Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komisija prihvatila poljički soparnik kao novii hrvatski zaštićeni proizvod

Priprema se od mekog pšeničnog brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog i miješanog (maslinovo i suncokretovo ulje u omjeru 1:1) ulja, češnjaka, soli i vode, razvaljenog tijesta ispunjenog blitvom i crvenim lukom „kapulom“ , a peče se u užarenom otvorenom ognjištu „kominu“ u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom).
05. travnja 2016. u 11:58 1 komentara 351 prikaza
poljički soparnik
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Europska komisija danas je odobrila unos jednog novog proizvoda iz Hrvatske u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP). Riječ je o poljičkom soparniku. Oznaka će biti dodana na popis više od 1290 već zaštićenih proizvoda. Dodatne informacije: web-stranice o proizvodima s oznakom kvalitete i baza zaštićenih proizvoda DOOR.

"Poljički soparnik"/"Poljički zeljanik"/"Poljički uljenjak"/ je obredni svečani pekarski proizvod s područja nekadašnje Poljičke Republike.  Priprema se od mekog pšeničnog brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog i miješanog (maslinovo i suncokretovo ulje u omjeru 1:1) ulja, češnjaka, soli i vode, razvaljenog tijesta ispunjenog blitvom i crvenim lukom „kapulom“ , a peče se u užarenom otvorenom ognjištu „kominu“  u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom).

Očekuje se da će ova oznaka doprinijeti očuvanju tradicije u pripremi soparnika, te identiteta i prepoznatljivosti područja iż kojeg potječe.

>>  Predstavljanje hrane i vina s Korčule i Pelješca na HFHV

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka