Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPIS IZ DRŽAVLJANSTVA

Plaćaju tisuće maraka da više ne bi bili bh. državljani

Ilustracija
Foto: Miro Petrovic/PIXSELL
26.10.2018.
u 12:02

Mirza Omerović, koji u Austriji živi od 2003., bh. državljanstva odrekao se prije nekoliko godina iz, kako kaže, čisto praktičnih razloga.

Više od 80.000 osoba iz BiH posljednjih dvadeset godina odreklo se bh. državljanstva u korist državljanstva zemlje u kojoj živi. Pojedine države ne toleriraju dvojna državljanstva, ali mnogi se na takav potez odlučuju i iz drugih razloga, piše Večernji list BiH. 

Lakši život

Mirza Omerović, koji u Austriji živi od 2003., bh. državljanstva odrekao se prije nekoliko godina iz, kako kaže, čisto praktičnih razloga.

- Iskreno, nije to bila laka odluka, ali kad realno pogledamo stvari, u Beču živim 15 godina i mnogo mi je lakše s dokumentima države u kojoj trenutačno radim. S druge strane, moramo shvatiti da austrijska putovnica nudi mnogo više mogućnosti. Sada mogu mnogo više putovati, mogu živjeti ili raditi bilo gdje u Europi, tako da sam u jednom trenutku shvatio da mi putovnica BiH, zapravo, nije ni potrebna, iako bih najviše volio da imam oba državljanstva - kazao je za Radio Slobodna Europa Omerović.

Kaže kako mu je promjena državljanstva olakšala život.

- Cijeli postupak, uključujući sve pristojbe i ispisnice iz BiH koje sam morao izvaditi, koštale su me oko 5000 KM, a sam prelazak s jednog na drugo državljanstvo trajao je dvije godine. Ipak, nije mi žao. Kad se sjetim kako su me na slovenskoj granici s bh. putovnicom maltretirali, a kako im sada samo mahnem rukom – to je neprocjenjivo - objašnjava Omerović.

Dvojna državljanstva

Odricanje od državljanstva nije brz, ali ni jeftin postupak. Unatoč tome, sve je više onih koji se odlučuju na taj čin. U BiH se bar jedna osoba dnevno odrekne državljanstva. Država, umjesto da nešto čini po pitanju odlaska građana, ovu situaciju vidi kao način punjenja proračuna. Pa su tako i u 2018. u državnom proračunu planirani prihodi između 2,2 i 2,4 milijuna KM po ovoj osnovi.

- Jedina stavka koje nema nigdje u susjednim zemljama, ni u Europi u prihodovnoj strani proračuna, jest prihod od odricanja državljanstva od 2,2 milijuna KM. To je stavka izračunata na osnovi podatka da je predviđeno da oko 3000 ljudi odustane od državljanstva - kazao je u travnju zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Mirsad Isaković.

Pristojba, koju građanin BiH mora platiti ako se želi odreći državljanstva je 800 KM, a ako se vrši preko diplomatsko-konzularne mreže BiH u inozemstvu, plaća se i konzularna pristojba. Sporazum o dvojnim državljanstvima sa zemljama u Europi sigurno bi doprinio da se građani BiH ne odriču državljanstva u ovolikom broju. Za sada sporazum o dvojnim državljanstvima BiH je potpisala sa Srbijom, RH i Švedskom, dok su u najavi pokušaji uspostavljanja sporazuma s C. Gorom i Turskom. Ostale zemlje u Europi nisu izrazile spremnost s BiH potpisati ovaj sporazum.

 

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar rubinet
rubinet
10:06 26.10.2018.

Iz praktičnih razloga neka Mirza Omerović promijeni ime u Jürgen Müller. Jedino će mu ostati sitan problem anatomske prirode.

DU
Deleted user
10:15 26.10.2018.

Ako sve vise Bosanaca bude trazilo EU-drzavljanstvo morat ce te zemlje promijeniti oblik slike u putovnici na 16:9 da se prilagode novim gradjanima

BA
barbika1
16:39 26.10.2018.

On je uvijek stranac u Austriji, ili on imao Bosansko ili Austrijsko drzavljanstvo, Austrijanci nemaju imena Mirze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije