Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA OBRAZOVANJA

Plenković, B. Divjak i V. Bedeković vode PSP, što je s Dijanom Vican?

Blaženka Divjak
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
11.09.2017.
u 12:26

Suvoditeljice PSP-a su ministrica Divjak i Vesna Bedeković, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje

Dijana Vican, rektorica zadarskog sveučilišta, više nije šefica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Na čelnom ju je mjestu zamijenio sam premijer Andrej Plenković. Štoviše, premijer koji se do jučer “čvrsto” držao Vican sada je u Posebno stručno povjerenstvo imenovao dvije svoje suvoditeljice – HDZ-ovu Vesnu Bedeković, inače predsjednicu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, i Blaženku Divjak, ministricu obrazovanja.

Da je takav dogovor koalicijskih partnera postignut kazao je za N1 Milorad Batinić (HNS), poručujući kako ne zna je li o tome informirana sama Dijana Vican. Istaknuo je kako je dogovor postignut još prošli tjedan, no o njemu javnosti ni premijer ni ministrica nisu kazali ništa.

– Na sastanku je dogovoren terminski plan svih aktivnosti koje trebaju uslijediti. Pilot-projekt bi trebao krenuti u jesen 2018., a cjelovita reforma obrazovanja s kurikularnom reformom 2019. godine. Sve aktivnosti koje će trebati napraviti Posebno stručno povjerenstvo (PSP) na tragu je toga da se ti rokovi ispoštuju, to je u nadležnosti PSP-a. Važno je istaknuti da je dogovoreno da će operativne aktivnosti u tom dijelu provoditi ministrica – zaključio je Batinić za N1.

Tako Divjak preuzima čelnu funkciju u provedbi reforme.

– Što će biti s Vican, ovisi o predsjedniku Povjerenstva, predsjedniku Vlade, u svakom slučaju ne ovisi o HNS-u. Ne znam je li gospođa Vican upoznata s ovom odlukom – kazao je Batinić.

No “institucionaliziranje” reforme obrazovanja kojoj je težila ministrica Divjak, a koju je sada omogućio premijer Plenković, stavlja i premijera i ministricu u dvostruku ulogu – točnije postavljenjem na ovu funkciju Plenković će kao šef Posebnog stručnog povjerenstva sam sebi podnositi izvješća o radu PSP-a, dok će ministrica Blaženka Divjak sama sebi predlagati najboljeg kandidata za voditelja Ekspertne radne skupine?! Naime, Posebno stručno povjerenstvo provodi natječaj za voditelja Ekspertne radne skupine, a najboljeg kandidata predlaže ministru, u ovom slučaju ministrici, koji voditelja Ekspertne radne skupine u konačnici i imenuje.

Komentara 6

DU
Deleted user
12:43 11.09.2017.

HDZ se prošli tjedan pogrbio a sada je već na koljenima ili se uskoro stapaju u jednu stanku sa SDSS i HNSom

Avatar varešak
varešak
13:55 11.09.2017.

Sve si prilike da su Plenkiju dani odbrojani.

NJ
nada.jurincic
20:55 11.09.2017.

TROČLANA BANDA. Jugobriselac pod svaku cijenu mora uvesti BRISELSKU DRESURU BUDUĆIH ROBOVA. Školovat dicu za "tržište rada" a ne da slijede svoje snove što je jedini put do genijalaca i napretka. Je li se ANTIFA DIVJAK školovala za "tržište rada"??Jugobriselac---kad je pobiga u London od rata?Hoće li oni SVOJU DICU tako školovat!!Nadam se da hoće i to NEGDI DALEKO OD HRVATSKE KA DRŽAVLJANI NEKE DRUGE DRŽAVE. Moje unučiće vam ne dam u ruke jer bih znala da sam ih napustila i izdala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije