Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.02.2020. u 11:41

Pustimo sukob interesa Povjerenstvu, ali zar i HDZ-u nije najvažnije da je Frane Barbarić potpuno predan onome što u interesu države treba raditi u Hrvatskoj elektroprivredi

Šteta što mediji još nisu tražili Anku Mrak Taritaš, a ona samorazumljivo pristala dati svoj etički sud o slučaju HDZ-ova Frane Barbarića. Uvjeren sam da bi rekla kako su i nju pokušali politički diskvalificirati jer su je prijavili da je u imovinskoj kartici zatajila prihod od 40.000 kuna tri godine nakon njezina “previda”.

Povjerenstvo za sukob interesa još prije dvije godine Barbariću je dalo mišljenje kako uz dužnost predsjednika uprave HEP-a ne bi istodobno smio biti i član vijeća gradske četvrti, a da se on tomu opire otkriveno je tek sad baš kad je kao predsjednik ogranka HDZ-a Novi Zagreb istok potpisao podršku za Andreja Plenkovića na izborima u HDZ-u. Slučajno ili ne, dva dana nakon toga, mediji objavljuju: “Otkrivamo: Plenkovićev čovjek, bogati šef HEP-a, zarađuje protuzakonito”.

Poruka je jasna, nismo Amerika, i biti bogat na državnoj funkciji u Hrvatskoj jedva da ima većeg imovinskog zločina od toga, i onda ni to mu nije dosta nego još zarađuje “protuzakonito”. Što za Plenkovića znači da je dobio dar od Danajaca, odnosno bilo je bolje da se HDZ-ov ogranak nije oglasio. Portal Index je doznao da Barbarić, iako ne smije kao šef HEP-a istodobno biti i na toj dužnosti, kao potpredsjednik vijeća gradske četvrti dobiva 4275 kuna bruto, i to nije unio u imovinsku karticu.

Dodatni prihod sasvim sigurno nije razlog Barbarićeva nepoštivanja Povjerenstva, jer u HEP-u ima plaću od 23.000 kuna neto, te još za najam prostora mjesečno dobiva 11.500 kuna. U nas je neoprostivo, što unatoč takvim prihodima i imovini ima i veliku ušteđevinu. Iako, da nije spomenutog propusta, Barbarićeva imovinska kartica, vjerojatno najveća među dužnosnicima, bila bi senzacionalna jer u njoj su upisane 82 nekretnine, stanovi, kuće, garaže, te pretežno oranice, vinogradi, šume, livade...

Od toga 76 nekretnina stekao je nasljedstvom, pri čemu na njih 12 ima udio od jedan posto, a na većini do 25 %, a vrijednost im se mjeri u tisućama pa i stotinama kuna. Ali, ima i šest nekretnina vrijednih 3,6 milijuna kuna koje je kupio od zarade i s kreditom, s tim da je od 1996. u obvezi isplaćivati Ministarstvu obrane za otkup stanarskog prava. Ako je stvarno uspio točno popisati sve nekretnine, kvadrature i vrijednosti, svaka mu čast! Koliko mu je samo vremena trebalo da sve to ispiše!? HDZ nema pojma kako sposobnog čovjeka imaju u svojim redovima, jer bi mu inače povjerili barem da HDZ-ove ministre podučava kako da ispune imovinsku karticu. Zašto se onda Barbarić grčevito drži funkcije u vijeću gradske četvrti!?

Zašto ne, baš zato jer je pravnik. Zakon propisuje da dužnosnici “moraju” zatražiti mišljenje Povjerenstva, ali nije propisana posebna sankcija za nepoštivanje mišljenja. Barbarić drži da kao potpredsjednik vijeća gradske četvrti nije u sukobu interesa i taj stav ima pravo braniti i u sudskom postupku nakon eventualne odluke Povjerenstva zbog toga što nije odstupio s funkcije u gradskoj četvrti. Bez obzira što ima argumenata za tvrdnju kako je njegovo “nepoštivanje” odluke Povjerenstva posve u skladu s politikom aktualnog predsjednika i vodstva HDZ-a prema tom saborskom tijelu.

Kao i da bi bez te funkcije Barbarić doveo u pitanje i svoju poziciju predsjednika HDZ-ova ogranka, a onda tko zna kome bi ogranak dao podršku i kako bi se Barbarić odužio Plenkoviću što ga je postavio za šefa HEP-a. Na koncu, čak i kad bi ga Povjerenstvo maksimalno kaznilo sa 40.000 kuna, Barbariću se to isplati jer postupak će potrajati, a i za dvije godine u vijeću gradske četvrti zaradio je više od toga. Kao što se isplatilo i Anki Mrak Taritaš. Ili Davoru Bernardiću, koji je i kroz postupak u kojem je osuđen za sukob interesa zapravo samo ispunio PR ugovornu obvezu prema poslovnoj školi koja mu je poklonila školovanje vrijedno 263.000 kuna. Uostalom, koja je suštinska razlika između njega, koji je rekao kako nije znao da je “stjecanje znanja u Hrvatskoj sukob interesa” i HDZ-ova Krešimira Žunića kojeg je pred premijerom Plenkovićem sram koliko nema.

Da u njihovim strankama sjede ljudi kojima je uvijek na pameti javno dobro, prvi bi se sami obračunali s takvim obrascima političkog promišljanja. Uostalom, prvi bi HDZ postavio pitanje je li najbolje rješenje da im ogranak vodi osoba koja mora brinuti o tako složenom sustavu kao što je HEP, te uz to još i obnaša dužnost u gradskoj četvrti, a gdje obveze nisu beznačajne s obzirom na honorar koji se za to dobiva. Zar nije najvažnije i za državu i za stranku da je potpuno predan onomu što radi u HEP-u!? Ono što u drugim zemljama rješavaju osobna etička pravila, te im stoga, u pravu je ministar Gordan Grlić Radman, ne treba imovinska kartica i nadzornici, kod nas ne uspijeva ni Povjerenstvo za sukob interesa jer ga politika minira

Komentara 2

DU
Deleted user
06:24 05.02.2020.

A da malo potražite kako to doista izgleda odnosno prosurfajte na tražilici pod: Barbarić apsolutni vladar HEP-a. Koja Mrak Taritaš, koji sukob interesa, koja potpuna predanost - tamo je despocija...

Avatar Trn
Trn
14:28 04.02.2020.

Vlastodrsci u Hrvatskoj stalno upotrebljavaju vec otrcanu izreku-Neka institucije rade svoj posao , drugim rijecima, neka moj uhljebljeni kum , stric, ujak , radi svoj posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije