Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera trese zemlju

PITANJE DANA Mislite li da je javnost trebalo prije obavijestiti da je došlo do trovanja pićem?

Bezalkoholno pi?e Coca-Cola
Marko Jurinec/PIXSELL
09.11.2023.
u 10:22

Čak 34 građana dosad je prijavilo nuspojave nakon konzumiranja sumnjivih gaziranih pića. Kod nekih pacijenata nikakve tegobe nisu nađene, drugi imaju blage simptome. Najozbiljnije je ozlijeđen mladić iz Rijeke kojemu je pozlilo nakon što je u riječkom kafiću popio mineralnu vodu. Prvi slučaj dogodio se u subotu, panika na društvenim  mrežama krenula je u ponedjeljak poslijepodne, Coca-Cola i institucije prve službene informacije pustile su tek u utorak ujutro. Sve je kulminiralo povlačenjem određenog broja Coca-Colinih proizvoda s polica dućana. Neki trgovački centri i ugostiteljski objekti odlučili su povući baš sve proizvode te kompanije.

Mnogi se pitaju zašto se tako kasno išlo u javnost s tim vrlo važnim informacijama. Građani se ljute, strahujući da je zdravlje mnogih bilo ugroženo. Institucije tvrde da su reagirale na vrijeme. 

Komunikacijski stručnjaci pak zamjeraju Coca-Coli na lošem komuniciranju s javnošću. "Coca-Cola će se proučavati kao primjer najgore krizne komunikacije ikada. Jako loše, neodgovorno, čak i s nekom vrsta ponižavanja lokalne zajednice", rekla je za Večernji list analitičarka Ankica Mamić i dodala: "Trebali su odmah čim se prvi incident dogodio. To se, naravno, ne radi priopćenjem nego je trebao netko izaći pred medije i reći što će se sve poduzeti i u kojim rokovima jer ovdje se radi o ugrozi zdravlja".

Drugo pokazuju više razumijevanja. "I danas je jako puno nejasnoća oko svega. Mi ne znamo što se točno dogodilo. U takvim okolnostima, kad je riječ o jednoj multinacionalnoj korporaciji, svaka njihova komunikacija, odnosno obraćanje javnosti podložno je nizu ograničenja i provjera. Hoću reći, to nije samo pitanje njihove želje da brzo iskomuniciraju nego i njihove odgovornosti prema svojim potrošačima, menadžmentu i drugima", rekao je za 24sata politički konzultant i komunikacijski stručnjak Marko Rakar. "Coca-Cola je multinacionalna kompanija kojom se trguje na burzi, svaka izjava tog tipa nosi sa sobom težinu. Drugim riječima, možda je bilo objektivnih okolnosti zbog kojih se možda čekalo na reakciju. S druge strane, može biti da su ih država, policija ili istražitelji tražili da se suzdrže od komentiranja zbog istrage", dodaje. 

Prvi nalazi bočica iz Rijeke pokazali su da u njima nema ništa sporno. Ne zna se još što je bilo u bočici iz koje je pio najteže ozlijeđeni mladić. Mnogo je nejasnoća u cijelom slučaju koje čekaju razjašnjenje.

 
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bozijo
bozijo
11:25 09.11.2023.

Kao da je optužiti Coca Colu isto kao optužiti opg iz Milanovićeve Špičkovine.Moraš imati višestruko provjerene dokaze a i onda postoji mogućnost terorističkog čina.Plastična ambalaža romerquelle je debljine cigaret papira ,više me čudi staklena.Ovo nije isključivo hrvatski problem.

HR
hrza
16:28 09.11.2023.

Ne, trebalo je čekat bar 6 mjeseci pa tek onda. Adio pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije