Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE ZA UBLAŽAVANJE RASTA CIJENA

Ovo su mjere koje je Plenković predstavio: Smanjuje se PDV na plin, hranu, uloške...

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/17
16.02.2022.
u 09:14

– Danas je u Hrvatskoj prosječna cijena računa za struju 3400 kuna, da ništa ne napravimo bila bi 4182 kune. S našim mjerama ono što je bilo 3400 narast će na 3725 kuna. Dakle 325 kuna više godišnje – rekao je premijer Plenković

Premijer Andrej Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavio je paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata. 

Uz predsjednika Vlade jest i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održiva razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

– Zašto ovaj paket i kako je Hrvatska došla u ovakvu situaciju? Ovaj globalni porast cijena energenata izazvao je val poskupljenja u Europi. Cijena plina u Europi raste iz nekoliko razloga. Nakon krize zbog COVID-19 dolazi do veće potražnje i spremnosti nabave plina po većoj cijeni u državama Azije. Drugi razlog je Rusija koja je jedan od najvažnijih opskrbljivača plina, a ima ograničenu proizvodnju. Norveška nije u mogućnosti povećati proizvodnju plina. U Europi je veća potražnja zbog gospodarskog oporavka, zime su hladnije, veljača, ožujak, ponekad i travanj. Proizvodnja plina u Europi u padu je još od 2004. godine. Čak 43 posto plina u EU dolazi iz Rusije, 23 posto iz Norveške, 11 posto iz Alžira... – kazao je Plenković te objasnio kako se plin troši na proizvodnju električne energije, u kućanstvima i sl. 

– Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera, od 1. travnja računi za struju bi poskupjeli 23 posto, a za plin 79 posto – rekao je Plenković. Hrvatska proizvodi tek pet posto plina koji se potroši. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

– Paket koji danas predstavljamo  vrijedan je 4,8 milijardi kuna. Rađen je sustavno u koordinaciji svih nadležnih ministarstava i tijela. Paket mjera odnosi se na kućanstva, na poduzeća i poljoprivrednike. Univerzalan je jer je usmjeren svim korisnicima. Ublažavamo rast cijena električne energije, HEP će ponijeti dio tereta ovog paketa. Ovaj paket odnosi se za kućanstva, na porezna rasterećenja, na socijalne naknade, dodatno za umirovljenike jednokratnom naknadom, za poduzeća postoje potpore za trošak plina te poseban program potpora za poljoprivrednike i za ribare – kazao je Plenković te dodao: 

Plin će najviše rasti do 20 posto zato što se prosječna cijena može kalkulirati tek na kraju veljače i onda se formira za iduću plinsku godinu. Kako ćemo ublažiti rast cijene električne energije? Danas u Hrvatskoj prosječni račun za struju jest 3400 kuna, da ništa ne napravimo bio bi 4182 kune. S našim mjerama ono što je bilo 3400 narast će na 3725 kuna. Dakle 325 kuna godišnje. Mjerama smo uštedjeli građanima 457 kuna. Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju rasteretit će se kućanstva za oko 460 milijuna kuna. Na ovaj način znatno ublažavamo rast cijena električne energije za naše sugrađane. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Kad je riječ o plinu, doći će do povećanja od 17 posto. 

Potpore građanima odnose se na sva kućanstva koja koriste plin. Iznos popusta iskazuje se na računu posebnom stavkom. Mjera će biti na snazi od 1. travnja 2022. do 1. ožujka 2023. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

PDV će se trajno sniziti s 25 posto na 13 posto na plin i toplinsku energiju, izjednačit će se PDV na plin, struju i toplinsku energiju. Smanjujemo PDV na plin s 25 na 5 posto od 1. travnja 2022. do 1. ožujka 2023. PDV na palete, briket, sječku i ogrjevno drvo spuštamo s 25 na 13 posto. Da bismo olakšali našim građanima, idemo i sa smanjenjem stope PDV-a na hranu. Sada s postojeće stope od 13 posto na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredu, spuštamo s 13 na 5 posto. Dodatno ulazimo i u dio mliječnih proizvoda, smanjujemo s 25 na 5 posto stopu na maslac i margarin. Smanjujemo stopu PDV-a i na higijenske uloške i tampone s 25 na 13 posto. Smanjuje se i ulaznice za sportske, kulturne priredbe s 25 na 5 posto – kazao je Plenković. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

Mjesečni iznos vaučera za najugroženije građane za struju i plin podiže se s 200 na 400 kuna. 

– U ovom paketu pružit ćemo i mjesečnu naknadu za pružatelje socijalnih usluga, za 46.000 primatelja socijalnih usluga. Ciljamo pravne osobe, one će dobiti od 1000 do 4000 kuna, riječ je o pružateljima usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka. Naknada će biti dostupna i udomiteljskim obiteljima od 400 kuna. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Umirovljenicima smo predvidjeli posebnu jednokratnu naknadu, za 721 tisuću umirovljenika s mirovinom do 4000 kuna. Umirovljenici s mirovinama do 1500 kuna dobit će jednokratnu naknadu u iznosu od 1200 kuna, oni s mirovinama od 1500 do 2000 dobit će 900 kuna, oni s mirovinama od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, oni s mirovinama od 3000 do 4000 kuna dobit će jednokratnu naknadu od 400 kuna – kazao je Plenković. 

– Ukupna rasterećenja i potpore za kućanstva i poduzeća iznose 4,8 milijardi kuna. Na porezna rasterećenja kroz snižene stope PDV-a odnosi se 2,1 milijarda kuna,  1,2 milijarde kuna potpora namijenjeno je ublažavanju troška za plin, tu je i 800 milijuna kuna socijalnih potpora i potpora za umirovljenike – dodao je Plenković. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

– Ovaj paket mjera jedan je od najsveobuhvatnijih, željeli smo da bude cjelovit, da je adresiran na sve ciljne skupine u društvu koje su na različite načine pogođene globalnim porastom energenata. Učinkovito i značajno ublažavamo cijene plina i struje. Značajno smanjujemo rast cijena hrane. Paket je posebno usmjeren na najosjetljivije skupine stanovništva. Pridonijet će očuvanju radnih mjesta i kupovnoj moći naših građana – kazao je premijer. 

Premijer je odgovorio na pitanje kako će zaustaviti rast cijena. 

– Ovo je okolnost u kojom se zahtjeva društvena odgovornost i kompletan doprinos. Svi akteri koji postoje sada u razdoblju koje je pred nama neka dignu svoj glas. Da se vidi tko je taj koji želi profitirati kada Vlada nastoji ublažiti udar na standard građana. Tu imamo svi ulogu – kazao je Plenković. 

Komentara 150

TM
trade_mark
09:53 16.02.2022.

Neka on nama predstavi svoju ostavku i ostavku njegove vlade.

ED
epic_deda
10:51 16.02.2022.

ovo što je danas plenki izveo je zaista vrh populizma, laži i demagogije...

RA
radolizem
09:58 16.02.2022.

Nema tog paketa mjera koji će pojeftiniti hranu, režije. Državni aparat bi trebao biti 30% jeftiniji i to je jedini paket mjera koju bi bio funkcionalan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije