Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrupnjavanje na ljevici

PITANJE DANA Za koga biste glasali da su danas izbori?

Ilustracija
Davor Puklavec/PIXSELL
07.10.2023.
u 07:00

Uoči parlamentarnih izbora iduće godine, počinju prva politička okupljanja

Socijaldemokrati, stranka nastala nakon raskola SDP-a i HSS idu zajedno na parlamentarne izbore, doznao je Večernji list prošli tjedan, a danas njihovo 'udruživanje' ususret izborima postaje i službeno. To je ujedno i prva konkretnija koalicija na ljevici koja se oformila prije parlamentanih izbora iduće godine. 

A nije da nije bilo pokušaja. Dugo su o koaliciji razgovarali SDP i Možemo!, a onda su možemovci krajem lipnja objavili kako će na izbore izaći samostalno, što su mnogi protumačili kao udarac SDP-u i Peđi Grbinu. U SDP-u navodno i dalje nisu "na čistu" koga žele među partnerima pa bi to moglo dovesti i do toga da se HSS-u i Socijaldemokratima naknadno priključe još neke stranke s tog političkog spektra.

Bajna situacija nije na desnici gdje ključa netrpeljivost među malim stranaka. Prije nekoliko dana Domovinski pokret podnio je kaznenu prijavu protiv Nine Raspudića zbog toga što je, kako su naveli, u siječnju lažno izjavio da je član Mosta, a tada nije bio, kako bi onemogućio predstavnika DP-a da bude u Državnom izbornom povjerenstvu. Raspudić je taj potez nazvao bizarnim i dokazom da Domovinski pokret radi za vladajuću većinu. 

Zajednički izlazak na izbore dogovorili su Most i Hrvatski suverenisti.

VEZANI ČLANCI:

Takve situacije, naravno, u prilog idu HDZ-u. Prema posljednjem Crobarometru Dnevnika Nove TV, HDZ-u je rejting u rujnu u odnosu na kolovoz porastao za dva postotna poena te sada iznosi gotovo 30 posto. Slijedi SDP koji je na 12,4 posto te također raste, doduše za jedan postotni poen. Na trećem je mjestu platforma Možemo s devet posto podrške, a nešto slabiji je Most 8,9 posto podrške. Domovinski pokret bilježi podršku od 6,5 posto.

Na izbore će dvije u izborne jedinice IDS i PGS, a među onima koji vrebaju svoju nacionalnu priliku su i Ivica Puljak, Marko Jelić, Matija Posavec, a kako je nedavno pisao portal 24sata, na izbore se sprema i Damir Vanđelić

Komentara 11

DE
derin
22:07 07.10.2023.

Ovi izbori su jedni od najvažnijih, jer izgleda neki nakon izbora žele uvesti najgori porez, porez na nekretnine, na naše domove, ono malo djedovine što tko god ima, što se teško steklo, učiniti nas sve podstanarima u vlastitom domu, uvijek korak do beskučništva izgleda. Svi se kandidati o tome trebaju izjasniti jasno i ovako već živimo u jednoj najoporezovanijih zemalja, ovim bi otišli i oni zadnji koji nisu otišli izgleda. A da se konačno proba smanjiti preskupi državni aparat i državni rashodi.

CR
crocro
21:44 07.10.2023.

Ova anketa ne odražava stvarnost. A stvarnost je da će HDZ sve svoje konkurente zajedno pregaziti kao plitak potok. Dajte to zapišite. Građani neće eksperimentirati jer su se već dobrano opekli aksperimentima. Ovaj puta se ide na sigurno. Zar će narod eksperimentirati opet na četiri godine s Možemo i SDP-om. Gdje je danas prljavi i zapušteni Zagreb, grmlje raste po asfaltu na zapadnom ulazu u Zagreb na Aleji Bolonje. Kada auto prođe lijevom trakom drveće se samo njiše. Već sada grane stružu po vratima a kako će biti tek slijedeće godine na proljeće. Šuma. Morat će paziti i na lovce da ih ne pogaze jer će na Aleji Bolonje u šumi pokraj rubnjaka tražiti fazane, zečeve i dr. divljač. A zagrebačka vlast želi upravljati Hrvatskom. Pa dajte ih zagrepčani opet zaokružite, ne dajte se ometati, čak se može dogoditi da ćete napredovati s Nemožemo. Sada su vas samo unazadili za 10 godina, ali nije to ništa, samo ih zaokružite.

MA
MarasG
19:32 07.10.2023.

ZNA SE !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije