Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADI I PODUZETNI

Platnene pelene Vile Sunčice su zdrave, ekološke i - mnogo jeftinije

pelene
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
15.05.2014.
u 11:15

Uz platnene pelene, Jasna Škiljan Gašparlin iz Varaždina šiva i platnene higijenske uloške za žene

Prvu platnenu pelenu Jasna Škiljan Gašparlin (34) sašila je iz nužde. Najmlađe dijete ove majke troje djece iz Varaždina bilo je alergično na “klasične” pelene i jednog dana premotala ga je u običnu pamučnu pelenu, u kakvima je naposljetku i sama odrastala.

Majka troje djece

- Alergija se odmah povukla, a ja sam iz dana u dan smišljala kako da za svoje dijete sašijem što kvalitetniju pelenu. O tome sam pričala s prijateljicama koje su se također zainteresirale i pričale drugima i odjednom me mnogo ljudi pitalo mogu li i njima sašiti pelene – ispričala nam je Jasna kako je rođena ideja o pokretanju vlastitog biznisa.

Naime, Jasna je nedavno otvorila obrt Vila Sunčica, koji se bavi šivanjem platnenih dječjih pelena i ženskih higijenskih uložaka. Mame joj se, kaže, najviše javljaju jer su im klasične pelene - preskupe.

- Uz platnene pelene se kroz dvije godine može uštedjeti između 5100 i 6400 kuna, ali važna je i ekološka dobrobit. Samo jedna beba tijekom svoga pelenaštva “proizvede” tonu otpada koji se razgrađuje dulje od 500 godina – kazala je, dodavši kako pelene imaju i zdravstvene dobrobiti.

- Radi se o pelenama i ulošcima od pamuka ili organskog bambus velura. Bambus tkanina prirodno je otporna na bakterije i gljivice, vrlo dobro upija vodu, brzo je odvodi od kože i dobro “diše”. Jednostavne su za korištenje i imaju poseban dizajn koji djecu veseli – kazala je Jasna.

Cilj joj je da s vremenom što više mama postane svjesno brojnih dobrobiti platnenih pelena i uložaka.

- Svakako je jako važno istaknuti kako u ovim platnenim pelenama nema nikakvih kemijskih sredstava kakvih su pelene i ulošci koje kupujemo u dućanu puni - ističe Jasna Škiljan Gašparlin, koja bi željela da jednog dana može živjeti od svog obrta.

Nije komplicirano

Danas, ova po struci magistra ekonomije, svoj kruh priskrbljuje radom u jednoj velikoj banci, a pelene i uloške šije nakon radnog vremena. Uz troje djece i sve ostale obaveze uspijeva se organizirati i nije joj teško, između ostalog i zato jer voli to što radi.

- Posebno uživam u dizajniranju pelenica i tu je moj moto: “Čim veselije tim bolje” - kaže ova simpatična mama, koja nas je uvjerila da održavanje platnenih pelena i uložaka uopće nije tako komplicirano kako se nekima možda čini.

- Uložak ili pelenu samo treba isprati hladnom vodom i staviti u pranje ili čuvati u hladnoj vodi do pranja. Mogu se opkuhavati i sušiti u sušilici - objasnila nam je Jasna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije