Franji Tuđmanu na kojem je osvanuo grafit srp i čekić

Komentara 35

RI
rimac444
20:06 06.01.2019.

Hrvatska je bila žrtva srpske agresije i domaćih izdajnika, komunističke partije. Izdajnik Račan je predao naše naoružanje da nas srbi imaju čime ubijati. nisu ni digli ruku za hrvatsku slobodu, pomagali su srbima u pljački hrvatskog naroda.

KO
koraknaprijed
16:26 06.01.2019.

A gdje izostavi Vučića i Dačića? Pa i oni su bili dio jugo/četničkog terora.

DU
Deleted user
18:00 06.01.2019.

Dobri odnosi među narodima mogu početi istog trena kada su i čisti računi tih dvaju naroda?! Hoću samo reći da se moraju sve strane potruditi pokazati vjeru u zajedništvo, otkriti gdje su mrtvi ljudi, platiti bar donekle ogromnu štetu učinjenu Hrvatskoj! Već je onaj Srpski kralj ukrao ogroman novac i zlato svim Zemljama SHS-a, te je već tada počela krađa Hrvata i Slovenaca od strane Srbije pa sve do 90-ih godina prošlog stoljeća! Tako da nije čudo što je takva tvorevina morala propasti! Propst će i EU ako neće biti čistih računa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije