Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polarna svjetlost

Pixsellov fotograf ulovio predivne kadrove aurore borealis na Islandu

Aurora Borealis, portal (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/13
22.02.2013.
u 09:29

Ovaj fenomen pojavljuje se u blizini zemljinih magnetskih polova, to su takozvani Van Alenovi pojasevi. Igra svjetlosti nastaje u Zemljinoj atmosferi kao posljedica ionizacije nabijenih i neutralnih čestica.

Mladi Pixsellov fotograf iz Zadra Filip Brala pun dojmova vratio se s dalekog puta na Island gdje je svojim objektivom uhvatio čarobne trenutke polarne svjetlosti, auroru borealis. Dva dana zaredom lovio je igru svjetla na nebeskom svodu i u Hrvatsku se vratio s mnoštvom fotografija.

– Imao sam ludu sreću da je baš tada, kada sam ja fotografirao, bila pojačana sunčeva aktivnost i nije bilo oblačno kao prethodna dva tjedna, rekao nam je Filip. Boje polarne svjetlosti i njihova igra očaravajuće su, dodao je.

Nisam razmišljao o tome u koju zemlju želim otići, oduvijek sam htio vidjeti auroru borealis, rekao je Filip.

– Bukirao sam let, pronašao hostel u Rejkjaviku i stupio u kontakt s jednim islandskim fotografom putem Facebooka. Nasumično sam poslao poruku fotografu Frodiju Brinksu s Islanda u nadi da ću pronaći društvo za fotografiranje Aurore – i čovjek kaže: "Super, može, ali ja živim na sjeveru u Siglufjorduru gotovo 500 km od Reykjavika". Kako bih uštedio novac, nisam htio ići busom ili avionom do Siglufjordura, nego sam išao carpoolingom te na taj način podijelio trošak goriva s još troje mladih koji su se vraćali kući na sjever nakon vikend-tulumarenja u Reykjaviku. Brinks me primio kao da se znamo sto godina, kaže Filip.

Island je jedinstvena zemlja, bez kriminala, no unatoč srdačnosti prema strancima, domaćini su poprilično depresivni. Razlog tome je što sunce izlazi jako kasno, oko 11, 12 sati, a zalazi već popodne, oko 16 sati. Stoga mladi žele napustiti svoju zemlju i otići u Europu ili SAD, ispričao nam je ovaj mladi zadarski fotograf. Za naše pojmove poprilično je skupo. Jedno pivo platio sam pet eura, dodaje.

U dva tjedna, koliko je boravio na dalekom Islandu, nije uspio obići lagunu glečera. Ali to će ostati za neki drugi posjet Islandu jer zasigurno se želim opet vratiti tamo, kaže Filip. Jedno vrijeme proveo je na jugu, gdje su ga oduševili gejziri, ali i crne plaže, odnosno plaže s crnim kamenjem nastale vulkanskom aktivnošću. Napravio je i neke sitne pogreške prilikom fotografiranja, kaže, pa želi to u idućoj prilici ispraviti.

Aurora borealis

Ovaj fenomen pojavljuje se u blizini zemljinih magnetskih polova, to su takozvani Van Alenovi pojasevi. Igra svjetlosti nastaje u Zemljinoj atmosferi kao posljedica ionizacije nabijenih i neutralnih čestica.

Polarna svjetlost ime je dobila prema rimskoj božici zore Aurori i Boreju (grč.Boreas) starogrčkom bogu sjevernog vjetra. Najčešće se pojavljuje tijekom rujna i listopada te ožujka i travnja. Na jugu se naziva aurora australis.

Premda rijetko, može se vidjeti i sa srednjih zemljopisnih širina, i to kao crvenkasti sjaj na sjevernom obzoru. Dalje prema sjeveru, bliže polu, polarna svjetlost često izgleda kao velika plamena zavjesa koja visi s neba i njiše se lijevo-desno, dok po njenim pokretnim naborima trepere narančasti, zeleni i plavi plamenovi. S obzirom na to da je česta pojava na Islandu, tamošnji žitelji ne smatraju je nikakvim spektaklom, to je njima kao nama svakodnevni zalazak sunca, zaključuje Filip.

Komentara 4

DU
Deleted user
10:35 22.02.2013.

Prekrasno....., svaka čast Filipe !!!!

IS
istina123
12:17 22.02.2013.

Pa kaj onda.

NE
Nepokolebljiv
17:05 22.02.2013.

Nezaboravno je imati PRIVILEGIJU vidjeti polarno svjetlo u rijetkom trenutcima raskosi. Polarno svjetlo sam vidio nekoliko puta jace ili manje intenzivno ali samo jednom je bilo tako intenzivno da je nadjacalo svjetlosno zagadenje gradske okoline. Imao sam vremena izaci 50-tak km iz grada i na autoputu su ljudi zaustavljali uzivati rijetku igru gospodnjeg vatrometa. Zeleno i bjelkasto svjetlo je bilo dovoljno jako za "citati novine" oko 11 sati navecer. Tada se pokazao rijedak fenomen crvenog kriza koji je nadjacao zelene "zavjese". To sjecanje traje za cijeli zivot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije