Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković, B. Divjak i V. Bedeković vode PSP, što je s Dijanom Vican?

Suvoditeljice PSP-a su ministrica Divjak i Vesna Bedeković, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje
11. rujna 2017. u 12:26 6 komentara 1522 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dijana Vican, rektorica zadarskog sveučilišta, više nije šefica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Na čelnom ju je mjestu zamijenio sam premijer Andrej Plenković. Štoviše, premijer koji se do jučer “čvrsto” držao Vican sada je u Posebno stručno povjerenstvo imenovao dvije svoje suvoditeljice – HDZ-ovu Vesnu Bedeković, inače predsjednicu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, i Blaženku Divjak, ministricu obrazovanja.

Blaženka Divjak Blaženka Divjak Tko je ministrica obrazovanja: Praktična vjernica kojoj su strast matematika i knjige

Da je takav dogovor koalicijskih partnera postignut kazao je za N1 Milorad Batinić (HNS), poručujući kako ne zna je li o tome informirana sama Dijana Vican. Istaknuo je kako je dogovor postignut još prošli tjedan, no o njemu javnosti ni premijer ni ministrica nisu kazali ništa.

– Na sastanku je dogovoren terminski plan svih aktivnosti koje trebaju uslijediti. Pilot-projekt bi trebao krenuti u jesen 2018., a cjelovita reforma obrazovanja s kurikularnom reformom 2019. godine. Sve aktivnosti koje će trebati napraviti Posebno stručno povjerenstvo (PSP) na tragu je toga da se ti rokovi ispoštuju, to je u nadležnosti PSP-a. Važno je istaknuti da je dogovoreno da će operativne aktivnosti u tom dijelu provoditi ministrica – zaključio je Batinić za N1.

Tako Divjak preuzima čelnu funkciju u provedbi reforme.

– Što će biti s Vican, ovisi o predsjedniku Povjerenstva, predsjedniku Vlade, u svakom slučaju ne ovisi o HNS-u. Ne znam je li gospođa Vican upoznata s ovom odlukom – kazao je Batinić.

No “institucionaliziranje” reforme obrazovanja kojoj je težila ministrica Divjak, a koju je sada omogućio premijer Plenković, stavlja i premijera i ministricu u dvostruku ulogu – točnije postavljenjem na ovu funkciju Plenković će kao šef Posebnog stručnog povjerenstva sam sebi podnositi izvješća o radu PSP-a, dok će ministrica Blaženka Divjak sama sebi predlagati najboljeg kandidata za voditelja Ekspertne radne skupine?! Naime, Posebno stručno povjerenstvo provodi natječaj za voditelja Ekspertne radne skupine, a najboljeg kandidata predlaže ministru, u ovom slučaju ministrici, koji voditelja Ekspertne radne skupine u konačnici i imenuje.

Dijana Vican Intervju Vican: Vrhunac napada na mene koincidira s imenovanjem ministrice Divjak Andrej Plenković KOLUMNA Pet koraka za spas Hrvatske koje Plenkovićeva Vlada nema hrabrosti provesti Blaženka Divjak Ubrzani rad Povjerenstvo za obrazovnu strategiju 'pegla' svaku mjeru u Akcijskom planu
IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Deleted user:

  HDZ se prošli tjedan pogrbio a sada je već na koljenima ili se uskoro stapaju u jednu stanku sa SDSS i HNSom

 • Avatar varešak
  varešak:

  Sve si prilike da su Plenkiju dani odbrojani.

 • nada.jurincic:

  TROČLANA BANDA. Jugobriselac pod svaku cijenu mora uvesti BRISELSKU DRESURU BUDUĆIH ROBOVA. Školovat dicu za "tržište rada" a ne da slijede svoje snove što je jedini put do genijalaca i napretka. Je li se ANTIFA DIVJAK školovala za "tržište rada"??Jugobriselac---kad ... prikaži još! je pobiga u London od rata?Hoće li oni SVOJU DICU tako školovat!!Nadam se da hoće i to NEGDI DALEKO OD HRVATSKE KA DRŽAVLJANI NEKE DRUGE DRŽAVE. Moje unučiće vam ne dam u ruke jer bih znala da sam ih napustila i izdala.