Naslovnica Vijesti Svijet

Očekujemo od političara da poštuju žrtve i rade na pomirenju

Među političkim analitičarima u Europi pojavljuju se komentari čuđenja nad reakcijom hrvatskog državnog vrha
04. prosinca 2017. u 08:17 101 komentara 3074 prikaza
Foto: Reuters

U prvom komentaru na posljednju presudu haaškog tribunala ICTY u predmetu Prelić i ostali, Europska komisija je u izjavi za Večernji list naglasila da poštuje odluke tog suda, te da očekuje od svih političkih čelnika u zemljama bivše Jugoslavije da poštuju žrtve.

Andrej Plenković KOMENTIRALI IZJAVU Guardian: Plenković prvi čelnik zemlje u EU koji otvoreno podupire ratnog zločinca

Istovremeno, u Bruxellesu se pojavljuju neslužbene informacije da neki liberalniji zastupnici u Europskom parlamentu razmišljaju o tome da kritiziraju državni vrh Hrvatske zbog reakcije na presudu.

Među europskim pučanima, koji u EP-u vladaju u koaliciji s europskim liberalima, neki od lidera s kojima smo jučer razgovarali kažu da nisu čuli za takvu inicijativu komentiranja hrvatskih komentara na presudu. No, znakovito je da dvojica bivših europarlamentaraca, koji su dosad na Twitteru komentirali hrvatske reakcije na presudu, dolaze iz poltiičkih obitelji liberala te socijalista.

Upućeni izvori tvrde da i među njihovim kolegama u aktualnom sazivu EP-a ima sličnih razmišljanja. A ovo su izjave te dvojice bivših europarlamenataraca:

- Žalostan sam zbog nekih vrlo nacionalističkih izjava u Hrvatskoj nakon samoubojstva Slobodana Praljka. To se ne može opravdati nekim jednako ružnim opaskama nakon presude Mladiću. Umjesto toga, hajdemo jačati pomirenje i gledati u budućnost - napisao je Hannes Swoboda, austrijski socijaldemokrat i bivši izvjestitelj EP-a za Hrvatsku. 

- Šokiran sam, moram reći, da premijer Andrej Plenković može hvaliti spomen na hrvatskog generala osuđenog za ratne zločine - napisao je Andrew Duff, britanski liberal i predsjednik Grupe Spinelli, društva europskih federalista iz raznih stranaka. 

Elmar Brok, član Grupe Spinelli i jedan od najutjecajnijih europskih pučana u EP-u, rekao nam je da ne zna ni za kakvu inicijativu u EP-u koja bi išla za kritiziranjem Hrvatske zbog prošlotjedne presude u Haagu.

No, među političkim analitičarima u Europi pojavljuju se komentari čuđenja nad reakcijom hrvatskog državnog vrha, što je preneseno i u izvještaju u Observeru (nedjeljnoj, sestrinskoj novini dnevnog lista Guardian), gdje se za Plenkovićevu izjavu o tome da Praljkov čin govori o “dubokoj moralnoj nepravdi” prema hrvatskom narodu kaže da je to - prvi put da čelnik neke vlade u EU podržava nekog ratnog zločinca.

Europska komisija u odgovoru na našu molbu za komentar ne ide ni blizu tako oštrih ocjena, nego kaže ovo:

- Osiguravanje pravde i borba protiv nekažnjivosti temeljni su principi. Naše simpatije su s onima koji preživjeli i onima koji su izgubili svoje voljene. Iako ne komentiramo pojedinačne presude, u potpunosti poštujemo odluke ICTY-a i podupiremo njegov rad. Čvrsto ponavljamo nužnost pune suradnje s ICTY-jem, kao i s njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT). Europska unija vjeruje da su sve države u regiji odlučne i predane raditi na pomirenju, regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima. Očekujemo od svih političkih čelnika u regiji da poštuju žrtve promicanjem i poštivanjem tih obveza - izjavila je uime Komisije glasnogovornica Maja Kocijančič.

1 / 15
Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić danas je u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Ivan Turudić NEDJELJOM U 2 Ivan Turudić: Boga molim za osporavanje haaške presude IVO LUČIĆ Suci će se do smrti pitati - što ako smo osudili nevina čovjeka Zadar, Ante Gotovina Posljednji čin Haaškog suda Pravda koja je stajala više od dvije milijarde dolara: što smo dobili zauzvrat?
smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Ja očekujem od EU da priznaju da su 1991 podržavali Miloševića i Srbiju

  • zovgrdelina:

    europo što nisi zaustavila rat??? na prostoru bivše juge pa ne bi bilo žrtava???sad licemjerno poručuješ da žrtvu triba poštivat.europo srami se!

  • Deleted user:

    ono ..kada političari djele packe ...... Europa koja je sa UN stala uz Miloševića i dozvolila genocide !