Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG EURA MIJENJAJU VIŠE OD 60 ZAKONA

Plenković: Građani moraju biti zaštićeni od bilo kakvih nastojanja da netko lovi u mutnom

Zagreb: Sjednica Vlade RH održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Davorin Visnjic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.08.2022.
u 10:35

Nalazimo se u završnoj fazi, unatoč svim izazovima i krizama, na pragu smo ostvarenju jednog od dva strateška cilja dublje integracije u Europsku uniju - kazao je premijer Plenković.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Sjednicom predsjeda premijer Andrej Plenković. 

- Cilj našeg današnjeg sastanka je vezan za sjednicu Vlade, a ona je posvećena usvajanju više od 60 prijedloga zakona koje vlada upućuje Saboru i koje će sabor usvojiti kao dio zakonodavne pripreme za uvođenje eura. Nalazimo se u završnoj fazi, unatoč svim izazovima i krizama, na pragu smo ostvarenju jednog od dva strateška cilja dublje integracije u Europsku uniju - kazao je premijer Plenković. 

- Bitno je članstvo u eurozoni, jamči Hrvatskoj i veću sigurnost i bolju zaštitu od kriza i ekonomskih šokova. Ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe i najbolje povezanih. Članstvo u eurozoni će omogućiti niže kamate i veću konkurentnost. Diže nam se međunarodni rejting Hrvatske - rekao je premijer. 

Kaže kako je u iduća četiri mjeseca ostalo dosta posla. 

- Prvi i ključni prioritet je informiranost i zaštita potrošača. Građani moraju biti zaštićeni od bilo kakvih nastojanja da netko lovi u mutnom. Svi se moraju ponašati odgovorno i fer. Drugi dio je provedba zakonodavnih i drugih aktivnosti. Treći je prilagodba gospodarstva i društva u pogledu opskrbe novcem banaka, poduzeća i građana. Ta aktivnost je bitna. Četvrto je osvrnuti se na sve prednosti koje će nam donijeti članstvo u europodručju - rekao je premijer. 

Tako je Plenković naveo da je u svim zemljama koje su prije ušle u eurozonu znatno porastao standard građana. Istaknuo je, među ostalim, primjer Slovenije, koja je ušla u eurozonu 2007. godine. Od tada pa do 2021. godine tamošnje su bruto plaće porasle za 48 posto, a cijene za 26 posto. Realan rast bruto plaća iznosio je oko 22 posto.

Plenković je podsjetio da od 5. rujna nastupa obveza dvojnog iskazivanja cijena, u kunama i eurima, što je važno da se građani prilagode iskazivanju cijena u eurima.

Podsjetio je da je tečaj eura fiksiran na 7,53450 kuna i da se na osnovu tog tečaja preračunavaju cijene. Upozorio je da će državna tijela kontrolirati preračunavanje cijena u cilju zaštite potrošača.

Plenković je naveo da u eurozonu ulazimo u vrijeme nekoliko kriza, od covida-19, pa do ruske agresije na Ukrajinu i posljedične energetske krize te rasta cijena energije, hrane. S obzirom na rast inflacije u Europi, svijetu i Hrvatskoj, Plenković se osvrnuo na teze da će sve poskupiti s uvođenjem eura.

„Dosadašnja iskustva u zemljama koje su uvele euro pokazuju da je taj rast bio jednokratan i minimalan, bio je između 0,2 i 0,3 postotna boda”, istaknuo je Plenković.

Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura održana je prije današnje tematske sjednice Vlade posvećenoj usvajanju više od 60 zakona, koje će Sabor ove jeseni usvojiti kao dio zakonodavne prilagodbe za uvođenje eura.

Komentara 22

PR
prajdali100
10:48 24.08.2022.

Kako misliš zaštiti Hrvatsku od verbalne i pravosudne agresije sa Istoka?

ST
stefj
11:12 24.08.2022.

Eh, stalno se fokus baca na to da li će netko zaokružiti nešto na euro ili neće, a tjedno cijene u kunama rastu više od toga... Opet se priča o nekakvoj pravednoj raspodjeli krize, a na kraju će se to opet svesti na udar po privatnom sektoru i povećanje prava i primanja u javnom... Još jednom trla baba lan kao i početkom pandemije. Paralelno s tim povećava se porezna presija prema onima koji rade, da bi se mogli povećati izdaci za one koji kradu Bogu dane... Hrvatska...

Avatar Mamlazac
Mamlazac
11:11 24.08.2022.

Opozicija protiv!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije