Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar razvoj suradnje

Plenković i Zhao Kezhi razgovarali o jačanju suradnje Hrvatske i Kine

Andrej Plenković i Zhao Kezhi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
16.05.2019.
u 22:27

Bilo je riječi i o slanju šest predstavnika temeljne policije Kine u zajedničke ophodnje s hrvatskim policajcima tijekom turističke sezone u Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković i ministar javne sigurnosti Kine Zhao Kezhi razgovarali su u četvrtak u Zagrebu o daljnjem jačanju političke, gospodarske i sigurnosne suradnje Hrvatske i Kine, priopćila je vlada.

Kezhi je stigao u Zagreb nešto više od mjesec dana od posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj.

Kezhi je izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskom u brojnim područjima, stoji u priopćenju.

U kontekstu kontinuiranog porasta broja kineskih turista u Hrvatskoj, bilo je riječi i o slanju šest predstavnika temeljne policije Kine u zajedničke ophodnje s hrvatskim policajcima tijekom turističke sezone u Hrvatskoj.

Andrej Plenković i Zhao Kezhi
1/11

Uz Plenkovića na sastanku je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te predstavnici MUP-a.

Suradnja Hrvatske i Kine ubrzano se razvija na svim područjima i može biti primjer za suradnju Kine s drugim zemljama u srednjoj i istočnoj Europi, suglasili su se Božinović i Kezhi.

„Razgovarali smo o pitanjima migracija, terorizma, kibernetičkog kriminala, organiziranog kriminala, jer kao što smo više puta kazali, današnji sigurnosni izazovi su svi redom prekograničnog karaktera, a to znači da im se možemo suprotstaviti samo suradnjom, suradnjom kada je Hrvatska u pitanju i u okviru EU-a, ali i na globalnoj razini, a Kina je, ne trebam posebno naglašavati, jedan od glavnih globalnih aktera suvremenog svijeta”, kazao je Božinović u zajedničkoj izjavi za novinare s kineskim kolegom.

Božinović je izrazio zadovoljstvo što se odnosi s Kinom razvijaju „odličnom dinamikom” na svim područjima.

Podsjetio je da je Hrvatska 2017. s Pekingom potpisala sporazum kojim se Kina priključila hrvatskom projektu sigurne turističke sezone.

„Prošlo ljeto smo imali šestero kineskih policajaca koji su bili ovdje kao pomoć prije svega kineskim turistima, kojih je prošle godine bilo oko 250.000”, kazao je, izrazivši nadu da će ih ove godine biti i više, posebice nakon nedavnog posjeta kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj.

Kineski premijer posjetio je u travnju Zagreb i Dubrovnik gdje je sudjelovao na summitu inicijative „16+1”. Ta je inicijativa osnovana 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a skup u Dubrovniku bio je deveti zaredom. 

„Zahvaljujem što je 14 polaznika i pripadnika hrvatske policije nedavno završilo edukaciju u NR Kini, a nastavit ćemo tim tempom tako što ćemo na našoj Policijskoj akademiji nadam se uskoro ugostiti eksperte iz Kine”, rekao je Božinović, dodajući da će kineski ministar u petak posjetiti Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić”.

„Smatramo da je bilateralna suradnja između RH i NR Kine snažan doprinos strateškoj suradnji između Europske unije i NR Kine i siguran sam da će za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, koje počinje početkom sljedeće godine, time biti dodani i novi sadržaji i nova dinamika u odnosima između EU-a i NR Kine”, zaključio je Božinović.

 

Zhao je izrazio zadovoljstvo kontinuiranim produbljivanjem prijateljstva i odnosa između Hrvatske i NR Kine. 

„Razgovarali smo o nizu tema od zajedničkog interesa i postigli smo široku suglasnost”, kazao je preko prevoditelja.

„Obojica smatramo da su sveukupno partnerstvo i suradnja Hrvatske i NR Kine ušli u razdoblje ubrzanog razvoja”, kazao je, izrazivši zadovoljstvo mnogobrojnim projektima koji su dali konkretne rezultate na korist dvama narodima.

„Obojica smo dali visoku ocjenu suradnji na području sigurnosti i smatramo da je efikasna i plodonosna”, istaknuo je.

„Dogovorili smo da ćemo prvenstveno produbiti suradnju na području borbe protiv terorizma, suzbijanja prekograničnog i organiziranog kriminala, jačanja kontrole na granicama kao i jačanja sposobnosti za provedbu zakona”, kazao je.

Izrazio je također potporu mogućem potpisivanju sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola što bi koristilo gospodarstvu i olakšalo kretanje ljudi.

„Od naše suradnje stvaramo primjer za suradnju Kine sa zemljama u srednjoj i istočnoj Europi, da zajedno budemo još bolji servis gospodarskom razvoju i društvu, na dobrobit naroda dviju zemalja”, zaključio je.

Komentara 1

BA
barbaizamerike
22:47 16.05.2019.

Nedo Bog nikome da radi za Kineza osim mozda carinika I porezne jer lova ide ispod stola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije