Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrija proziva migrante

Plakati: 'Svi idu u klub. Samo se Branko krije, cjepivo primio nije'

Austrija, Beč, koronavirus
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.11.2021.
u 12:50

Plakati u Austriji pozivaju na cijepljene useljenike koji čine velik dio necijepljenih u toj državi

Svi idu u klub. Samo se Branko krije, cjepivo primio nije.” Takvom infantilnom rimom s plakata u Austriji su pozivali useljenike da se cijepe. “Branko” je, po njima, univerzalno ime koje pokriva doseljenike s prostora bivše Jugoslavije, iz Hrvatske, Srbije ili iz BiH, a oni, uz doseljenike izvan EU – smatraju austrijski stručnjaci – čine veliki dio necijepljenog stanovništva u državi koja je ionako na dnu po procijepljenosti stanovništva u zapadnoj Europi.

Kampanja “Austrija se cijepi” teško pronalazi put do migrantske zajednice, vrlo često zbog jezične barijere, ali i zbog kulturalnih specifičnosti. Anegdotski, čak i poznati bečki bordel Funpalast je uveo cijepljenje s migrantima kao ciljnom populacijom i to se pokazalo vrlo uspješnim jer, kako je rekao menadžer bordela Petera Laskarisa, k njima dolaze samo muškarci među kojima je izuzetno visok udjel migranata.

VIDEO Lockdown za necijepljene u Austriji: Ne smiju na ulicu osim u iznimnim slučajevima, pojačane i kontrole...

U anketama provedenim u migrantskim zajednicama znanstvenica s Instituta za društvene politike Judith Kohlenberger je otkrila kako se njihovi pripadnici osjećaju loše informiranima. Nedavno je kampanja “Austrija se cijepi” pojačana detaljnim uputama o cijepljenju na 14 jezika, među kojima je i hrvatski. No takve informacije moraju lakše dolaziti do ljudi, a ne biti sakrivene, dodaje Kohlenberger.

Beč je loše procijepljen, a velik dio otpada na migrantske dijelove. Stoga su uveli poseban, mobilni punkt koji se kreće tim područjem kako bi potaknuli ljude na cijepljenje. Statistika kaže da useljenici više obolijevaju od COVID-a, a razlog tomu su poslovi, najčešće oni na kojima nije moguća distanca ili pak rad od kuće, te životni uvjeti.

Ključne riječi

Komentara 11

VU
vucic
13:16 16.11.2021.

Pacijenti.

DL
dvanaest_legija
14:55 16.11.2021.

Na ovom portalu neki dnovinari prednjače po zazivanju totalitarizma!

GO
goran2hr
14:59 16.11.2021.

Pa ako su se Austrijanci cijepili, oni su sigurni i ne prijeti im opasnost od "Branka"?! Austrijanci ako nisu sigurni neka uzmu i 3 - buster dozu, a ne da hvataju onoga koji se krije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije