Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plaće veće 710 kuna, je li kasno?

Tek što su počeli dizati plaće, poslodavci već tvrde da su dosegli maksimum. Sindikalac Sever tvrdi: Plaće su niske, posao nesiguran!
27. srpnja 2018. u 19:17 64 komentara 8606 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Otkad je naša Vlada preuzela dužnost, prosječna je plaća veća za 710 kuna, pohvalio se jučer premijer Andrej Plenković koji je s govorio o stanju na tržištu rada na osnovi činjenica da plaće rastu, smanjuje se nezaposlenost i broj zaposlenih u državi raste. Statistički podaci daju premijeru za pravo jer je u listopadu 2016. , kad je preuzeo Vladu od Tihomira Oreškovića, prosječna neto plaća bila 5642 kune te je u međuvremenu porasla na 6352 kune.

Vlada - sjednica Sjednica Vlade Plenković: Otkad smo preuzeli dužnost, prosječna plaća je veća za 710 kuna

Povišica je dijelom posljedica poreznog rasterećenja u 2017., ali i povećanja bruto plaća izraženijeg u ovoj godini. Suočene s nestašicom radne snage, tvrtke su konačno počele značajnije povećavati plaće, no sudeći po 300 tisuća iseljenih od ulaska u EU, poslodavci su prekasno krenuli u utrku za radnicima. U Plenkovićevu razdoblju po rastu neto plaća prednjači prerađivačka industrija gdje su plaće u godinu i pol dana porasle oko 800 kuna, no zaposleni u industriji i dalje zarađuju manje od državnog prosjeka. Najmanji su pomaci bili u ugostiteljstvu gdje su primanja tek neznatno preskočila oko 4000 kuna neto i porasla su 354 kune.

Andrej Plenković novi zakon Otpis duga blokiranih od 1,3 mlrd. kn velik je i u europskim razmjerima

Ugostitelje su po primanjima pretekli zaštitari i tekstilci, pa ne čudi da se restorani i kafići suočavaju s velikim odljevom radnika. U zaštitarskoj branši i tekstilnoj industriji nešto jače povećanje plaća u ovoj godini posljedica je zakonske intervencije u visinu minimalne plaće po kojoj se prekovremeni rad i rad vikendom mora isplatiti povrh minimalca. Sindikalac Krešimir Sever odmah je podsjetio premijera da pogleda na medijalnu plaću, koja je 5250 kuna, a pokazuje da više od polovice zaposlenih u zemlji mjesečno zarađuje manje od medijalne svote.

Vinkovci: Premijer i članovi Vlade na 5. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem Premijer u Vinkovcima: Svjesni smo da Slavonija ne živi

– Ljudi se iseljavaju jer su im plaće niske, a posao nesiguran, nije se dao impresionirati Sever premijerovim brojkama. Primanja u građevinskom sektoru su povišena za više od 700 kuna, kao i u trgovini. Bernard Jakelić, direktor u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, kaže da tvrtke pokušavaju zaustaviti ljude da ne odlaze u inozemstvo, no upozorava da su dostignute plaće maksimum koji mogu pružiti. – S ovakvom cijenom rada, tvrtke neće moći investirati pa ćemo zastati u tehnološkom razvoju – kaže Jakelić. Poslodavci apeliraju na Vladu da požuri s rasterećenjem cijene rada. Premijer kaže da je u prvom kvartalu ove godine bilo 71.000 više zaposlenih nego 2017., no analitičari Ekonomskog fakulteta iz Zagreba navode da je u lipnju iznenada zaustavljen rast zaposlenosti izvan sezone.

Andrej Plenković ‘Last minute’ aranžmani Vlada sve važne odluke donosi u cajtnotu? Ne, sve je dobro smišljeno i pomno isplanirano

– Nakon desezoniranja, broj zaposlenih u lipnju manji je za 2,9 tisuća nego mjesec prije, što je najveći pad od svibnja recesijske 2014. – ističu u MacroHubu. Tvrtke traže da se ukinu godišnje kvote za strance i kopira slovenski model po kojemu se poslodavcu automatski daje zeleno svjetlo za stranog radnika ako ne može naći domaćeg.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • žuti:

  "Vjerodostojni" se hvali: - cijene energenata su nam jednake kao i u Njemačkoj, - komunalije nešto više, - plaće su nam tri puta manje od njihovih! Eto ja nemogu da to ne istaknem iako bih mogao nastaviti!

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Samo dalje tako i bit ce uspjesan mandat! Usprkos SDPu, Mobstu, Zeljki Markic, ZZ i drugim niskoristi.

 • Ikarus:

  Ja neznam dali se u vladi svi prave ludi ili sto ? Pa nije rjesenje problem podizati dohodak na nacin da svima ide rast place pa tako podizati prosjecnu placu.. Jer u toj mjeri oni s malim placama imaju rast ... prikaži još!t od 50kn a oni s vec velikim placama imaju rast 1000 kn. Poanta je da se najvise iseljavaju upravo oni koji rade za place koje su ispodprosjecne.. Rijesenje je jedino u zakonskom podizanju minimalca, i to drasticnom na 700-800e , a ti preposteni HR poslodavci koji mogu placati neka opstanu a koji ne neka zatvore i kraj price.. Ionako 99% poslodavaca u HR su muljatori i lopovi i izvlace enormnu dobit na ustrb radnika ali i drzave..