Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak tradiciji

Pisana riječ ima posebno značenje: Znate li kako je nastala tradicija pisanja božićnih čestitki?

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
07.12.2022.
u 14:04

Ove godine ispišite vlastitu blagdansku priču na prekrasnim čestitkama na dar uz Večernji u nedjelju 11. prosinca. Na svim kioscima!

Božić je razdoblje prepuno smijeha, topline, ljubavi i zajedništva, a kako bi blagdane učinili što ljepšima tu su božićne tradicije koje najveselije doba godine čine još ljepšim. Jedna od tih tradicija svakako su i božićne čestitke. Večernji list se i ove godine uključio u akciju Nacionalne i sveučilišne knjižnice “Tradicija dobrih želja” pa 11. prosinca uz nedjeljno izdanje čitateljima darujemo šest tradicionalnih čestitki koje se čuvaju u Grafičkoj zbirci NSK jer pisana riječ ima posebno značenje.

Slanje rukom napisanih čestitki. danas je zbog modernih načina komunikacije poput WhatsApp poruka, mailova ili gifova pomalo palo u zaborav, no Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Večernji list žele zajedničkom suradnjom potaknuti da se ova tradicija, koja seže još u 19. stoljeće nastavi i danas. Naime, prva božićna čestitka poslana je u Londonu 1834. godine. Poslao ju je Sir Henry Cole, britanski mecena koji je 18. godina kasnije osnovao i popularni Victoria and Albert Museum. Prvu čestitku, odnosno ilustraciju dao je tiskati na karton dimenzija 13×8 cm u tisuću primjeraka u jednoj tiskari u Londonu. Tako je nastala prva božićna čestitka.

Foto: NSK
Božićne čestitke i na njima napisane najljepše želje vraćaju nas u prošlost, običajima koje su poznavali naši stari. Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice pravi je mali muzej blagdanskih želja koji sadrži više od 500 jedinstvenih božićnih i novogodišnjih čestitki, a neke su oslikale ruke poznatih likovnih umjetnika poput Andrije Maurovića. Takve kartoline danas imaju neprocjenjivu vrijednost. Pisana riječ nadživjela je trenutak u kojem je nastala, a božićni motiv i lijepe želje ostale su i danas.

Čestitke su dostupne i u digitalnom obliku na web-stranici http://tradicijadobrihzelja.nsk.hr/. Ondje su i bojanke i slagalice s temom čestitki pa u njima sada mogu uživati i najmlađi te se tako upoznati s baštinom koja se čuva u fundusu Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Foto: NSK
Ove godine ispišite vlastitu blagdansku priču na prekrasnim čestitkama na dar uz Večernji u nedjelju 11. prosinca. Na svim kioscima!


 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije