Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugovori s hrvatskim proizvođačima

Plan nabave: Hrvatska vojska objavila za što će potrošiti više od milijardu kuna

Zagreb: Prezentacija Plana nabave MORH-a za 2021. godinu i uručenje ugovora o nabavi vojne opreme
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/10
09.03.2021.
u 12:46

Ovogodišnjim proračunom i nabavom nastavljamo jačati Hrvatsku vojsku. Ulaganje u Hrvatsku vojsku ulaganje je u sigurnost i budućnost svih naših građana, poručuje Banožić.

U Ministarstvu obrane RH održana je prezentacija Plana nabave za 2021. godinu, a predstavnicima tvrtki hrvatske obrambene industrije uručeni su ugovori o nabavi opreme i sredstava za potrebe Hrvatske vojske.

Prezentaciji je nazočio ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te predstavnici tvrtki hrvatske obrambene industrije kojima su uručeni ugovori s Ministarstvom obrane: Davor Sabolić (zajednica proizvođača Čateks d.d. Čakovec, Hemco d.o.o. Đakovo, Kroko Proizvodnja i razvoj d.o.o. te podizvoditelj URIHO Ustanova Zagreb), Gordana Odor (Zajednica proizvođača Borovo d.d. Vukovar i Jelen professional d.o.o. iz Čakovca), Nenad Crnković (Croatia osiguranje), Marijan Mareković (Pleter-usluge), Željko Pavlin (HS PRODUKT d.o.o.), Goran Matanić ( Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.), Zdravko Klanac (ZTC) i Alojz Šestan (Šestan Bush d.o.o.).

Ministar Banožić u svom je izlaganju istaknuo da su ovogodišnja sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana za potrebe obrambenog sustava te kako je Plan nabave za 2021. preduvjet za nesmetano funkcioniranje obrambenog sustava i daljnju izgradnju Hrvatske vojske. Za 2021. godinu osigurana su sredstava u iznosu od 4.801,780.350 kuna, a od toga je u financijskom planu MORH-a za materijalno zbrinjavanje osiguran iznos od 2.275,478.960 kuna.

 

“Cilj nam je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane i u ovim izazovnim vremenima”, rekao je ministar u kontekstu pandemije i potresa te dodao kako je zahvaljujući radu ove Vlade i poduzetim mjerama, vidljiv izlaz iz te situacije.

“Ova 2021. godina je godina konsolidacije i priprema za ono što nas očekuje u idućem razdoblju. Vjerujem kako ćemo uspjeti vratiti gospodarski rast kakav smo imali u 2019. godini”, istaknuo je.

Osvrnuvši se na ovogodišnji Plan nabave, koji sadrži 865 predmeta nabave u vrijednosti od oko 1,2 milijarde kuna, uključujući višegodišnje ugovore u vrijednosti od oko 1,8 milijardi kuna, ministar je rekao kako je riječ o značajnim sredstvima koja će pridonijeti daljnjem razvoju i jačanju Hrvatske vojske: “Ovogodišnjim proračunom i ovom nabavom želimo nastaviti jačati Hrvatsku vojsku! Ulaganje u Hrvatsku vojsku ulaganje je u sigurnost i budućnost svih naših građana!”.

Dodao je kako su hrvatski vojnici opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, da je riječ o uistinu kvalitetnim i vrhunskim proizvodima koji zadovoljavaju visoke standarde kvalitete te izrazio uvjerenje za nastavak suradnje u idućim godinama s obzirom na nove perspektive u kontekstu povlačenja financijskih sredstava iz Europskoga obrambenog fonda.

Također, ministar je rekao da je i ove godine nastavljena dobra praksa Ministarstva obrane po pitanju klasificiranih postupaka, tako da nema niti jedan postupak koji bi se provodio izvan procedure propisane Zakonom o javnoj nabavi, a ukratko se osvrnuo i na tijek procesa nabave u MORH-u, istaknuvši da taj proces obuhvaća velik broj dionika u segmentima postupka u skladu s nadležnostima, čime se sprečava sukob interesa i utjecaj bilo koje vrste.

Zagreb: Prezentacija Plana nabave MORH-a za 2021. godinu i uručenje ugovora o nabavi vojne opreme
1/9

Uime proizvođača koji su s Ministarstvom obrane potpisali ugovore, obratio se Željko Pavlin, predsjednik Uprave tvrtke HS PRODUKT d.o.o. istaknuvši izvrsnu višegodišnju suradnju s Ministarstvom obrane. Zahvalio je ministru Banožiću i Ministarstvu obrane što je i ove godine, unatoč izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom i smanjenjem proračuna nastavljena dugogodišnja tradicija i praksa potpisivanja ugovora s hrvatskim proizvođačima vojne opreme početkom godine. Pavlin je istaknuo da će novac koji se uloži u kupnju hrvatskih proizvoda osigurati opremanje Hrvatske vojske kvalitetnim proizvodima i držanje koraka s najboljim vojskama svijeta, a s druge strane, hrvatskoj vojnoj industriji koristit će za plaće te za daljnji razvoj novih proizvoda i projekata kojima će dalje konkurirati na svjetskom tržištu.

Također, direktor tvrtke Šestan Bush d.o.o. iz Preloga Alojz Šestan osvrnuo se na dugogodišnju suradnju s Ministarstvom istaknuvši: “Ove godine obilježavamo 25 godina suradnje s našom vojskom, 25 godina proizvodnje zaštitnih kaciga. Zahvaljujući toj suradnji s našom Hrvatskom vojskom postali smo respektabilna tvrtka izvoznica hrvatske vojne industrije i jedan od najboljih proizvođača na svijetu. Nama je taj kontinuitet i ta suradnja jako bitna kao jedan certifikat za suradnju sa drugim zemljama”.

09.03.2021., Zagreb - U Ministarstvu obrane RH odrzana je prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH za 2021. godinu i urucenje ugovora o nabavi vojne opreme predstavnicima hrvatske obrambene industrije. Ministar Mario Banozic Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Od značajnih nabava u 2021. istaknuti su projekti opremanja i modernizacije koji, između ostalog, uključuju nabavu puškostrojnica i aviona ZLIN. Od opskrbnih sredstava istaknuta je nabava borbenih prikrivnih i vodonepropusnih odora, a od nabava iz područja vojne infrastrukture, istaknuto je opremanje prostora u Zrakoplovnoj bazi na Plesu, izgradnja i adaptacija hangara na Lučkom te završetak izgradnje Vojarne 204. brigade u Vukovaru.

Ministarstvo obrane RH potpisalo je 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Oružanih snaga RH s hrvatskim proizvođačima vojne opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 284 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima kojima Ministarstvo obrane nabavlja odjeću, obuću, naoružanje, opremu, usluge remonta, prehranu i osiguranje pripadnika Hrvatske vojske, te tako na izravan način pridonosi hrvatskom gospodarstvu i hrvatskoj obrambenoj industriji.

Komentara 44

DU
Deleted user
13:29 09.03.2021.

zasto ne ugovorite sa pleterom da se hrvatska vojska mora hraniti domacom hranom a ne hranom uvoznom hranom....???

DU
Deleted user
13:33 09.03.2021.

Dolaze li francuski Rafalei ili F-16 Block 70/72?Osobno navijam za Francuze. Grčka će kupit 18 Rafala,ali samo će osam njih bit u verzija F3. Ne nudi Francuska tako lako najmodernije opremljene Rafale.Mi ovu priliku ne smijemo propustit.Svih 12 ponuđenih zrakoplova su skoro pa novi, u najmodernijoj verziji,sposobni nosit i rakete Meteor.

BA
bardonkaldian
13:51 09.03.2021.

Zvuči jadno. Sve dok nema planova o proizvodnji municije, neke teške tehnike, domaćih simulatora, podmornica, dronova,.... to je nedostatno. Tko je dobio rat odličnim kacigama? Ne traži se odmah da se ide na satelite, no ozbiljniju elektroniku možemo raditi, a o topništvu da ne govorimo. To može i Angola. No- zato treba financirati Brodarski institut, te pojačati i osnovati nove znanstveno istraživačke za robotiku i računalne znanosti, za materijale....a od toga- ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije