Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plaće pale i najbolje plaćenima, od srpnja otišao 261 liječnik!

Menadžer koji je prije pet godina mogao birati posao za 20 tisuća kuna, sada radi za 10. Zlatna su vremena za programere
18. siječnja 2014. u 14:20 128 komentara 19195 prikaza
liječnik
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Prvih pola godine hrvatskog članstva u EU 261 liječnik zatražio je i dobio potvrdu za odlazak na rad ili školovanje u inozemstvo. Nastavi li se taj trend, liječnika koji će u godinu dana napustiti zemlju bit će više nego novodiplomiranih.

Petorka u svjetski vrh

Petogodišnja se recesija odrazila i na status najobrazovanijih u zemlji, pri čemu se može reći da se liječnici, uz informatičare, nalaze u skupini povlaštenih jer za njih posla ima i kod kuće, a širom su im otvorena vrata u inozemstvu. Liječnici kod nas u prosjeku zarađuju oko 10 tisuća kuna, vrhunski specijalisti s puno prekovremenog rada oko 15 tisuća, pa nije čudno što žele otići jer je u Njemačkoj već u prvoj godini specijalizacije osnovna bruto plaća četiri tisuće eura i redovito se povećava.

– Nisu samo plaće razlog odlaska u druge zemlje. Liječnici žele bolje uvjete rada i života, kaže prim. dr. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore, koja nema povratne informacije koliko je liječnika kojima su izdane potvrde već otišlo.

Hrvatska ima 212 tisuća zaposlenih s visokom stručnom spremom koji zarađuju 8342 kune neto, ali ovisno o tome gdje rade njihova se primanja kreću od 5600 kuna u zaštitarskoj do 14.747 u duhanskoj industriji. Kao što stagniraju radničke plaće, ne povećavaju se ni plaće najobrazovanijih, koji su ostali i bez niza privilegija.

– Do 2008. godine dobar programski inženjer mogao je birati luksuzni službeni auto, korporacijska se kartica podrazumijevala, ali toga više nema, danas se pregovori vode samo o osnovnoj plaći i eventualno bonusu na kraju godine – kaže poznavatelj prilika u tom propulzivnom zanimanju.

Prema istraživanju portala Moj posao iz zadnjeg kvartala 2013. godine, neto plaća traženih IT programera iznosila je 10 do 11 tisuća kuna, s time što je, 2012. godine, prema Državnom zavodu za statistiku, oko 3,5 tisuća računalnih programera zarađivalo oko 9 tisuća kuna.

Kad bi se upisna politika na fakultetima vodila prema potražnji tada bi se godišnje “proizvodilo” tisuću, a ne samo 300-tinjak mladih inženjera informatike. No, zato brojni fakulteti izbace na godinu deset tisuća kojekakvih ekonomista, koji uglavnom ne uspijevaju naći posao jer ga sve teže nalaze i iskusni menadžerski vukovi. Manje je poznato da je upravo u informatičkoj branši stasalo niz tvrtki čiji su rezultati u svjetskom vrhu.

Sigurnost prije svega

Primjerice, Infobip iz Vodnjana drži treću poziciju u svijetu po inovacijama u sms bankarstvu, osječki Inchoo je među pet najboljih proizvođača web shopova, osječki Farmeron osvojio je mljekarsku industriju svojim aplikacijama, zagrebački Salespod napravio je bum s mobilnom aplikacijom za trgovačke putnike, a i tvrtka Pet minuta odlično se pozicionirala na globalnom tržištu mobilnih aplikacija. Svi su oni iskoračili u svijet zahvaljujući znanju domaćih programera.

Sanja Brkić, direktorica head hunting agencije Pedersen & Partners, kaže da kriza drastično utječe i na menadžere.

'12.04.2013., Zadar - Niskobudzetna aviokompanija Ryanair u zadarskoj zracnoj luci. Katica Pupic Bakrac, direktorica ZL Zadar. Dino Stanin/PIXSELL' Nagrada za uspjeh Šefovi državnih tvrtki dobili pola milijuna kuna bonusa ivica mudrinić KOLIKO IH PLATITI? Francuski direktor ima 200 puta veću plaću od hrvatskog bankrot,siromaštvo,kune,kovanice,novčanik Udri po plaći U Bugarskoj plaća upola manja nego u Hrvatskoj

– Smanjuje se broj pozicija, tvrtke se ne šire, ne dolaze nove. Jedna osoba često pokriva više pozicija. Tvrtke ukidaju pojedinačne menadžerske pozicije u svakoj zemlji te postavljaju jednog menadžera za više zemalja – kaže Sanja Brkić te dodaje da se trenutačno uglavnom traže financijaši, osobe koje imaju iskustva u restrukturiranju, uštedama troškova i slično ili osobe koje mogu otvoriti neka nova tržišta ili kanale prodaje. Pada potražnja za osobama u marketingu ili korporativnim komunikacijama.

Plaće su se smanjile, kao i očekivanja kandidata. Svi su malo oprezniji i realniji. Najviše se cijeni sigurnost posla, ističe Sanja Brkić. Ilustracije radi, 50-godišnji menadžer s iskustvom rada u brojnim kompanijama kaže da se njegova cijena spustila na 8 do 10 tisuća kuna mjesečno, dok je prije pet godina mogao birati posao za 20-tak tisuća kuna neto i uz to i niz dodatnih pogodnosti.

>> Slavonci ulažu u turizam i IT

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • krsniks:

  OPET ste mi zbrisali moj komentar, zakaj.

 • Deleted user:

  Čudno je da nema odljeva managera nego samo inženjera i liječnika... Taj fantastični managerski sloj, redom stasao na socijalističkoj ekonomiji, bi poželjela svaka zapadna korporacija i platila ga zlatom...

 • Avatar imotska115
  imotska115:

  Novo diplomirani lijecnici da, ali ti lijecnici nemaju prakse kao onaj od 5-10-15 godina, opet ce tribat vrimena da steknu praksu. I sve dok ne steknu praksu nemaju od koka naucit i u to razdoblje bit ce propusta i gresaka ... prikaži još! na racun pacijenta.