Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vican: Vrhunac napada na mene koincidira s imenovanjem ministrice Divjak

Prof. dr. sc. Dijana Vican, predsjednica Posebnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja: Iznenadili su me neki članovi PSP-a svojim objedama
09. rujna 2017. u 15:50 49 komentara 4959 prikaza
Dijana Vican
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Posebno stručno povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (PSP) predalo je premijeru Andreju Plenkoviću Akcijski plan za provedbu strategije (AP). U povodu toga razgovarali smo s predsjednicom PSP-a Dijanom Vican, inače rektoricom Zadarskog sveučilišta.

Blaženka Divjak Ubrzani rad Povjerenstvo za obrazovnu strategiju 'pegla' svaku mjeru u Akcijskom planu

Što sadrži taj dokument?

Nakon izuzetno turbulentnih dana posljednja dva mjeseca odlučila sam završiti zadaću te s članovima PSP-a izraditi prijedlog Akcijskog plana koji je fermentirao u dva različita kvasca. Konsezus je postignut u primjeni mješavine metodologije izrade, zatim u poglavljima Cjeloživotno učenje, Visoko obrazovanje, Obrazovanje odraslih i Znanost i tehnologije. U dijelu Ranog i predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja imam izdvojeno mišljenje koje sam obrazložila članovima PSP-a, a premijeru ću dostaviti napismeno.

O čemu je riječ?

Posljednje tri-četiri godine sudjelovala sam u javnim raspravama o strategiji reformi odgoja i obrazovanja, bila sam kritična, postavljala sam pitanja, a napose o cjelovitoj kurikularnoj reformi. Odgovore nisam dobila, pa danas ne mogu sagnuti glavu radi glumljenja apsolutnog konsenzusa.

Ali premijer je rekao da iza dokumenta stoje svi članovi Povjerenstva?

Prijedog AP-a koji je 7. rujna predan gospodinu Plenkoviću donesen je s najvećim mogućim konsezusom te mojim usmenim izvješćem o segmentu AP-a za koji nisam digla ruku. Razlike u stajalištima o određenim mjerama u tako opsežnom dokumentu nisu izvor spora među članovima PSP-a. I drugi članovi bili su suzdržani oko nekih mjera. Međutim, to nije bio razlog da se Prijedlog AP-a ne prihvati i kao takav ne stavi premijeru na stol.

Što je to vama sporno u AP-u?

Ne bih to nazivala spornim. Smatram da AP ne može biti tako opsežan, da je šuma mjera i aktivnosti loša varijanta pisanja akcijskih planova, ali uvažavam prevagu suprotnih mišljenja. Također, mislim da AP ne može biti prepisivanje Strategije, a većina članova misli drukčije. Isto tako, mislim da Strategija koju je donio Sabor nema snagu zakona, nego političkog dokumenta. Kolega Mornar uvjerio je većinu članova da Strategija ima snagu zakona. Eto, prepisao je sve mjere. I ja zbog toga neću prosvjedovati, ali zadržavam pravo na svoje mišljenje.

Blaženka Divjak AKCIJSKI PLAN Divjak: Ne odustajem od obrazovne reforme

Jesu li te razlike posljedica različitog svjetonazora i političke orijentacije članova PSP-a?

Sve razlike koje su se članovima PSP-a pripisivale u siječnju, veljači i ožujku dobile su danas sasvim drugu dimenziju. Svjetonazorske su postale municija maršu protiv profesionalizma, profesionalizam je postao jezičac na vagi politike, a depolitizacija novi reformski manifest. Ja nikome ne zalazim u svjetonazore, ne zanima me ničija stranačka pripadnost, prezirem političke pamflete. Ne živim od kvaziinformacija, nego mi je izazov mentalna i intelektualna inkubacija. Ne marširam ispod transparenata depolitizacije. Moj koncept sustava odgoja i obrazovanja rezultat je političkog i javnog konsenzusa od 2007. do 2010., koji je također radilo stotinu stručnjaka i objavljen je kao Nacionalni okvirni kurikulum. U njemu su sve pretpostavke za uređenje sustava i hrvatske škole za svu djecu, građane Republike Hrvatske. Ne bavim se oduševljavanjem nacije obećavajući reforme za koje nemam temeljne pretpostavke. Reforma odgoja i obrazovanja uspjet će tek kada sva djeca i svi učenici budu imali jednake uvjete odgoja i obrazovanja.

Jasno je da aludirate na ministricu Divjak, koja vam otpočetka nije sklona. No potresa u radu PSP-a bilo je i prije njezina imenovanja ministricom?

Da, početkom lipnja dogodili su se ulični prosvjedi, pa medijski linč, pljusak objeda i uvreda na rad Povjerenstva, a sve je to posebno usmjereno na mene. U tako intenzivnom medijskom demoniziranju moje profesije i moje osobe obratila sam se neutralnim pravnicima kako bih provjerila jesam li u čemu pogriješila. Dobila sam odgovor da greške u mom radu nema! Nakon toga imala sam kristalno jasnu situaciju. Fitilj podjela je unutar PSP-a, a ja sam smetnja jer sam bila kritična i prema donesenoj Strategiji i prema tzv. cjelovitoj kurikularnoj reformi. Iznenadili su me neki članovi PSP-a svojim objedama; i to oni koji nisu imali protuargumente na moja pitanja i kritike cjelovite kurikularne reforme. I ja i članovi PSP-a prešli smo preko svega upravo radi nastavka reformskih procesa! Premijer je, mislim, došao do istog odgovora, te mi je dao javnu potporu. Održali smo sjednicu u Vladi i dogovorili završavanje prijedloga Akcijskog plana do 8. rujna.

Zagreb: U Mnistarstvu znanosti i obrazovnja najavljen projekt PROMikro PROMikro Učenici 6. razreda uskoro će u nastavi programirati pomoću mikroračunala

Tko se u Povjerenstvu udružio protiv vas?

Sami su se javljali u medije, ne trebam ih imenovati.

Unatoč dogovoru u Vladi, napadi na vas nisu prestali?

Točno. Vrhunac mog diskreditiranja koincidira, nažalost, s imenovanjem ministrice Divjak, koja ulazi u sustav kao jedna od partnerica u provođenju cjelovite kurikularne reforme, a sa sobom donosi dva oružja. Jedno su određeni mediji i novinari, a drugo su koalicijski partneri.

Što slijedi sad kad ste predali Akcijski plan? Može li ga npr. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odbaciti?

Procedure su besprijekorno jasne. Nakon što premijer i njegov tim razmotre Prijedlog AP-a, dokument prolazi Odbor za zakonodavstvo, zatim slijedi procjena financijskih sredstava potrebnih za provedbu mjera i aktivnosti. Relevantno je mišljenje saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. A zadnju riječ ima predsjednik Vlade.

Blaženka Divjak 'ŽRTVUJTE INTERESE' Divjak potvrdila da se ide u pilot projekt kurikularne reforme Andrej Plenković Reforma školstva Plenković, Divjak i Vican zajedno 
u Posebnom povjerenstvu Andrej Plenković i Zdravko Marić Slaven Letica Je li i zašto većina hrvatskih reformi osuđena na slom

O sudjelovanju u daljnjem radu PSP-a razgovarat ću s premijerom

Na čelu Posebnog stručnog povjerenstva odsad je premijer Plenković, a ministrica Divjak je zamjenica. Nastavlja li Povjerenstvo raditi u istom sastavu?

Povjerenstvo je isključivo u nadležnosti premijera. On odlučuje o sastavu, o tome tko će ga voditi, koje su mu zadaće... On je članovima PSP-a, a potom i javnosti kazao da će rekonstruirati PSP. To je njegovo pravo.

Koja je vaša funkcija u Povjerenstvu? Ostajete li uopće u njemu? Što ste točno dogovorili s premijerom?

Prijedlog Akcijskog plana je iza mene. Premijerovi sugovornici u konstituiranju Posebnog stručnog povjerenstva su koalicijski partneri. O svom sudjelovanju ili nesudjelovanju u daljnjem radu PSP-a razgovarat ću s premijerom.

Iskristaliziralo se mišljenje da je premijerovo predsjedanje Povjerenstvom kompromisno rješenje s obzirom na to da je na čelo PSP-a htjela doći ministrica. Kako vi gledate na to rješenje?

Politika ima svoj jezik, svoja mjerila i ukuse, svoje načine sporazumijevanja, razinu sitosti i razinu gladi. U spektru resora Vlade Republike Hrvatske premijer uzima sustav odgoja i obrazovanja pod svoje okrilje. Mislim da je to dobro. O svemu ostalome nisam mjerodavna govoriti.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
  • Deleted user:

    Gospođo Jokić ,Soroš, kurikulum ,mediji ,civilne udruge ,Pusići kulturnjaci su pročitana priča a to je razlog svakodnevnih žešćih napada na vas i sve koji ne misle kao oni ....Bedaci su ovih dana i liberalnog Čehika proglasili ustašom

  • zlatan456:

    Kao što ne kažemo petroleum, ne možemo ni kurikulum. Dogod se govori o kurikulumu, a ne o kurikulu, znam da nije dobar za hrvatsko društvo.

  • Gustirna:

    Cim nisi iz tora koji pali i zari srpskom hrvatskom brzo oni nadju svoje medije kako ce te oblatiti....a ce tek biti ako vican ode veceras na koncert dragovoljca koji ih je porazio u domovinskom ratu i ostavio ih zive....i da pale i zare